Δολοφονία πολιτικού με σπαθί σαμουράι σε ζωντανή μετάδοση

Στις 12 Οκτωβρίου του 1960 οι τηλεθεατές στην Ιαπωνία γίνονται απροσδόκητα μάρτυρες της δολοφονίας του Ινεγίρο Ασανούμα, αρχηγού του ιαπωνικού σοσιαλιστικού κόμματος, ο οποίος μαχαιρώνεται και σκοτώνεται κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδίδεται ζωντανά.

Δολοφονία πολιτικού με σπαθί σαμουράι σε ζωντανή μετάδοση

Ενώ μιλούσε στο βήμα, ο 17χρονος Οτόγια Γιαμαγκούτσι έτρεξε στη σκηνή, τον μαχαίρωσε στην κοιλιά με ένα κοντό σπαθί wakizashi και μετά του έδωσε τη χαριστική μαχαιριά. Ο δολοφόνος ήταν μέλος μιας ομάδας, η οποία επεδίωκε να απαλλάξει την Ιαπωνία από τη δυτική επιρροή και να αποκαταστήσει τον παραδοσιακό της πολιτισμό. Το όπλο που διάλεξε ταίριαζε με αυτόν τον σκοπό. Ήταν το σπαθί wakizashi με λεπίδα 30 ή 60 πόντων που χρησιμοποιούσαν οι σαμουράι. Ήθελε να πλησιάσει κοντά και να επιτεθεί, αν και γνώριζε ότι μετά δεν υπήρχε κανένας τρόπος να διαφύγει.

Μετά από περίπου τρεις εβδομάδες, κι ενώ κρατείτο, ο Γιαμαγκούτσι ανέμειξε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας με νερό και έγραψε στον τοίχο του κελιού: «Επτά ζωές για τη χώρα μου. Ζήτω η αυτού μεγαλειότης, ο αυτοκράτορας». Στη συνέχεια ο Γιαμαγκούτσι έκανε λωρίδες το σεντόνι του και αφού το έδεσε ώστε να σχηματίσει ένα αυτοσχέδιο σχοινί κρεμάστηκε από ένα φωτιστικό. Η φράση «εφτά ζωές για τη χώρα μου» ανήκε στον σαμουράι του 14ου αιώνα Κουσουνόκι Μασασίγκε, ο οποίος αποτελεί σύμβολο αφοσίωσης στον αυτοκράτορα.

Η στυγνή δολοφονία μεταδόθηκε ζωντανά από την ιαπωνική τηλεόραση. Με αυτήν τη φωτογραφία ο Γιασούσι Ναγκάο κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1961 και το 1960 το βραβείο World Press Photo.

ME MIA MATIA...
1810:
Διοργανώνεται η πρώτη Οκτόμπερφεστ, για να εορταστούν οι γάμοι του πρίγκιπα Λουδοβίκου της Βαυαρίας με την πριγκίπισσα Τερέζα της Σαξονίας. Αργότερα η γιορτή θα γίνει θεσμός ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας στον κόσμο.
1847: Ο Γερμανός εφευρέτης και βιομήχανος Βέρνερ φον Ζίμενς ιδρύει στο Βερολίνο την εταιρεία Siemens & Halske AG.
1862: Ο Όθωνας εγκαταλείπει οριστικά την Ελλάδα με το αγγλικό ατμόπλοιο «Σκύλλα».

1918: Μία τεράστια δασική πυρκαγιά σκοτώνει 453 άτομα στη Μινεσότα.
1944: Η Αθήνα και ο Πειραιάς απελευθερώνονται από τους Γερμανούς.
1967: Εξήντα έξι άτομα, από τα οποία 59 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος, σκοτώνονται σε συντριβή αεροσκάφους της ΒΕΑ κοντά στο Καστελόριζο. Το αεροσκάφος (Κυπριακές Αερογραμμές Πτήση 284) κατευθυνόταν στην Κύπρο.
1968: Τελετή έναρξης των 19ων Ολυμπιακών Αγώνων στην Πόλη του Μεξικού. Μετέχουν 5.215 αθλητές και 844 αθλήτριες από 112 χώρες σε 18 αθλήματα.
1970: Είκοσι Αθηναίοι καταθέτουν αίτηση ίδρυσης «Σωματείου ταλαιπωρημένων συζύγων» στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
1990: Σημειώνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια προεκλογική συγκέντρωσης στο χωριό Όπεναου της Βάδης-Βυτερμβέργης.
2000: Ψηφίζεται στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Φλωρίδη περί εκπτώσεως από την προεδρία των αθλητικών ομοσπονδιών των προέδρων που έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν. Η ΕΠΟ και η ΕΠΑΕ διαμαρτυρόμενες αναβάλλουν για δύο αγωνιστικές το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.
2002: Σφοδρότατη έκρηξη πλήττει την τουριστική περιοχή Κούτα Μπιτς του Μπαλί. Τρομοκράτες πυροδοτούν βόμβες σε δύο κέντρα διασκέδασης με αποτέλεσμα 202 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 300 να τραυματιστούν, στην πλειονότητά τους νεαροί Αυστραλοί τουρίστες. Οι αρχές της χώρας, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία βλέπουν την Αλ Κάιντα πίσω από την επίθεση.
2003: Ο Μίχαελ Σουμάχερ γίνεται ο πρώτος πιλότος που κατακτά έξι πρωταθλήματα της Φόρμουλα 1.
2019: Ο Ελιούντ Κιπτσόγκε, χρυσός ολυμπιονίκης στους αγώνες του Ρίο, γίνεται ο πρώτος αθλητής που τερματίζει σε Μαραθώνιο σε λιγότερο από δύο ώρες.