Ο άνθρωπος με το σιδηρούν προσωπείον

Ο ανώνυμος, μυστηριώδης άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για συγγραφείς όπως ο Βολταίρος και ο Αλέξανδρος Δουμάς, πεθαίνει σαν σήμερα στις φυλακές της Βαστίλης.

Ο άνθρωπος με το σιδηρούν προσωπείον

Στις 19 Νοεμβρίου του 1703, πεθαίνει στις φυλακές της Βαστίλης ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα. Διάσημος πολιτικός κρατούμενος της ιστορίας και των θρύλων της Γαλλίας, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για συγγραφείς όπως ο Βολταίρος και ο Αλέξανδρος Δουμάς.

Δεν γνωρίζουμε το όνομά του, αλλά ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι το πρόσωπό του ήταν μονίμως καλυμμένο με μία μάσκα από μαύρο βελούδο, την οποία ο θρύλος τη μετέτρεψε σε σιδερένια. Έτσι, ο άνθρωπος αυτός έμεινε στην Ιστορία ως ο «άνθρωπος με το σιδηρούν προσωπείον», όπως αρχικά μεταφράστηκε στα ελληνικά το γαλλικό «L’ homme au masque de fer».

Ο άνθρωπος με το σιδηρούν προσωπείον φυλακίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες πριν από το 1681 στις φυλακές του Πινιερόλ (σημερινό Πινερόλο της βορειοδυτικής Ιταλίας). Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1698 μεταφέρθηκε στις φυλακές της Βαστίλης στο Παρίσι, όπου και πέθανε στις 19 Νοεμβρίου του 1703 επί βασιλείας του Λουδοβίκου του 14ου. Τάφηκε την επόμενη μέρα στο νεκροταφείο του Αγίου Παύλου και καταγράφηκε στα αρχεία της ενορίας αυτής ως «Μαρσιολί (Marchioly), ετών 45».

Η άγνωστη ταυτότητά του προκάλεσε μία σειρά από υποθέσεις. Το 1711 ταυτίστηκε με τον Άγγλο ευγενή Ρίτσαρντ Κρόμγουελ, γιο του Όλιβερ Κρόμγουελ, το 1745 με τον κόμη Λουδοβίκο του Βερμαντουά, εξώγαμο τέκνο του Λουδοβίκου του 14ου και της μετρέσας του, Λουίζ ντε λα Βαλιέρ, και το 1883 με τον Μολιέρο, που δήθεν φυλακίστηκε εξαιτίας του «Ταρτούφου».

Το 1771 ο Βολτέρος υποστήριξε ότι ο άνθρωπος με το σιδηρούν προσωπείον ήταν ο εξόριστος δίδυμος αδελφός του Λουδοβίκου του 14ου. Την εκδοχή αυτή υιοθέτησε ο Αλέξανδρος Δουμάς πατήρ στο μυθιστόρημά του «Ο υποκόμης της Βραζελόνης: Δέκα χρόνια μετά», τελευταίο μέρος της επικής τριλογίας του «Οι τρεις σωματοφύλακες», που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες το 1844.

Η ιστορία του ανθρώπου με το σιδηρούν προσωπείον κέντρισε από πολύ νωρίς και το ενδιαφέρον των ανθρώπων του κινηματογράφου. Το 1909 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη και πιο πρόσφατα σε μια πανάκριβη χολιγουντιανή παραγωγή με πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Ζεράρ Ντεπαρτιέ και Τζέρεμι Άιρονς («Ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα», 1998).

ME MIA MATIA...
1924: Αποτυγχάνει στρατιωτικό κίνημα των Λούφα και Ντερτιλή κατά της κυβέρνησης του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου.
1942: Οι Σοβιετικοί υπό τον στρατάρχη Ζούκοφ περνούν στην αντεπίθεση κατ’ εφαρμογή της «Επιχείρησης Ουρανός» (Η Μάχη του Στάλινγκραντ).
1950: Ενταφιάζεται στην Αθήνα, στο νεκροταφείο του Ζωγράφου, ο Μίμης Πιερράκος, ο παίκτης του Παναθηναϊκού που ήταν γνωστός και ως «Μπρακ» και που σκοτώθηκε δέκα χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 1940, έξω από το Πόγραδετς κατά τη διάρκεια του Αλβανικού Μετώπου. Αντιπροσωπεία της ομάδας του Παναθηναϊκού εντόπισε τον τάφο του παίκτη στην Αλβανία και μετέφεραν τα οστά του στην Αθήνα.
1952: Ο στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1958: Εγκαινιάζεται ο χλοοτάπητας στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τον φιλικό αγώνα Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 0-1 (Υφαντής).
1969: Ο Πελέ σημειώνει το χιλιοστό γκολ της καριέρας του με πέναλτι στο 32ο λεπτό του Νο 909 αγώνα του, Σάντος - Βάσκο ντα Γκάμα (2-1) στο «Μαρακανά», μπροστά σε 150.000 θεατές. Η ραδιοφωνική μετάδοση του αγώνα διακόπτει την κίνηση στους δρόμους όλων των μεγαλουπόλεων για ένα λεπτό μέχρι να χτυπηθεί το πέναλτι και μετά το γκολ χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους χορεύοντας σάμπα.
1973: Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σπυρίδων Ζουρνατζής ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου ότι οι νεκροί από την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ανέρχονται σε 11 και οι τραυματίες σε 138.
1988: Η Χριστίνα Ωνάση βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο της πολυτελούς κατοικίας της στη συνοικία Τορτουγκίτας του Μπουένος Άιρες. Η νεκροψία έδειξε ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή που προκλήθηκε από οξύ πνευμονικό οίδημα.
1999: Σε τελετή που γίνεται στη Βιέννη, τριάντα χρόνια μετά την επίτευξη του χιλιοστού τέρματος της καριέρας του, ο Πελέ ανακηρύσσεται «κορυφαίος αθλητής του αιώνα», όπως προέκυψε από το δημοψήφισμα που έκανε το διεθνές πρακτορείο Reuters. Δεύτερος στις προτιμήσεις ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110