Είκοσι χρόνια χωρίς τον Στέλιο Καζαντζίδη
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2001 ο Στέλιος Καζαντζίδης αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών και έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.
Ο σπουδαίος ερμηνευτής κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με το λαϊκό τραγούδι και να μπει στις καρδιές των ανθρώπων με τις αμέτρητες επιτυχίες του. Το ιδιαίτερο χρώμα της φωνής του εξέφραζε τα συναισθήματα κάθε λογής ανθρώπου και ειδικότερα εκείνων που προέρχονταν από τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας.
Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1931 στη Νέα Ιωνία. Ο πατέρας του καταγόταν από τα Κοτύωρα του Πόντου, ενώ η μητέρα του ήταν πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία. Από αυτήν άκουγε ως παιδί τα λαϊκά τραγούδια που έφεραν οι πρόσφυγες και από τη γιαγιά του, όπως έλεγε ο ίδιος, πήρε τις τεχνικές, τις αναπνοές, χτίζοντας έτσι μία σπουδαία λαϊκή φωνή.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Το 1950 ξεκίνησε τις πρώτες του εμφανίσεις και δύο χρόνια μετά έκανε την πρώτη του ηχογράφηση. Το πρώτο του δισκογραφικό τραγούδι είχε τίτλο «Για μπάνιο πάω». Ο δίσκος όμως δεν πούλησε τον αναμενόμενο αριθμό. Αυτός που αντιλήφθηκε τις δυνατότητες της φωνής του Καζαντζίδη ήταν ο συνθέτης Γιάννης Παπαϊωάννου. Το τραγούδι του «Οι βαλίτσες» γίνεται μεγάλη επιτυχία και το «φαινόμενο Καζαντζίδης» αρχίζει το γεννιέται.
Έκτοτε μία μεγάλη καριέρα με αμέτρητες επιτυχίες τον ακολουθούσε μέχρι να πάρει την απόφαση να αποχωρήσει από τα νυχτερινά κέντρα το 1965. Στην πιο μεστή και δυνατή δισκογραφική στιγμή της καριέρας του ο Καζαντζίδης αποσύρθηκε και από τις ηχογραφήσεις. Η κόντρα του με τη «Μίνως» έλαβε πανελλήνιες διαστάσεις. Παρ’ όλα αυτά το 1987 και ύστερα από νομοθετική ρύθμιση έμεινε ελεύθερος από τη δισκογραφική εταιρεία. Μάλιστα, ο δίσκος με τίτλο «Στον δρόμο της επιστροφής» ξεπέρασε σε πωλήσεις, μόνο στην ελληνική αγορά, τις 400.000. Το 1987 συνεργάστηκε δισκογραφικά με τους Τάκη Σούκα, Λευτέρη Χαψιάδη, Θανάση Πολυκανδριώτη, Θοδωρή Καμπουρίδη, Μάκη Ερημίτη, Αντώνη Βαρδή, Σώτια Τσώτου και άλλους άξιους δημιουργούς.
Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, η συνεργασία με τη Μαρινέλλα αποδείχθηκε αρκετά δυνατή, αφού οι δύο καλλιτέχνες αποφάσισαν να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου. Ωστόσο, στη συνέχεια ακολούθησαν χωριστούς δρόμους, με τον Καζαντζίδη να παντρεύεται την αγαπημένη του Βάσω το 1982. Ο θάνατός του βύθισε στο πένθος όλη την Ελλάδα. Η ταφή του έγινε στο νεκροταφείο της Ελευσίνας, ενώ η κηδεία του εξελίχθηκε σε λαϊκό προσκύνημα πολλών χιλιάδων θαυμαστών του.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
1814: Ανήμερα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Εμμανουήλ Ξάνθος και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ ιδρύουν στην Οδησσό τη Φιλική Εταιρεία.
1829: Υπογράφεται η Συνθήκη της Αδριανούπολης, η οποία σημαίνει το τέλος του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1828-1829.
1890: Ιδρύεται στη Σμύρνη ο μουσικογυμναστικός σύλλογος Ορφέας, από τα μέλη του οποίου τρία χρόνια μετά θα ιδρυθεί ο γυμναστικός σύλλογος Γυμνάσιον. Οι δύο σύλλογοι θα ενωθούν το 1898 και θα δημιουργήσουν τον Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης.
1917: Η Ρωσία ανακηρύσσεται επίσημα δημοκρατία.
1943: Η Βέρμαχτ ξεκινά τριήμερη επιχείρηση αντιποίνων έχοντας ως στόχο ελληνικά χωριά της Βιάννου. Από την επιχείρηση αυτή βρήκαν τον θάνατο περισσότερα από 500 άτομα.
1983: Γεννιέται η Βρετανίδα τραγουδίστρια Έιμι Γουάινχαουζ.
2019: Φεύγει από τη ζωή ο Έλληνας ηθόποιος Τάκης Σπυριδάκης.