Λειτουργεί για πρώτη φορά το Μπιγκ Μπεν

Tην 31η Μαΐου του 1859 ήχησε για πρώτη φορά το Μπιγκ Μπεν, όπως είναι το ψευδώνυμο για τη μεγάλη καμπάνα και το ρολόι στο βόρειο άκρο των ανακτόρων του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, και έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτερα, ώστε να παραπέμπει γενικά στο ρολόι ή στον πύργο του ρολογιού.

Λειτουργεί για πρώτη φορά το Μπιγκ Μπεν

Είναι το μεγαλύτερο τεσσάρων όψεων ρολόι με καμπάνες και ο πύργος του ρολογιού είναι ο τρίτος ψηλότερος στον κόσμο. Η ανέγερση του πύργου ολοκληρώθηκε τις 10 Απριλίου 1858 και λειτούργησε έναν χρόνο μετά. Ο πύργος του ρολογιού έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα τόσο του Λονδίνου όσο και της Αγγλίας.

O τωρινός Πύργος του Ρολογιού ανεγέρθηκε ως μέρος του σχεδιασμού του Τσαρλς Μπάρι για ένα νέο ανάκτορο, μετά την καταστροφή του παλιού παλατιού του Ουέστμινστερ από πυρκαγιά το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου 1834. Το νέο Κοινοβούλιο χτίστηκε σε νεογοτθικό στυλ. Αν και ο Μπάρι ήταν ο κύριος αρχιτέκτονας του ανακτόρου, στράφηκε στον Αυγουστίνο Πούτιν για τον σχεδιασμό του Πύργου του Ρολογιού, το οποίο μοιάζει σε νωρίτερα σχέδια του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένου ενός για το Σκέρισμπρικ Χολ.

Ο σχεδιασμός για τον Πύργο του Ρολογιού ήταν το τελευταίο σχέδιο του Πούτιν πριν από την τελική κάθοδό του στην τρέλα και στον θάνατο και ο ίδιος έγραψε κατά τον χρόνο της τελευταίας επίσκεψης του Μπάρι για να εισπράξει τα σχέδια: «Εγώ ποτέ δεν δούλεψα τόσο σκληρά στη ζωή μου για τον κ. Μπάρι, για αύριο προσέφερα όλα τα σχέδια για το τελείωμα του καμπαναριού του και αυτό είναι όμορφο». Ο πύργος είναι σχεδιασμένος στο αγαπημένο γοτθικό σχέδιο του Πούτιν και είναι 96,3 μέτρα (316 πόδια) υψηλό (περίπου 16 όροφοι).

Παρά το γεγονός ότι είναι από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα του κόσμου, το εσωτερικό του πύργου δεν είναι ανοιχτό σε επισκέπτες από το εξωτερικό. Επίσης, ο πύργος δεν διαθέτει ανελκυστήρα για να ανεβείτε τα 334 σκαλοπάτια από το ασβεστόλιθο στην κορυφή.

Λόγω των αλλαγών στις συνθήκες του εδάφους από την κατασκευή, ο πύργος κλίνει ελαφρώς προς τα βορειοδυτικά κατά περίπου 220 χιλιοστά στο καντράν ρολογιού, δίνοντας μια κλίση περίπου 1/250. Το Μπιγκ Μπεν ήχησε για τρία λεπτά πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Μεγάλης Βρετανίας.

ME MIA MATIA...

1903: Η ομάδα της Λειψίας κερδίζει την Πράγα με 7-2 στο Αμβούργο και ανακηρύσσεται η πρώτη πρωταθλήτρια στην Ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Όλοι οι παίκτες είναι ερασιτέχνες που προπονούνται και αγωνίζονται στον ελεύθερό τους χρόνο
1905: Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης δολοφονείται κατά την προσέλευσή του στη Βουλή από τον χαρτοπαίκτη και λεσχειάρχη Αντώνη Κωσταγερακάρη. Αιτία η απόφαση του Δηλιγιάννη να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες.
1911: Καθελκύεται το υπερωκεάνιο «Τιτανικός».
1953: O Νίκος Παπαμιχαήλ με συνοδηγό τον Σπύρο Δημητράκο σε Τζάγκουαρ XK 120 είναι ο νικητής του Α’ Ράλι Ακρόπολις. Την καρό σημαία του τερματισμού θα πάρουν μόνο έξι αυτοκίνητα.
1975: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντά τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
1981: Ο Γκιούλα Λόραντ παθαίνει καρδιακή προσβολή στον πάγκο του ΠΑΟΚ στο 15ο λεπτό του αγώνα εναντίον του Ολυμπιακού. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ θα ενημερωθούν για τον θάνατό του στο ημίχρονο. Θα σκοράρουν στο δεύτερο και θα νικήσουν τελικά με 1-0.
1999: Αρχίζει η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη των Κούρδων, στην Τουρκία.