Όταν «έφυγε» ο Τάσος Λειβαδίτης
Στις 30 Οκτωβρίου 1988 ο Τάσος Λειβαδίτης πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.
Σαν σήμερα το 1988 ο Τάσος Λειβαδίτης πεθαίνει στην Αθήνα σε ηλικία 66 ετών. Γιος του Λύσανδρου και της Βασιλικής, γεννήθηκε στην πρωτεύουσα στις 20 Απριλίου 1922. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όμως τον κέρδισε η λογοτεχνία και συγκεκριμένα η ποίηση. Στα 1943, εν μέσω της Κατοχής, αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Νέων Ελλήνων Λογοτεχνών. Ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα στον χώρο της Αριστεράς. Τον αποκάλεσαν «Ποιητή του Έρωτα και της Επανάστασης». Κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών ανήκε σε ομάδα της ΕΠΟΝ που διοργάνωνε εράνους και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, χωρίς να λάβει μέρος ως μάχιμος.
Η δράση του αυτή είχε ως συνέπεια να συλληφθεί και να εξοριστεί. Αφέθηκε ελεύθερος μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Το 1946 παντρεύεται τη Μαρία Στούπα, κόρη του Γεωργίου Στούπα και της Αλεξάνδρας Λογοθέτη, με την οποία θα αποκτήσει μία κόρη. Θα γράψει για αυτή το «Ερωτικό», το οποίο είναι από τα λίγα ποιήματα που υπάρχουν ηχογραφημένα σε απαγγελία του ίδιου του ποιητή. Το 1948 συλλαμβάνεται και εξορίζεται στον Μούδρο. Μεταφέρθηκε μετά από έναν χρόνο στη Μακρόνησο, όπου ξεκίνησε τη συγγραφή τού «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου». Μεταφέρθηκε στον Αϊ-Στράτη και από κει στις φυλακές Χατζηκώστα στην Αθήνα, από όπου αφέθηκε ελεύθερος το 1951. Τελικά το δικαστήριο (Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, 10 Φεβρουαρίου 1955) τον απήλλαξε λόγω αμφιβολιών.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Στο ελληνικό κοινό ο Τάσος Λειβαδίτης συστήνεται το 1946, μέσα από τις στήλες του περιοδικού «Ελεύθερα Γράμματα» (τεύχος 55, 15/11/46) με το ποίημα «Το τραγούδι του Χατζηδημήτρη». Το 1947 συνεργάστηκε στην έκδοση του περιοδικού «Θεμέλιο». Το 1952 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική σύνθεση με τίτλο «Μάχη στην άκρη της νύχτας» και εργάστηκε επίσης ως κριτικός ποίησης στην εφημερίδα «Αυγή» από το 1954 έως το 1980 (με εξαίρεση τα έτη 1967-74 που η εφημερίδα είχε κλείσει λόγω της δικτατορίας των συνταγματαρχών) και στο περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης» (1962-66), όπου δημοσίευσε πολιτικά και κριτικά δοκίμια. Στο διάστημα της χούντας ο ποιητής για βιοποριστικούς λόγους μεταφράζει ή διασκευάζει λογοτεχνικά έργα για λαϊκά περιοδικά ποικίλης ύλης με το ψευδώνυμο Pόκκος. Πέθανε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Μετά τον θάνατό του εκδόθηκαν χειρόγραφα ανέκδοτα ποιήματά του με τον τίτλο «Χειρόγραφα του Φθινοπώρου».
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…
1938: Ο Όρσον Ουέλς παρουσιάζει στο αμερικανικό ραδιόφωνο τον «Πόλεμο των κόσμων» του Χ. Τζ. Ουέλς, προκαλώντας ανησυχία στο κοινό.
1940: Σκοτώνεται ο υποσμηναγός Ευάγγελος Γιάνναρης και γίνεται ο πρώτος Έλληνας πεσών αξιωματικός του ελληνοϊταλικού πολέμου.
1943: Δύναμη 114 ιερολοχιτών και 200 αλεξιπτωτιστών απελευθερώνουν προσωρινώς τη Σάμο.
1944: Οι Γερμανοί τουφεκίζουν 17 Έλληνες πατριώτες στην Πρώτη Φλωρίνης.
1944: Η Θεσσαλονίκη απελευθερώνεται από τη ναζιστική κατοχή.
1961: Αποφασίζεται η απομάκρυνση της σορού του Ιωσήφ Στάλιν από το Μαυσωλείο Λένιν και ο ενταφιασμός της στο τείχος του Κρεμλίνου.
1978: Έντεκα είναι οι αγνοούμενοι από βύθιση δύο πλοίων στην Ελλάδα.
1983: Διεξάγονται οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές μετά την πτώση της δικτατορίας στην Αργεντινή.
1995: Το Κεμπέκ με οριακή πλειοψηφία (50,6% υπέρ, 49,4% κατά) στο σχετικό δημοψήφισμα τάσσεται κατά της απόσχισής του από τον Καναδά.
2000: Ολοκληρώνονται οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Σίδνεϊ που ξεκίνησαν στις 18 του ιδίου μήνα. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 33η θέση κατακτώντας 10 μετάλλια (4 χρυσά, 5 αργυρά και 1 χάλκινο).
2003: Για πρώτη φορά έπειτα από 60 χρόνια η Βουλή των Ελλήνων αποφασίζει να αρθεί η ασυλία πέντε βουλευτών για παραβάσεις του ΚΟΚ και για ψευδορκία.