Η εκτέλεση 17χρονου Γιαλλούρου στην Αμμόχωστο
Στις 7 Φεβρουαρίου 1956 ο αριστούχος μαθητής και σημαιοφόρος του Γυμνασίου Αμμοχώστου, Πετράκης Γιαλλούρος, άφηνε την τελευταία του πνοή.
Στις 7 Φεβρουαρίου 1956, γύρω στις 9 π.μ. ο αριστούχος μαθητής και σημαιοφόρος του Γυμνασίου Αμμοχώστου, Πετράκης Γιαλλούρος, άφηνε την τελευταία του πνοή. Τον είχε βρει η σφαίρα του δεκανέα Μπάρι Χεζελτάιν στη συμβολή των οδών Ερμού και Κυπριανού έπειτα από μαθητική διαδήλωση υπέρ της Ένωσης και κατά των αγγλικών διαταγών για κλείσιμο του σχολείου.
Είχε γεννηθεί στις 19 Αυγούστου 1938 στο Ριζοκάρπασο. Από την αρχή του αγώνα ο νεαρός είχε ενταχθεί στις τάξεις της ΑΝΕ (Άλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ) και είχε αναλάβει ηγετικό ρόλο, φροντίζοντας να συντονίζει τους μαθητές του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου. Ο Πετράκης με τις μαθητικές ομάδες διένειμαν φυλλάδια, έκρυβαν οπλισμό και διοργάνωναν μαχητικές διαδηλώσεις. Το «ξανθό αγόρι της Καρπασίας με τα σπινθηροβόλα γαλάζια μάτια» λάτρευε την Ελλάδα κι αυτό φαινόταν μέσω από τις επιστολές του προς τους γονείς του.
Στις 6 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση Χάρτινγκ διέταξε το κλείσιμο του Γυμνασίου Αμμοχώστου. Η αντίδραση των μαθητών ήταν άμεση. Διοργανώθηκε μεγαλειώδης πορεία και διαδήλωση ενάντια στους Βρετανούς. Οι μαθητές του Ελληνικού Γυμνασίου Αμμοχώστου μαζί με το Εμπορικό Λύκειο είχαν στήσει τα οδοφράγματά τους στην οδό Ερμού. Ο πετροπόλεμος ξεκίνησε και οι στρατιώτες απάντησαν στους άοπλους μαθητές με αληθινά πυρά. Μια σφαίρα βρήκε τον Πετράκη.
Η ρητή διαταγή του Χάρτινγκ ήταν ότι οι κηδείες των αγωνιστών της ΕΟΚΑ έπρεπε να γίνονται αμέσως. Έτσι δεν περίμεναν καν τους γονείς του που βρίσκονταν στην Αγγλία εκείνη την εποχή. «Ο νεκρός έπρεπε να ταφεί την ίδια ημέρα. Και ο Πετράκης θάφτηκε στη γενέτειρά του με το αμυδρό φως των φαναριών, με τη συνοδεία της λαοθάλασσα, που έψαλλε, έκλαιγε και άπλωνε τη βροντερή κραυγή του αγώνα στο έρεβος της σκλαβιάς που σκέπαζε το Ριζοκάρπασο».
Στην πλατεία του χωριού Ριζοκαρπάσου απέναντι από τον ναό του Αγίου Συνεσίου είχαν στηθεί δύο αγάλματα. Ήταν του Παναγιώτη Κασπή και του Πετράκη Γιάλλουρου. Μετά την τουρκική εισβολή οι τουρκικές «αρχές» απομάκρυναν τα δύο μνημεία και στη θέση τους στήθηκε μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ. Το μνημείο του Κασπή μεταφέρθηκε. Το μνημείο του Γιάλλουρου αγνοείται.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1497: Οπαδοί του Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα καίνε στη Φλωρεντία έργα τέχνης και βιβλία, επειδή οδηγούν στην αμαρτία. Θα μείνει στην ιστορία ως η «Πυρά της ματαιοδοξίας» («Falò delle vanità»).
1828: Ο έμπορος και εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Δομπόλλης ή Δόμπολης διορίζεται από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια ταμίας της Ελλάδος. Θα παραμείνει στη θέση αυτή έως τις 18 Νοεμβρίου 1829, χωρίς μισθό, κατ’ επιθυμίαν του.
1940: Κάνει πρεμιέρα η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων του Ουώλτ Ντίσνεϋ, Πινόκιο.
1963: Παλιρροϊκό κύμα ύψους 10 μέτρων σαρώνει την παραλία του Αιγίου μέχρι βάθους τριακοσίων μέτρων από την ακτή, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές, τέσσερις νεκρούς και 26 τραυματίες, ενώ στη Μακεδονία και τη Θράκη τεράστιοι όγκοι νερού και πάγου κατέρχονται από τη Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία προκαλώντας πλημμύρες.
1966: Εκδίδεται ύστερα από διαδικασία 33 μηνών το πόρισμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Σε δίκη για τη δολοφονία παραπέμπονται ο μοίραρχος Εμμανουήλ Καπελώνης ως ηθικός αυτουργός και οι Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμμανουηλίδης ως φυσικοί αυτουργοί, ενώ για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος παραπέμπονται οι αξιωματικοί Κωνσταντίνος Μήτσου, Ευθύμιος Καμουτσής κ.ά.
1990: Καταρρέει η Σοβιετική Ένωση. Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος συμφωνεί να παραδώσει το μονοπώλιο της εξουσίας που κατείχε για 73 χρόνια.
1991: Έρχεται στην Ελλάδα ο Πύρρος Δήμας έπειτα από προσπάθειες του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών Γιάννη Σγουρού.
1992: Τα 12 μέλη της ΕΟΚ υπογράφουν τη συνθήκη του Μάαστριχτ, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, του ευρώ. Με τη συνθήκη η ΕΟΚ μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Από ελληνικής πλευράς, τη συνθήκη του Μάαστριχτ υπογράφει ο υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς.
2008: O μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος (Ιωάννης Λιάπης) εκλέγεται νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Εξελέγη στη δεύτερη ψηφοφορία με 45 ψήφους, έναντι 27 του μητροπολίτη Σπάρτης Ευσταθίου.
2017: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.
2022: Σε ηλικία μόλις 15 ετών, η νεαρή Ρωσίδα Καμίλα Βαλίεβα γράφει το όνομά της με χρυσά γράμματα στην ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ, καθώς γίνεται η πρώτη γυναίκα που πραγματοποιεί τετραπλή περιστροφή σε ένα πρόγραμμα που την οδηγεί στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο ομαδικό των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