Μπράιαν Κλαφ: Όταν «έφυγε» ένας προπονητής-μύθος του Νησιού
Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2004 αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών ο θρυλικός Μπράιαν Κλαφ. Ανάμεσα στους εμβληματικούς προπονητές που πέρασαν από τα γήπεδα της Αγγλίας βρίσκεται και ο χαρισματικός Κλαφ.
Ήταν ένας ισχυρός χαρακτήρας, συγκεντρωτικός, που έλεγε ό,τι σκεφτόταν, δεν είχε θέμα να ενοχλήσει τις αρχές του ποδοσφαίρου, τη στιγμή που διακήρυσσε τα αριστερά του «πιστεύω». Όλοι κρέμονταν από τα χείλη του.
Ο άνθρωπος που είχε το χάρισμα να «φτιάχνει» ομάδες ήταν δύσκολος χαρακτήρας και λίγο ενδιαφερόταν για τη γνώμη που είχαν οι άλλοι γι’ αυτόν. Αυτός που ανέβασε την Ντέρμπι Κάουντι στη μεγάλη κατηγορία και την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
Ο ίδιος άνθρωπος όπου στην πρώτη του σεζόν στη Νότιγχαμ Φόρεστ και διαδεχόμενος τον Άλαν Μπράουν στον πάγκο δεν κατάφερε να φτάσει στην άνοδο, κάτι που πέτυχε στη δεύτερη, 1976-77, ενώ την επόμενη (1977-78) κέρδισε το Λιγκ Καπ και το πρωτάθλημα.
Η ομάδα του Νότιγχαμ δεν έχασε κανένα ματς από τον Νοέμβριο, μένοντας αήττητη μέχρι τον Δεκέμβριο της επόμενης σεζόν. Περισσότερο από έναν χρόνο και 42 παιχνίδια χωρίς να χάσει, ένα ρεκόρ που δεν απώλεσε μέχρι το 2004. Αυτό ήταν το πρώτο και μέχρι σήμερα τελευταίο πρωτάθλημα της Φόρεστ.
Τη σεζόν 1978-79 κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών κερδίζοντας στον τελικό τη Μάλμε. Το 1979-80 ξεκίνησε με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ στη Βαρκελώνη, έπαιξε στο Διηπειρωτικό Κύπελλο και στο πρωτάθλημα υποχώρησε στην πέμπτη θέση. Βρέθηκε ξανά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, καταφέρνοντας να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αυτήν τη φορά απέναντι στο Αμβούργο στη Μαδρίτη.
Έτσι η Νότιγχαμ, που ιδρύθηκε το 1865, κατάφερε κάτι που καμία άλλη ομάδα στον κόσμο δεν μπορεί να παρουσιάσει: να έχει περισσότερα Κύπελλα Πρωταθλητριών από πρωταθλήματα.
Θα μπορούσες να τον αγαπήσεις ή να τον μισήσεις. Ωστόσο, ποτέ δεν μπορούσες να αδιαφορήσεις γι' αυτόν. Παρακάτω παραθέτουμε δύο από τις ατελείωτες ατάκες του που έμειναν στην Ιστορία:
«Αν ο Θεός ήθελε να παίζουμε με ψηλές μπαλιές, θα είχε βάλει χορτάρι στα σύννεφα».
«Οι παίκτες χάνουν τα παιχνίδια, όχι οι τακτικές. Έχουν ειπωθεί αμέτρητες βλακείες για τις τακτικές από ανθρώπους που αμφιβάλλω αν μπορούν να κερδίσουν μια παρτίδα ντόμινο».
Με μια ματιά…
490 π.Χ.: Έλληνες και Πέρσες συγκρούονται στον Μαραθώνα. Οι Πέρσες, υπό τον Δάτι και τον Αρταφέρνη, αφήνουν στο πεδίο της μάχης 6.500 νεκρούς, ενώ οι απώλειες από την ελληνική πλευρά είναι μόλις 192, ανάμεσά τους και ο Καλλίμαχος. Η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται από πολλούς ιστορικούς, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η μάχη διεξήχθη στις 13 ή 14 Αυγούστου (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών).
1828: Αποχωρούν οριστικά από την Πελοπόννησο οι Τουρκοαιγύπτιοι, με επικεφαλής τον Ιμπραήμ.
1925: Σκοτώνεται σε συμπλοκή με άνδρες της Χωροφυλακής στην περιοχή Κλεφτόβρυση του Ολύμπου ο θρυλικός λήσταρχος Φώτης Γιαγκούλας.
1942: Η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ (Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζομένων Νέων) ανατινάζει τα γραφεία της προδοτικής οργάνωσης ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση) Αθηνών στη διασταύρωση της οδού Πατησίων με τη Γλάδστωνος. Σκοτώνονται Έλληνες δοσίλογοι και Γερμανοί αξιωματικοί.
1946: Πραγματοποιείται το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, αφού καθυστέρησε επτά χρόνια λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1960: Εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.
2016: Καταστρέφεται μεγάλο μέρος του χοτ σποτ της Μόριας στη Λέσβο από συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων ομάδων μεταναστών.