Σπυριδούλα: Η 14χρονη που σιδέρωσαν- Το όνομα του συγκροτήματος (vid)
Ένα έγκλημα που συγκλόνισε την Ελλάδα - Η Σπυριδούλα που σιδέρωσαν τα αφεντικά της και έδωσε το όνομά της στο συγκρότημα - «Τι άντρες είστε εσείς που βάζετε στο κουδούνι σας Σπυριδούλα...»
Ο τραγουδιστής Νίκος Σπυρόπουλος που πέθανε σε ηλικία 63 ετών ήταν κιθαρίστας και ηγετικό μέλος του συγκροτήματος «Σπυριδούλα», που έκαναν το θρυλικό άλμπουμ "Φλου" με τον Παύλο Σιδηρόπουλο.
Οι Σπυριδούλα δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του '70. Συγκεκριμένα σχηματίστηκαν το Νοέμβριο του 1977 από τους Βασίλη Σπυρόπουλο (κιθάρα), τον αδερφό του Νίκο (κιθάρα) τον Αντρέα Μουζακίτη (ντραμς), τον Μάκη Μπλαζή (μπάσο) και τους Κώστα Κουρεμένο και Γιώργο Κοτσμανίδη στα φωνητικά. Οι αδερφοί Σπυρόπουλοι είχαν συνεργαστεί ήδη με τον Μουζακίτη στο συγκρότημα Last Barricade.
Ολυμπιακός: Να μη «βλέπει» τους άλλους
Τα τραγούδια έχουν ιστορία: The Police «Roxanne»: Για μια πόρνη (vid)
Το όνομα
Το όνομα το πρότεινε ο συνεργάτης τους Γιώργος Γαϊτάνος, εμπνευσμένος από την ιστορία της Σπυριδούλας Ράπτη, θύματος ενός εγκλήματος που είχε σοκάρει την κοινή γνώμη το 1956. Η νεαρή οικιακή βοηθός είχε βασανιστεί επί 36 ώρες με ηλεκτρικό σίδερο από το ανδρόγυνο που την μεγάλωνε.
Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα mixanitouxronou.gr: «Η Σπυριδούλα ήταν μια από τις δούλες των Αθηνών. Τα μικρά κορίτσια δηλαδή, που έρχονταν από την επαρχία στην πρωτεύουσα για να γίνουν υπηρέτριες και να μην είναι βάρος στις οικογένειές τους. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, βρέθηκε σε τρυφερή ηλικία να κάνει την υπηρέτρια σε ένα σπίτι στον Πειραιά. Αφεντικά της ήταν ο Γιώργος και η Αντιγόνη Βεϊζαδέ. Η Σπυριδούλα εργαζόταν από το πρωί μέχρι το βράδυ, κάνοντας όλες τις δουλειές χωρίς ανάπαυλα. Κάποια στιγμή τα αφεντικά της την κατηγόρησαν ότι έκλεψε 50 δολάρια. Η ίδια το αρνήθηκε, ωστόσο δεν την πίστεψαν. Η τιμωρία που της επέβαλαν, ξεπερνά κάθε εφιάλτη. Την έδεσαν χειροπόδαρα σε ένα τραπέζι και τη σιδέρωσαν. Από πάνω μέχρι κάτω. Η μικρή υπηρέτρια βασανίστηκε απάνθρωπα από τα αφεντικά της και μεταφέρθηκε με φρικτά εγκαύματα στο νοσοκομείο. Το μαρτύριό της έγινε γνωστό και στην Ελλάδα ξέσπασε σάλος και κατακραυγή. Στη δίκη, η Σπυριδούλα μίλησε για όλα όσα πέρασε, συγκινώντας τους πάντες, εκτός από τους ίδιους τους βασανιστές της. Η δικαιοσύνη καταδίκασε τα απάνθρωπα αφεντικά με ποινή φυλάκισης 5,5 χρόνια για την κυρία και 3,5 για τον κύριο Βεϊζαδέ».
