«Βυθίσατε το Χόρα»
Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα πολέμου, όταν στις 6 Αυγούστου του 1976 το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο «Χόρα» εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, προκαλώντας μείζονα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι Τούρκοι αμφισβήτησαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα υπό το πρόσχημα των ερευνών, προτού το κάνουν ξανά 11 χρόνια μετά, το 1987, με την έξοδο του «Σισμίκ» στο Αιγαίο.
Το πλοίο «Χόρα» είχε ναυπηγηθεί στη Γερμανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως σκάφος διάσωσης. Μετά τη λήξη του πολέμου οι Βρετανοί το κατάσχεσαν. Το αγόρασε σε μια κρατική τουρκική τράπεζα του υπουργείου Συγκοινωνιών για έρευνα - διάσωση. Το 1975 η κυβέρνηση Ετσεβίτ αποφάσισε να το μετασκευάσει σε πλοίο σεισμολογικών ερευνών.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Στις 6 Αυγούστου 1976 παραβίασε για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα, πλέοντας βορειοανατολικά της Λέσβου. Στην Αθήνα σήμανε συναγερμός, καθώς η Τουρκία επιχειρούσε να αναλάβει ντε φάκτο τον έλεγχο του Αιγαίου. Το γεγονός προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, πολιτική θύελλα, την οποία έσπευσε να εκμεταλλευτεί η ανερχόμενη δύναμη της εποχής, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.
Στο πολιτικό επίπεδο το γεγονός που σημάδεψε την κρίση του 1976 είναι η ιστορική δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου προς την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Βυθίσατε το Χόρα».
Η φράση αυτή είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο ασκούσε αντιπολίτευση ο Α. Παπανδρέου στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Η βύθιση του «Χόρα» θα σήμαινε την έναρξη ενός ελληνοτουρκικού πολέμου με αβέβαιη έκβαση. Ακόμη και να τον κέρδιζε η Ελλάδα, θα έβγαινε ζημιωμένη. Η χώρα μας δεν είχε να κερδίσει κάτι, καθώς δεν διεκδικεί τίποτε από την Τουρκία. Όμως, ακόμη και ένας σύντομος πόλεμος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την πορεία της χώρας προς τον ανεπτυγμένο κόσμο.
Αργότερα, το 1980, ο Ανδρέας Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε συνεννόηση με την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή και η φράση ειπώθηκε για λόγους εθνικού συμφέροντος. Ο στενός συνεργάτης του Καραμανλή Πέτρος Μολυβιάτης το διέψευσε, δηλώντας στη βουλή το 2002 ότι το «βυθίσατε το Χόρα» ειπώθηκε «χωρίς καμία προσυνεννόηση, χωρίς καμία επαφή με τον πρωθυπουργό».
Με μια ματιά…
1826 - Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης νικάει τους Τούρκους του Κιουταχή στο Χαϊδάρι.
1865 - Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, αγωνιστής του ’21 και πολιτικός (Γεν. 3/2/1791).
1945 - Το αμερικανικό βομβαρδιστικό «Enola Gay» ρίχνει την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και σκοτώνοντας περίπου 70.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών.
1961 - Αποθεώνεται στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου η Μαρία Κάλλας, στον ρόλο της «Μήδειας», από την ομώνυμη όπερα του Λουίτζι Κερουμπίνι.
1991 - Εγκαινιάζεται ο πρώτος δικτυακός τόπος στην ιστορία του Διαδικτύου. Δημιουργός του είναι ο Άγγλος Τίμοθι Μπέρνερς Λι, που εφηύρε τον Παγκόσμιο Ιστό (www). Η διεύθυνσή του: http://info.cern.ch (Ινστιτούτο Μοριακής Φυσικής της Ελβετίας).
1992 - Η Βούλα Πατουλίδου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στον δρόμο των 100 μέτρων με εμπόδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης και αναφωνεί «Για την Ελλάδα, ρε γαμώ το». Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο στίβου που κατακτά η Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 1912 και την επιτυχία του Κώστα Τσικλητήρα στο άλμα εις μήκος άνευ φόρας.
2020 - Ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς γνωρίζει την ήττα με 1-0 από τη Γουλβς στο «Μολινό» και μένει εκτός προημιτελικών του Γιουρόπα Λιγκ. Παράπονα από τη διαιτησία είχαν οι «ερυθρόλευκοι» για το ακυρωθέν γκολ του Καμαρά και πέναλτι που δεν δόθηκε στον Ελ Αραμπί.