Ο θάνατος του Ρολάν Γκαρός
Ο Ρολάν Γκαρός ήταν Γάλλος αεροπόρος που έδρασε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1888 στο Σεν Ντενί της νήσου Ρεϊνιόν και από νωρίς έδειξε το πάθος για την αεροπορία.
Το 1909 πέταξε για πρώτη φορά με ένα μονοπλάνο, ενώ το 1913 πραγματοποίησε την πρώτη πτήση πάνω από τη Μεσόγειο. Με την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου εντάχθηκε στη γαλλική αεροπορία.
Ένα από τα πρώτα του καθήκοντα ήταν η τελειοποίηση της διαδικασίας βολής διαμέσου του έλικα του αεροπλάνου, με τη χρησιμοποίηση θωρακισμένων ανακλαστήρων, τεχνική που είχε αναπτυχθεί από τον συμπατριώτη του, αεροναυπηγό Ρεμόν Σολνιέ. Μέχρι τις 18 Απριλίου είχε καταρρίψει τρία γερμανικά αεροπλάνα. Εκείνη τη μέρα λόγω βλάβης αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στις γερμανικές γραμμές, με αποτέλεσμα να συλληφθεί αιχμάλωτος. Στις 14 Φεβρουαρίου 1918 κατάφερε να δραπετεύσει και να ξαναπάρει τη θέση του στο «Σμήνος των Πελαργών» (Escadrille de Cigognes).
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Στις 5 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια αερομαχίας πάνω από τις Αρδένες, το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε από τον «άσο» της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας Χέρμαν Χάμπιχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί την παραμονή των 30ών γενεθλίων του και έναν μήνα πριν από το τέλος του Μεγάλου Πολέμου. Ο Ρολάν Γκαρός υπήρξε ένθερμος οπαδός του τένις και προς τιμήν του οι νέες εγκαταστάσεις του τουρνουά που δημιουργήθηκαν το 1928 πήραν το όνομά του. Από τότε το γαλλικό διεθνές τουρνουά τένις του Παρισιού είναι γνωστό ως Ρολάν Γκαρός.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1864: Η πόλη Καλκούτα της Ινδίας καταστρέφεται σχεδόν ολοσχερώς από κυκλώνα. Πεθαίνουν περίπου 60.000 άνθρωποι.
1912: Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο κατά των Οθωμανών. Ο Ελληνικός Στρατός διαβαίνει τα σύνορα και εισέρχεται στο έδαφος της Μακεδονίας.
1951: Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, μετά από τριήμερη σφοδρή επίθεση, καταλαμβάνει το ύψωμα 313 (Σκοτς) κοντά στον ποταμό Ιμτζίν. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επιχείρησή του (πεσόντες 28, τραυματίες 87). (Πόλεμος της Κορέας).
1962: Οι Beatles κυκλοφορούν το πρώτο τους τραγούδι «Love me do».
1975: Ο Εθνικός κερδίζει 4-1 στις Σέρρες, αλλά ο Ρομπέρτο Καλκατέρα τραυματίζεται βαριά στον μηρό στο 7ο λεπτό από τον αντίπαλο τερματοφύλακα Τζάκοβιτς. Ο μεγαλομέτοχος του Εθνικού, Δημήτρης Καρέλλας, θα τον μεταφέρει στο Λονδίνο μπροστά στον κίνδυνο να «χάσει» το πόδι του, αλλά τελικά ο Ουρουγουανός φορ θα αναγκαστεί να τερματίσει την καριέρα του.
1999: Στο Λονδίνο, έπειτα από σύγκρουση δύο τρένων υψηλής ταχύτητας στον σταθμό του Πάντινγκτον, βρίσκουν τον θάνατο 104 και τραυματίζονται 107 άτομα.
2000: Έπειτα από λαϊκή εξέγερση στο Βελιγράδι με έναν νεκρό, ανατρέπεται ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
2007: Η 32χρονη Μάριον Τζόουνς δηλώνει ένοχη για χρήση στεροειδών στην υπόθεση BALCO και ταυτόχρονα ανακοινώνει την αποχώρησή της από τους στίβους. Τρεις ημέρες μετά θα παραδώσει τα 5 μετάλλια (3 χρυσά και 2 χάλκινα) που είχε κερδίσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.
2011: O Στιβ Τζομπς, ο συνιδρυτής το 1976 με τον παιδικό του φίλο, Στιβ Βόζνιακ, της Apple και δημιουργός τεχνολογικών επιτευγμάτων όπως ο Apple II, ένας από τους πρώτους σε πωλήσεις προσωπικούς υπολογιστές, το iPhone, το iPad, το iPod, το iMac και το iTunes, πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος, που τον είχε υποχρεώσει να αποχωρήσει από το τιμόνι της Apple στις 24 Αυγούστου 2011. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ θα τον χαρακτηρίσει «τον κορυφαίο εφευρέτη μετά τον Έντισον, γιατί έφερε τον κόσμο στα δάχτυλά μας».