Η σφαγή της Puerta 12 και το μυστήριο
Τετάρτη 23 Ιουνίου 1968. Ένα κλασικό ντέρμπι ανάμεσα στη Ρίβερ και στην Μπόκα είναι έτοιμο να ξεκινήσει στο «Μονουμεντάλ», την ιστορική έδρα της πρώτης.
Τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί και 90.000 οπαδοί ήταν έτοιμοι να δουν την αναμέτρηση που κόβει πάντα την ανάσα των Αργεντινών, μοιράζοντας το Μπουένος Άιρες στα δύο. Λίγες ώρες αργότερα η γραφόταν η μεγαλύτερη αθλητική τραγωδία του τόπου. Στην «καταραμένη» Puerta 12 (Θύρα 12) 71 άτομα έχασαν τη ζωή τους (στην πλειονότητά τους οπαδοί της Μπόκα) και 113 τραυματίστηκαν.
Μετά από πέντε δεκαετίες κανείς δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει την τραγωδία αλλά και να περιγράψει με σαφήνεια τα αληθινά αίτια. Η εφημερίδα «Clarín» είχε κάνει εκτενέστατο ρεπορτάζ μιλώντας με αρκετούς από τους επιζήσαντες. «Δέκα λεπτά πριν από το τέλος του παιχνιδιού η πύλη 12 έκλεισε, ο γιος μου λιποθύμησε και προσπαθήσαμε να φύγουμε από μια άλλη πόρτα γιατί αυτή ήταν κλειστή. Ο φωτισμός ήταν ανύπαρκτος και το δάπεδο ολισθηρό».
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αργεντινής (σε καιρό χούντας) προσέφερε χρήματα στους τραυματίες και στους συγγενείς των θυμάτων, με την προϋπόθεση ότι δεν θα καταγγείλουν τη Ρίβερ ή την ίδια την κυβέρνηση. Κάποιοι δέχθηκαν, άλλοι θέλησαν να φτάσουν την υπόθεση στα άκρα. Ακολούθησε δικαστική έρευνα, αλλά η υπόθεση έκλεισε χωρίς να αποδοθούν ευθύνες.
Το 2006 ο Αργεντινός σκηνοθέτης Πάμπλο Τεσοριέρα μέσω ενός ντοκιμαντέρ προσπάθησε να ρίξει φως στα αίτια. Δημιούργησε παράλληλα ιστοσελίδα αλλά και σχετικό λογαριασμό στο Facebook με την ελπίδα να γραφτούν εκεί αληθινές μαρτυρίες, χωρίς να καταφέρει σχεδόν τίποτα.
Ο Μιγκέλ Ντεριέ (14 ετών) καταγράφηκε ως νεκρός από τα σωστικά συνεργεία καθώς είχε χάσει τις αισθήσεις του και κάποιος από τους διασώστες πάνω στον γενικότερο πανικό δεν μπόρεσε να νιώσει τον σφυγμό του. Σημείωσε πάνω στο κορμί του τον αριθμό «19», πράγμα που σήμαινε ότι ήταν το 19ο θύμα αυτής της τραγωδίας. Το σώμα του τοποθετήθηκε δίπλα στις σορούς των υπολοίπων που έφεραν αντίστοιχα νούμερα. Στο νοσοκομείο, ευτυχώς για εκείνον, ένας γιατρός αντιλήφθηκε πως το παιδί ανέπνεε και δεν τον τοποθέτησε στα ψυγεία με τους υπόλοιπους νεκρούς. Σώθηκε!
Κάποιοι έκαναν λόγο για πυρκαγιά, άλλοι για κλειστή πόρτα, άλλοι για επικίνδυνα κάγκελα. Οι οπαδοί της Μπόκα ισχυρίζονται αυτό: «No habia puerta, no habia molinete, era la cana que pegaba con machete». Δηλαδή: «Δεν υπήρχε πόρτα, δεν υπήρχαν κάγκελα, υπήρχε μόνο η αστυνομία που χτυπούσε με μαχαίρια». Κανείς δεν έμαθε την αλήθεια...
Η Puerta 12 μετονομάστηκε σε Puerta L (το δωδέκατο γράμμα της αλφαβήτου, το L).
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1771: Ο Χοσέ Καντίντο Εσπόζιτο γίνεται ο πρώτος ταυρομάχος στην Ιστορία που σκοτώνεται από ταύρο.
1878: Οι αντιπρόσωποι των Μεγάλων Δυνάμεων στο συνέδριο του Βερολίνου αποδέχονται την παραχώρηση της Θεσσαλίας και τμήματος της Ηπείρου και συγκεκριμένα την περιοχή της Άρτας στην Ελλάδα.
1894: Ιδρύεται στο Παρίσι από τον βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Πρώτος της πρόεδρος αναλαμβάνει ο Έλληνας Δημήτρης Βικέλας.
1902: Το όνομα Mercedes υιοθετείται για πρώτη φορά ως εμπορική επωνυμία από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler. Μερτσέντες ονομαζόταν η κόρη του πάμπλουτου Αυστριακού επιχειρηματία Εμίλ Γέλινεκ.
1942: Οι πρώτοι κρατούμενοι για τα κρεματόρια του Άουσβιτς επιλέγονται μεταξύ των Εβραίων των Παρισίων.
1996: Πεθαίνει ο Ανδρέας Παπανδρέου, Έλληνας πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας.
2004: Ο Μπομπ Ντίλαν αναγορεύεται διδάκτορας του Πανεπιστημίου Σεντ Άντριους της Σκωτίας.
2020: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο Νίκος Αλέφαντος.