Η Μήδεια του Καλαμακίου: Στραγγάλισε τα τρία παιδιά της και ενέπνευσε τον Ντασέν
Συνιδιοκτήτης του καμπαρέ «Τζων Μπουλ» στην Τρούμπα
Περισσότερες λεπτομέρειες βρίσκουμε στο eglima.blogspot.com: «Ο Γ. Βεϊζαδές, συνιδιοκτήτης του νυκτερινού κέντρου (καμπαρέ) «Τζων Μπουλ» στην περιοχή της Τρούμπας του Πειραιά, συναλλασσόταν τακτικά με αξιωματικούς και ναύτες από τα αμερικανικά πλοία που, κατά καιρούς, προσόρμιζαν στο Φάληρο και το λιμάνι της πόλης, οι οποίοι σύχναζαν το μαγαζί του. Το βράδυ της 31ης Ιουλίου, διαπίστωσε πως έλειπε από την ντουλάπα του σπιτιού ένα χαρτονόμισμα των 50 δολαρίων, σημαντικό ποσό εκείνη την εποχή.
Υπέθεσε πως υπεύθυνη για την απώλεια αυτή ήταν η Σπυριδούλα. Αυτή το αρνήθηκε, αλλά οι Βεϊζαδέ επέμειναν και μάλιστα άρχισαν να την κτυπούν με τα χέρια και ένα ξύλινο αντικείμενο.
Το επόμενο πρωί, επανήλθαν στις απαιτήσεις τους, αλλά η Σπυριδούλα απαντούσε σταθερά πως δεν είχε ιδέα. Τότε, ο Γ. Βεϊζαδές την απείλησε πως αν δεν ομολογήσει με τη θέλησή της «έχει ένα μέσο που θα την κάνει να μιλήσει». Το βλέμμα της Σπυριδούλας έπεσε πάνω στο τραπέζι του σαλονιού, το οποίο αν και δεν ήταν στρωμένο για σιδέρωμα, εντούτοις το ηλεκτρικό σίδερο ήταν στην πρίζα και ζεσταινόταν.
Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: «Blowin in the Wind» του Bob Dylan (vid)
Ο Γιώργος και η Αντιγόνη Βεϊζαδέ
Μαζί με τη σύζυγό του την έγδυσαν και με τη βία την έδεσαν ανάσκελα, πάνω στο μεγάλο τραπέζι του σαλονιού. Η Αντ. Βεϊζαδέ την κράτησε από τους ώμους, ενώ ο άντρας της πήρε το πυρακτωμένο σίδερο και το ακούμπησε στα γυμνά πόδια της Σπυριδούλας. Αυτή ούρλιαξε από τον πόνο και η Αντ. Βεϊζαδέ, για να μην ακούγεται, της έβαλε ένα πανί στο στόμα. Ο Γ. Βεϊζαδές ζήτησε ξανά να του αποκαλύψει πού είχε κρύψει τα χρήματα, αλλά η Σπυριδούλα προσπαθούσε να τους πείσει πως δεν ήξερε για τί πράγμα της μιλούσαν.
Ο θηριώδης χορευτής, ηθοποιός Ζαννίνο - Πώς ανακάλυψε τον Χάρρυ Κλυνν - Ποιος και γιατί τον βάφτισε
Επί 36 ώρες
Κατόπιν, της έκαψαν τα χέρια, ενώ ο Γ. Βεϊζαδές επαναλάμβανε πως θα την έκαιγαν ολόκληρη αν δεν τους έλεγε το σημείο όπου βρίσκονταν τα λεφτά. Επί 36 ώρες, ο Γ. Βεϊζαδές με τη βοήθεια της γυναίκας του, έκαιγε διαδοχικά με το καυτό σίδερο, το σώμα και την πλάτη της Σπυριδούλας. Όταν η Σπυριδούλα λιποθυμούσε από τους πόνους, η κακοποίηση σταματούσε, αλλά μόλις η μικρή συνερχόταν, άρχιζε ξανά. Το βράδυ της Τρίτης, η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Το ζεύγος Βεϊζαδέ σταμάτησε και κλείδωσε την Σπυριδούλα στο δωμάτιό της, χωρίς να της δώσει όλο αυτό το διάστημα φαΐ και νερό.
