Η ανακάλυψη του τάφου του Φιλίππου Β’
Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 8 Νοεμβρίου (8/11).
Σαν σήμερα, το 1977, ο Μανώλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τον ασύλητο τάφο του Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππου Β’ στη Βεργίνα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα, που πιστοποιεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Μέσα σε ολόχρυση λάρνακα φυλάσσονταν πολλούς αιώνες τα οστά του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Για τον καθηγητή Μανώλη Ανδρόνικο και την ομάδα του δεν ήταν μόνο μέρες χαράς αλλά και σκληρής δουλειάς και δικαίωσης. Αφηγούμενος το χρονικό της ανακάλυψής του, είχε πει:
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
«Πήρα το τσαπάκι της ανασκαφής που έχω μαζί μου από το 1952, έσκυψα στον λάκκο και άρχισα να σκάβω με πείσμα και αγωνία το χώμα κάτω από το κλειδί της καμάρας. Ολόγυρα ήταν μαζεμένοι οι συνεργάτες μου. Συνέχισα το σκάψιμο και σε λίγο ήμουν βέβαιος. Η πέτρα του δυτικού τοίχου ήταν στη θέση της, απείραχτη, στέρια. Είναι ασύλητος! Κλειστός! Ήμουν ευτυχισμένος. Είχα βρει τον πρώτο ασύλητο μακεδονικό τάφο. Εκείνη τη νύχτα -όπως κι όλες τις επόμενες- στάθηκε αδύνατο να κοιμηθώ περισσότερο από δυο-τρεις ώρες. Γύρω στα μεσάνυχτα, πήρα το αυτοκίνητο και πήγα να βεβαιωθώ αν οι φύλακες ήταν στη θέση τους. Το ίδιο στις 2 και στις 5 το πρωί.
Η μόνη δυσκολία που συναντήσαμε ήταν πως την ώρα που ανασηκώναμε το κάλυμμα, είδαμε καθαρά το περιεχόμενό του κι έπρεπε να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, παρότι τα μάτια μας είχαν θαμπωθεί από αυτό που βλέπαμε και η καρδιά μας πήγαινε να σπάσει από συγκίνηση. Μέσα στη σαρκοφάγο υπήρχε μια ολόχρυση λάρνακα. Επάνω στο κάλυμμά της ένα επιβλητικό ανάγλυφο αστέρι με δεκάξι ακτίνες και στο κέντρο του ένας ρόδακας. Με πολλή προσοχή και περισσότερη συγκίνηση ανασήκωσα το κάλυμμα με το αστέρι. Όλοι περιμέναμε να δούμε μέσα τα καμένα οστά του νεκρού.
Όμως αυτό που αντικρίσαμε μας έκοψε, μιαν ακόμη φορά, την ανάσα, θάμπωσε τα μάτια μας και μας πλημμύρισε δέος: το πιο απροσδόκητο θέαμα το έδινε ένα ολόχρυσο στεφάνι από φύλλα και καρπούς βελανιδιάς που ήταν διπλωμένο και τοποθετημένο πάνω στα οστά. Έλεγα μέσα μου: “Αν η υποψία που έχεις, πως ο τάφος ανήκει στον Φίλιππο, είναι αληθινή -και η χρυσή λάρνακα ερχόταν να ενισχύσει την ορθότητα αυτής της υποψίας-, κράτησες στα χέρια σου τη λάρνακα με τα οστά του. Είναι απίστευτη και φοβερή μια τέτοια σκέψη, που μοιάζει εντελώς εξωπραγματική». Νομίζω πως δεν έχω δοκιμάσει ποτέ στη ζωή μου τέτοια αναστάτωση, ούτε και θα δοκιμάσω ποτέ άλλοτε…».
1793: Το Μουσείο του Λούβρου ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό.
1895: Ο Γερμανός φυσικός Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν ανακαλύπτει τις ακτίνες Χ.
1912: Απελευθέρωση της Λέσβου. Μοίρα του στόλου, υπό τις διαταγές του ναυάρχου Κουντουριώτη, καταλαμβάνει τη Μυτιλήνη.
1917: Το συμβούλιο των κομισάριων του λαού αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ρωσίας, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Λένιν, κομισάριος Εξωτερικών ο Τρότσκι και κομισάριος των Εθνοτήτων ο Στάλιν (26 Οκτωβρίου 1917 με το παλιό ημερολόγιο).
1923: Επιχειρείται αποτυχημένο πραξικόπημα του Αδόλφου Χίτλερ στο Μόναχο, που θα μείνει στην Ιστορία ως το «Πραξικόπημα της Μπιραρίας».
1931: Η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο νικώντας τον Άρη με 5-3 στον τελικό που φιλοξενήθηκε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.
1960: Ο δημοκρατικός Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι επικρατεί του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Ρίτσαρντ Νίξον και ανακηρύσσεται 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
1988: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Τρίποντο» με διευθυντή τον αείμνηστο Φίλιππο Συρίγο.
1988: Ο ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος κερδίζει τον Μάικλ Δουκάκη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και εκλέγεται 41ος πρόεδρος.