Η μέρα που γεννήθηκε και πέθανε ο μεγάλος Τσιτσάνης

Η 18η Ιανουαρίου είναι η μέρα του Βασίλη Τσιτσάνη. Είναι η μέρα που γεννήθηκε και πέθανε ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός, μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και γενικά της ελληνικής λαϊκής μουσικής του 20ού αιώνα.

Η μέρα που γεννήθηκε και πέθανε ο μεγάλος Τσιτσάνης

Στις 18 Ιανουαρίου του 1915 ήρθε στη ζωή και την ίδια μέρα, τον ίδιο μήνα του 1984, εγκατέλειψε τα εγκόσμια, αφήνοντας τεράστια κληρονομιά στο ελληνικό τραγούδι.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα από γονείς Ηπειρώτες, οι οποίοι εκτός από τον Βασίλη είχαν άλλα τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια και ένα κορίτσι. Αργότερα οι φίλοι του οι ρεμπέτες τού κόλλησαν το παρατσούκλι «Ο βλάχος», επειδή ήταν ο μόνος ρεμπέτης με στεριανή προέλευση.

Ο πατέρας του, τσαρουχάς στο επάγγελμα, είχε ένα μαντολίνο, με το οποίο έπαιζε κλέφτικα τραγούδια. Αυτά ήταν τα πρώτα ακούσματα του μικρού Βασίλη, μαζί με τις βυζαντινές ψαλμωδίες που άκουγε στην εκκλησία. Παρότι τον συνέπαιρνε η μουσική, πρωτόπιασε όργανο στα χέρια του μετά τον θάνατο του πατέρα του το 1926. Ήταν ένα μαντολίνο, που κάποιος ντόπιος οργανοποιός είχε μετατρέψει σε μπουζούκι.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης άφησε την τελευταία του πνοή, ανήμερα των 69ων γενεθλίων του, στο νοσοκομείο «Μπρόμπτον» του Λονδίνου έπειτα από επιπλοκές μιας εγχείρησης στους πνεύμονες. Μέχρι και λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του εμφανιζόταν κανονικά στο ιστορικό «Χάραμα» και δούλευε καινούργια τραγούδια.

Έβαλε τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα στην ελληνική λαϊκή μουσική. Μπόλιασε το ρεμπέτικο με δυτικά μελωδικά στοιχεία και το έβγαλε από το περιθώριο που το είχαν τάξει τα «αντικοινωνικά» και ανατολίτικα στοιχεία του. Εμπλούτισε τη λαϊκή ορχήστρα με νέα ηχοχρώματα, προσθέτοντας το πιάνο και επιβάλλοντας το ακορντεόν ως όργανο της κομπανίας.

Καινοτόμησε στον στίχο, με την απομάκρυνσή του από τις παραδοσιακές φόρμες του δίστιχου και της ομοιοκαταληξίας, και επισημοποίησε και γενίκευσε τον ρόλο του ρεφρέν. Με τον Τσιτσάνη το ρεμπέτικο γίνεται τέχνη και η ρήξη με την παράδοση αρχίζει να γίνεται ορατή.

ME MIA MATIA...
532:
Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός καταστέλλει τη Στάση του Νίκα.
1823: Το Ναύπλιο ορίζεται ως έδρα της κυβέρνησης των επαναστατημένων Ελλήνων.
1919: Αρχίζει στο Παρίσι η Διάσκεψη Ειρήνης των Βερσαλλιών, που θέτει και επισήμως τέλος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Σμύρνη, με την περιφέρεια του Αϊδινίου, παραχωρείται στην Ελλάδα.
1923: Καθιερώνεται στην Ελλάδα το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, που θα ισχύσει από τις 16 Φεβρουαρίου. Έτσι, η 16η Φεβρουαρίου θα είναι 1η Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
1953: Η Ελένη Σκούρα γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που διαβαίνει το κατώφλι της Βουλής.
1953: Ο πρώτος αγώνας της Φόρμουλα 1 που γίνεται στη Λατινική Αμερική φιλοξενείται στο Μπουένος Άιρες και η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη. Στον 32ο γύρο η Φεράρι του Νίνο Φαρίνα παρασύρει και σκοτώνει 10 άτομα και τραυματίζει σοβαρά 40.
1965: Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς.
1977: Γίνεται στο Σίδνεϊ το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ιστορία της Αυστραλίας, στο οποίο 83 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
1980: Οι σκύλοι εισάγονται στα ελληνικά σώματα ασφαλείας και επιτρέπεται η «χρήση» τους και στα γήπεδα.
1998: Ο Νταν Γεωργιάδης πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 77 ετών. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, προπονητής του Ολυμπιακού, του Πανιωνίου και της Εθνικής Ελλάδας.
2000: Στον αγώνα ΑΕΚ - Σαβίνσκι (68-44) για το Κύπελλο Σαπόρτα η «Ένωση» ισοφαρίζει το 30χρονο ρεκόρ καλύτερης αμυντικής επίδοσης στα Κύπελλα Ευρώπης.