Σφάδαζε από τους πόνους
Η Σπυριδούλα έμεινε σ’ αυτή την κατάσταση όλη την Τετάρτη. Τα εγκαύματά της ήταν τρομερά και η ίδια σφάδαζε από τους πόνους. Το ζεύγος Βεϊζαδέ φοβήθηκε πως υπήρχε κίνδυνος να πεθάνει στο σπίτι και έτσι, το πρωί της Πέμπτης, την μετέφεραν στο νοσοκομείο, «εφευρίσκοντας» την εκδοχή του καυτού νερού. Επιπλέον, την απείλησαν να μην μιλήσει γιατί «θα την έκαιγαν με βενζίνη». Σημειώνεται πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής «από ημερών κατά τις μεσημβρινές ώρες ακούγονταν από ένα σπίτι στο τέρμα της οδού Αλικαρνασσού πνιγμένα ουρλιάσματα πόνου. Ήταν οι σπαρακτικές φωνές ενός παιδιού. Μετά ακούγονταν ένα κλάμα και στη συνέχεια και πάλι υπόκωφες σπαρακτικές κραυγές. Οι περίοικοι, όπως ήταν φυσικό, άρχισαν να ανησυχούν και να αναρωτιούνται τι συνέβαινε μέσα σ’ αυτό το σπίτι (…). Ωστόσο, κανείς από τους γείτονες δεν σκέφτηκε κάτι κακό, γιατί τόσο η σύζυγος του Βεϊζαδέ όσο και ο ίδιος δεν έδειχναν καμία ανησυχία και νευρικότητα. (…)» (εφημερίδα «Ακρόπολις» - Κυριακή 7 Αυγούστου 1955). Εξάλλου, ο Γιώργος και η Αντιγόνη Βεϊζαδέ «στη γειτονιά έδιναν την εντύπωση ενός αρμονικού ζευγαριού, που ήταν αφοσιωμένο στην ανατροφή του μικρού κοριτσιού του. Το έπαιρναν διαρκώς μαζί, συνεχώς έβγαιναν και διασκέδαζαν και ο Βεϊζαδές έδειχνε ότι λάτρευε τη σύζυγό του» (εφημερίδα «Η Απογευματινή» - Πέμπτη 11 Αυγούστου 1955)...».
Τα τραγούδια έχουν Ιστορία: Όσοι γενούν Πρωθυπουργοί, όλοι τους θα πεθάνουν (vid)
Το όνομα του συγκροτήματος
Σε μια συνέντευξή του στο rocking.gr το 2017, ο Νίκος Σπυρόπουλος είχε πει για το όνομα του συγκροτήματος: «Πριν ακόμα κάνουμε την πρώτη συναυλία, σε ένα σπίτι που μέναμε διάφοροι, ζωντανοί και μη πλέον, είχαμε βάλει στο κουδούνι «Σπυριδούλα» γιατί ήταν ένας πρώτος πυρήνας της μπάντας που παίζαμε και θεωρήσαμε καλή ιδέα να βάλουμε στο κουδούνι το όνομα Σπυριδούλα. Ήταν πολύ καλή ιδέα, έτσι δειγματίσαμε, γιατί ήρθε μία γειτόνισσα του ίδιου κτιρίου με την ποδιά της κουζίνας και μας έκανε παρατήρηση για το θόρυβο, μας έκαναν πολλοί εκείνη την εποχή, δεν είχαμε μάθει ακόμα να παίζουμε καλά, να μας πει «τι άντρες είστε εσείς που βάζετε στο κουδούνι σας Σπυριδούλα!». [οπότε λέμε:] «Εντάξει! Τα καταφέραμε». Είδαμε ότι σοκάρει τη μικροαστική νοοτροπία της εποχής που ήταν και πολύ καλά ανεπτυγμένη μετά από ολόκληρη δικτατορία...».