Ο 36ος αγώνας υπεραποστάσεων «Σπάρταθλον»

Ο ιστορικός αγώνας υπεραποστάσεων «Σπάρταθλον» θα διεξαχθεί φέτος για 36η συνεχή χρονιά, την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου,

Ο 36ος αγώνας υπεραποστάσεων «Σπάρταθλον»

Διοργανωτής του είναι ο Διεθνής Σύνδεσμος Σπάρταθλον, υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού, ενώ τελεί υπό την άμεση εποπτεία και έγκριση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Υπεραποστάσεων (ΙΑU). Η εκκίνηση θα δοθεί την Παρασκευή το πρωί (07.00) στους πρόποδες του ιερού βράχου της Ακρόπολης.

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι διοργανωτές παραχώρησαν την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με την παρουσία του προέδρου του Διεθνή Συνδέσμου, Ευάγγελου Πολυμέρη, ο οποίος έδωσε και όλα τα τελευταία στοιχεία για τον αγώνα. «Εύχομαι να έχουμε έναν ασφαλή αγώνα, να τερματίσουν όλοι οι αθλητές, αλλά αυτό που έχει σημασία για μας είναι ότι και ο 1ος και τελευταίος που θα τερματίσει για μας είναι νικητής. Το "εύ αγωνίζεσθαι" μετρά», είπε ο κ. Πολυμέρης.

Ακολούθως τόνισε ότι το Σπάρταθλον είναι ένας αγώνας που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως μεταξύ των αθλητών στις υπεραποστάσεις, με πολλές δυσκολίες αγωνιστικές και οργανωτικές, όπου οι εθελοντές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Από τις 800 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί, δεκτές έγιναν μόνο οι 400 και υπολογίζεται ότι θέση στην εκκίνηση θα πάρουν 376 άνδρες και γυναίκες από 51 χώρες, που θα ακολουθήσουν τη διαδρομή του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιπίδη, ο οποίος το 490 π.Χ. έτρεξε από την Αθήνα στη Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθειά της μπροστά στον περσικό κίνδυνο.

Η διαδρομή είναι 246 χλμ. και οι δρομείς θα πρέπει να τερματίσουν στο άγαλμα του Λεωνίδα εντός 36 ωρών. Οι αθλητές θα περάσουν από ιστορικά σημεία, όπως Ελευσίνα, Αρχαία Κόρινθο, Νεμέα και Τεγέα, και εκτός από την μεγάλη απόσταση θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις καιρικές συνθήκες, που δυσκολεύουν πολύ, κυρίως όταν ανεβαίνουν τα βουνά στην Αρκαδία. Οικονομικά έπαθλα δεν υπάρχουν για τους νικητές, παρά μόνο ένα δάφνινο στεφάνι.

Για τη διεκδίκηση της νίκης φαβορί θεωρούνται στους άνδρες ο περσινός 2ος νικητής, Τσέχος Ράντεκ Μπρούνερ, ο 4ος Ιάπωνας Ισικάβα Γιοσιχίκο, ο Ιταλός Μάρκο Μπονφίλιο (2ος το 2016), ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα (πρώτος το 2013) και ο Γερμανός Φλοριάν Ρέους (πρώτος το 2015), ενώ δεν θα συμμετάσχει τελικά o 3oς πέρυσι, Νίκος Σιδερίδης. Αξιοσημείωτη είναι βέβαια και η συμμετοχή του θρύλου των υπεραποστάσεων, Ελληνοαμερικανού δρομέα Κωνσταντίνου Καρνέζη.

Μεταξύ των γυναικών ξεχωρίζει η περσινή δεύτερη Ουγγαρέζα Σουζάνα Μάραζ, η οποία έρχεται με πολλές αξιώσεις για ένα καλό αποτέλεσμα, καθώς και της περσινής πρώτης Ελληνίδας, Γεωργίας Μαντά, αλλά και της Γεωργίας Μήτσιου.

Ο μικρότερος αθλητής του αγώνα είναι 20 ετών και ο μεγαλύτερος 70. Ο μεγαλύτερος Έλληνας δρομέας είναι ο Δημήτρης Χρόνης (67 ετών), ενώ αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή του Βρετανού Τζον Βολάντεν, του εθελοντή διασώστη που ήταν από τους πρώτους που μπήκε στην πλημμυρισμένη σπηλιά στην Ταϊλάνδη για να βοηθήσει στη διάσωση των παιδιών και του προπονητή τους που είχαν εγκλωβιστεί από τα νερά.

Συνολικά στον αγώνα θα πάρουν μέρος 60 Έλληνες, αριθμός που ικανοποιεί απόλυτα τους διοργανωτές, αν σκεφτούμε ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν ελάχιστοι οι δρομείς της χώρας μας που μετείχαν, ενώ άλλοι 60 αθλητές προέρχονται από την Ιαπωνία, όπου ο αγώνας είναι πολύ δημοφιλής.

Τέλος, οι διοργανωτές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά και στην οικονομική συνεισφορά του αγώνα, αφού υπολογίζουν ότι πάνω από 500.000 ευρώ «ρίχνονται» στην ελληνική αγορά από τους συμμετέχοντες.