Η τελευταία μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη
Στις 2 Μαΐου του 1945, ύστερα από την επικράτηση του ρωσικού στρατού, ολοκληρώθηκε η μάχη του Βερολίνου που σημάδεψε την ήττα της Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αντεπίθεση του κόκκινου στρατού είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 1944, με τον Χίτλερ να συγκεντρώνει όσους άνδρες τού είχαν απομείνει, καλώντας τους να εκτελέσουν τα τελευταία τους καθήκοντα. Οι ρωσικές δυνάμεις κινήθηκαν ταχύτατα προς τη γερμανική πρωτεύουσα αποτελούμενες από 2.500.000 άνδρες, παρά τις προσπάθειες των ναζί να ανακόψουν την πορεία τους με αντιαεροπορικά και οχυρώσεις.
Η επίθεση στο Βερολίνο ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου και οι Σοβιετικοί είχαν σκοπό να φτάσουν στην ολοκληρωτική νίκη έως την Πρωτομαγιά, που ήταν εθνική εορτή για τους Ρώσους. Στις όχθες του ποταμού Όντερ παρατάχθηκαν 140 σοβιετικές μεραρχίες αποτελούμενες από 1.593.800 άνδρες, 6.300 άρματα μάχης και 25.000 πυροβόλα υποστηριζόμενα από 8.400 αεροσκάφη. Η προπαγάνδα των ναζί μιλούσε για «ορδές Μογγόλων κατακτητών», με την πλειονότητα των Γερμανών στρατιωτών και πολιτών να πολεμάει απελπισμένα υπέρ βωμών και εστιών. Την ίδια ώρα πολλοί αγωνίστηκαν με την ελπίδα ότι οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί θα κατακτούσαν πρώτοι το Βερολίνο. Αγνοούσαν όμως ότι οι αποφάσεις για τη διανομή των εδαφών της Γερμανίας, και όχι μόνο, είχαν ήδη ληφθεί από τους συμμάχους στη Διάσκεψη της Γιάλτας τον Φεβρουάριο του 1945.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Εντέλει, στις 2 Μαΐου το Βερολίνο παραδόθηκε έπειτα από την ολοκληρωτική επικράτηση των Σοβιετικών και οι μάχες σταμάτησαν. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης είχε βομβαρδιστεί από τις αεροπορικές επιδρομές, ενώ άρματα μάχης κυκλοφορούσαν στους δρόμους, κάνοντας την άλλοτε πολυπολιτισμική πρωτεύουσα της Γερμανίας αγνώριστη. Η επίσημη συνθηκολόγηση μεταξύ Γερμανών και συμμαχικών δυνάμεων υπογράφηκε στις 8 Μαΐου του 1945, η οποία ανακηρύχθηκε ημέρα νίκης για την Ευρώπη.
Με μια ματιά…
1729: Γεννιέται η Αικατερίνη Β’, αυτοκράτειρα της Ρωσίας, αποκληθείσα και Μεγάλη.
1893: Διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο των Ελλήνων σοσιαλιστών για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στο πλήθος απευθύνεται ο ιδρυτής του κινήματος στην Ελλάδα, Πλάτων Δρακούλης.
1941: Ο 17χρονος μαθητής Μαθιός Πόταγας εκτελείται στη Βυτίνα από τις δυνάμεις Κατοχής. Είναι ο πρώτος αντιστασιακός.
1941: Πεθαίνει η Πηνελόπη Δέλτα, Ελληνίδα συγγραφέας έργων για παιδιά και νέους, αλλά και προσωπικότητα με ζωηρή συμμετοχή στα εθνικά θέματα και στα γεγονότα του καιρού της.
1966: Ο Σκωτσέζος μηχανικός Τζέιμς Γκουντφέλοου πατεντάρει την τεχνολογία στην οποία βασίζεται ο προσωπικός αριθμός αναγνώρισης (PIN).
1977: Απονέμεται στον ποιητή Γιάννη Ρίτσο το βραβείο «Λένιν» για την ειρήνη.
1998: Ιδρύεται στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να καθορίσει και να εφαρμόσει τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2013: Την τελευταία του πνοή αφήνει ο Λευτέρης Βογιατζής, διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου.
2017: Ο Ολυμπιακός επικρατεί 87-78 της Αναντολού Εφές στο ΣΕΦ και με 3-2 παίρνει την πρόκριση για το φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης όπου έφτασε μέχρι τον τελικό.
2018: Η Ρόμα νικάει 4-2 τη Λίβερπουλ στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως οι «κόκκινοι» κλείνουν θέση στον τελικό του Κιέβου χάρη στη νίκη τους με 5-2 στο πρώτο ματς.