Η θεμελίωση της Αγίας Σοφίας

Στις 23 Φεβρουαρίου του 532 θεμελιώνεται στην Κωνσταντινούπολη ο ναός της Αγίας Σοφίας, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου.

Η θεμελίωση της Αγίας Σοφίας

Η Αγία Σοφία είναι το πρώτο κτίσμα που χτυπάει στα μάτια του επισκέπτη καθώς εισέρχεται από την Προποντίδα. Το ξεχωριστό αυτό σημείο είχαν επιλέξει για να χτίσουν τους ναούς τους, αιώνες πριν από τους Βυζαντινούς, οι ειδωλολάτρες.
Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ., όταν ονόμασε τη μετέπειτα Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε από τον γιο του, Κωνστάντιο, και τα εγκαίνια έγιναν στις 15 Φεβρουαρίου του 360.

Κατά την εποχή του Αρκαδίου, το 404, η πρώτη Αγια-Σοφιά πυρπολείται και θα χτιστεί εκ νέου από τον Θεοδόσιο Β’. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 10 Οκτωβρίου του 415, όμως ο ναός θα πυρποληθεί και πάλι το 532, κατά τη Στάση του Νίκα. Έτσι, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α’ αποφασίζει να κατασκευάσει την εκκλησία από την αρχή, στον ίδιο χώρο, αλλά πολύ πιο επιβλητική, για να δεσπόζει στη Βασιλεύουσα. Τα θεμέλια αυτού του μεγαλοπρεπούς ναού θα μπουν στις 23 Φεβρουαρίου του 532, με σχέδια που εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος Τραλλιανός και Ισίδωρος ο Μιλήσιος.
Για την ολοκλήρωση του κολοσσιαίου έργου δούλεψαν αδιάκοπα επί έξι χρόνια 10.000 τεχνίτες, ενώ ξοδεύτηκαν 320.000 λίρες (περίπου 120.000.000 ευρώ). Από κάθε σημείο, όπου υπήρχε ελληνισμός, έγινε προσφορά. Τα πράσινα μάρμαρα από τη Μάνη και την Κάρυστο, τα τριανταφυλλιά από τη Φρυγία και τα κόκκινα από την Αίγυπτο. Από τον υπόλοιπο κόσμο προσφέρθηκαν τα πολύτιμα πετράδια, ο χρυσός, το ασήμι και το ελεφαντόδοντο για τη διακόσμηση του εσωτερικού.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιανό, ο οποίος, βλέποντας την υπεροχή της Αγίας Σοφίας έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα, αναφωνεί: «Δόξα των Θεώ το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών».

Για χίλια και πλέον χρόνια (537-1453) η Αγία Σοφία θα αποτελέσει το κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Εκεί ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει τις συμφορές και θα αποθεώσει τους νέους αυτοκράτορες.

Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαΐου του 1453. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ’ Δραγάτης, αφού προσευχήθηκε μαζί με τον λαό και ζήτησε συγγνώμη για λάθη που πιθανόν έκανε, έφυγε για τα τείχη, όπου έπεσε μαχόμενος. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης η Αγία Σοφία έγινε τζαμί και με την επανάσταση του Κεμάλ Ατατούρκ μετατράπηκε σε μουσείο.


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1455: Ο εφευρέτης της τυπογραφίας Ιωάννης Γουτεμβέργιος τυπώνει το πρώτο βιβλίο, τη Βίβλο.
1903: Η Κούβα μισθώνει στο διηνεκές τον Κόλπο του Γκουαντάναμο στις ΗΠΑ.
1943: Οι Γερμανοί κατακτητές ανακοινώνουν την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν σε καταναγκαστικά έργα.
1943: Η 20χρονη ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και τραγουδίστρια Ρένα Βλαχοπούλου χωρίζει με τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Κώστα Βασιλείου, μετά από τέσσερα χρόνια γάμου.
1945: Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Ιβοζίμα μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων μία ομάδα Αμερικανών πεζοναυτών φτάνει στην κορυφή του όρους Σουριμπάτσι και υψώνει την αμερικανική σημαία. Η φωτογραφία του Τζο Ρόζενταλ θα μείνει κλασική στο είδος της και θα βραβευτεί με Πούλιτζερ.
1964: Ξεκινά το πρώτο εθνικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης, με τη συμμετοχή δέκα ομάδων.
1966: Πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμαστική τηλεοπτική εκπομπή του ΕΙΡ με δίωρο πρόγραμμα που περιλαμβάνει διεθνείς ειδήσεις, καλλιτεχνικά θέματα και ντοκιμαντέρ.
1991: Συμμαχικές στρατιωτικές δυνάμεις διασχίζουν τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας και εισέρχονται στο Ιράκ, σηματοδοτώντας την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων επί ιρακινού εδάφους στον Πόλεμο του Κόλπου.
1995: Ο ολυμπιονίκης των καταδύσεων Γκρεγκ Λουγκάνις ανακοινώνει ότι έχει προσβληθεί από AIDS.

2000: Πεθαίνει ο 85χρονος σερ Στάνλεϊ Μάθιους, μετά από σύντομη ασθένεια, στο νοσοκομείο του Nορθ Στάφορντσαϊρ. Στην πολύχρονη καριέρα του ανακηρύχθηκε δύο φορές καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής. Είχε 710 συμμετοχές στο πρωτάθλημα Αγγλίας με τη Στόουκ και την Μπλάκπουλ και 54 με την Εθνική Αγγλίας. Χρίστηκε ιππότης το 1965 και όταν αποχώρησε από την ενεργό δράση έγινε πρεσβευτής του ποδοσφαίρου.

2016: O Ιωάννης Φ. Δούκας, πρόεδρος του ΔΣ και γενικός διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Δούκα επί 48 χρόνια και ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες στην Ιστορία του χάντμπολ στην Ελλάδα, πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών.