Η φρικιαστική νύχτα του τρόμου στο Παρίσι (vid)
Το απόγευμα της 13ης Νοεμβρίου 2015 σημειώθηκε σειρά από βίαιες επιθέσεις στο 10ο και στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη Γαλλία, και στο προάστιο του Σεν Ντενί.
Από τις 21:16 (τοπική ώρα) και για τις επόμενες τρεις περίπου ώρες αναφέρθηκαν τουλάχιστον τρεις ξεχωριστές εκρήξεις και έξι μαζικοί πυροβολισμοί, συμπεριλαμβανομένων εκρήξεων στο «Σταντ ντε Φρανς» στο Σεν Ντενί, βόρεια του κέντρου της πρωτεύουσας, και στο Ιλ-ντε-Φρανς. Η επίθεση με τα περισσότερα θύματα έγινε στο Θέατρο Μπατακλάν, όπου οι ένοπλοι κράτησαν ομήρους το κοινό μιας συναυλίας και έδωσαν μάχη με την αστυνομία μέχρι τη 1 τα ξημερώματα της 14ης Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων σκοτώθηκαν 8 ένοπλοι, ενώ οι αρχές αναζητούν στη Γαλλία και τις γύρω χώρες συνεργάτες τους που παραμένουν ελεύθεροι.
Αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν 129 άνθρωποι, από τους οποίους περίπου 90 στο θέατρο Μπατακλάν. Επιπρόσθετα, περισσότεροι από 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις, από τους οποίους οι 80 σε σοβαρή κατάσταση.
Σε τηλεοπτική δήλωση τα μεσάνυχτα, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκλεισε τα σύνορα. Πριν από την επίθεση οι γαλλικές αρχές ασφαλείας βρίσκονταν σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, μετά την επίθεση στα γραφεία του «Charlie Hebdo» και σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο τον Ιανουάριο, οπότε είχαν σκοτωθεί δεκαεπτά άνθρωποι.
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για τις επιθέσεις το πρωί της 14ης Νοεμβρίου, επαινώντας τους «οκτώ αδελφούς» τους για τον θάνατο «τουλάχιστον 200 σταυροφόρων» και υποστηρίζοντας ότι «αυτό ήταν μόνο η αρχή της καταιγίδας».
Τουλάχιστον 129 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 352 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, με τουλάχιστον 99 σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των νεκρών αναφέρθηκαν ένας Σουηδός, δύο Βέλγοι, ένας Ισπανός, ένας Πορτογάλος, δύο Ρουμάνοι και δύο Αμερικανοί.
Όλα τα δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια στο Παρίσι αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά την επόμενη μέρα. Τα αθλητικά γεγονότα στη Γαλλία για το Σαββατοκύριακο 14-15 Νοέμβρη αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν. Η Ντίσνεϊλαντ του Παρισιού έκλεισε τα πάρκα της για πρώτη φορά, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις. Είχε λειτουργήσει καθημερινά από τότε που άνοιξε το 1992. Ο Πύργος του Άιφελ, σύμβολο της πόλης που επισκέπτονταν 20.000 άτομα καθημερινά, είχε κλείσει επ’ αόριστον.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1864: Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καταργείται η Συνταγματική Μοναρχία και καθιερώνεται η Βασιλευομένη Δημοκρατία.
1887: Διαδήλωση αριστερών στο Λονδίνο κατά της βρετανικής καταπίεσης στην Ιρλανδία πνίγεται στο αίμα από την αστυνομία. Τρεις νεκροί και 400 τραυματίες ο απολογισμός. Θα μείνει στην ιστορία ως Ματωμένη Κυριακή (Bloody Sunday), η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις της βρετανικής Ιστορίας.
1963: Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας σημειώνει το μεγαλύτερο σκορ σε μεγάλη διοργάνωση συλλόγων όταν κερδίζει τον ΑΠΟΕΛ με 16-1 στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων.
1968: Για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται κλειστά κυκλώματα τηλεοράσεως σε γήπεδο με σκοπό τον εντοπισμό των ταραξιών. Το πείραμα γίνεται στο στάδιο «Χόθορνς» της Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον και στέφεται με απόλυτη επιτυχία, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί αργότερα από άλλες αγγλικές καθώς και ευρωπαϊκές ομάδες.
1970: Ο πτέραρχος Χαφέζ ελ Άσαντ καταλαμβάνει με πραξικόπημα την εξουσία στη Συρία.
1973: Ο υπουργός Παιδείας Παναγιώτης Σιφναίος επισκέπτεται το Πολυτεχνείο και προσπαθεί, σε κοινή συνεδρίαση με τη Σύγκλητο, να εκφοβίσει τις επιτροπές αγώνα των φοιτητών, ώστε να σταματήσουν τη δράση τους για άμεση διενέργεια ελεύθερων εκλογών στις σχολές. Ο υπουργός της δοτής κυβέρνησης Μαρκεζίνη τούς απειλεί με χρήση βίας, σε περίπτωση διαδηλώσεων και απεργιών.
1979: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς.
1985: Το ηφαίστειο Νεβάδο ντελ Ρουίς εκρήγνυται και λιώνει έναν παγετώνα, προκαλώντας λαχάρ (ηφαιστειακή κατολίσθηση λάσπης) που θάβει την πόλη Αρμέρο στην Κολομβία, σκοτώνοντας περίπου 25.000 ανθρώπους.
2000: Αναστέλλεται η λειτουργία της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Είχε συσταθεί το 1948 με τη συνθήκη των Βρυξελλών, με σκοπό την κοινή άμυνα των μη κομμουνιστικών ευρωπαϊκών κρατών.
2002: Τεράστια οικολογική καταστροφή στις ακτές της Ισπανίας προκαλεί η βύθιση του ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου Prestige, που μετέφερε 70.000 τόνους πετρελαίου. Το ρήγμα μήκους 35 μέτρων επιτρέπει τη διαρροή 20.000 τόνων πετρελαίου. Οι ακτές που έχουν ρυπανθεί ξεπερνούν τα 300 χιλιόμετρα, ενώ περισσότερες από 90 παραλίες της Γαλικίας έχουν μολυνθεί.