Δαλιανίδης: «Να γιατί τσακωνόμουν με την Βλαχοπούλου σε κάθε ταινία μας»

Ο Δαλιανίδης αναφέρεται σ' ένα κουσούρι της Βλαχοπούλου που ήταν κοινό μυστικό στα κινηματογραφικά πλατό

Δαλιανίδης: «Να γιατί τσακωνόμουν με την Βλαχοπούλου σε κάθε ταινία μας»

Ο Γιάννης Δαλιανίδης είναι ο άνθρωπος που επέβαλε την Ρένα Βλαχοπούλου στο πανί, παρά τις αντιρρήσεις του Φίνου. Η συνεργασία τους μας έδωσε μερικές από τις καλύτερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και ο ίδιος ο σκηνοθέτης είχε τονίσει επανειλημμένα πως χωρίς την Βλαχοπούλου το σινεμά του '60 δεν θα είχε αυτή την εξέλιξη. Ωστόσο υπήρχε μια διαρκής φαγωμάρα ανάμεσά τους για το σενάριο.

Η Βλαχοπούλου σύμφωνα με όσα αναφέρει η Μάρθα Καραγιάννη πήγαινε μονίμως αδιάβαστη στα γυρίσματα και ο Δαλιανίδης γινόταν έξω φρενών. Πρώτον γιατί ξεμυάλιζε και τους «μικρούς» (Καραγιάννη, Βουτσά, Χλόη Λιάσκου) που παρουσιάζονταν επίσης αδιάβαστοι, ξενυχτισμένοι και ακατάλληλοι για γύρισμα. Δεύτερον, γιατί είχε την υποψία ότι η Βλαχοπούλου επίτηδες δεν μελετούσε το σενάριο, ώστε να το μαθαίνει στο περίπου και να μπορεί στη συνέχεια να επιδίδεται στον αγαπημένο της αυτοσχεδιασμό.

Η φαγωμάρα σκηνοθέτη και ηθοποιού συνεχιζόταν από ταινία σε ταινία, χωρίς ωστόσο να επηρεάζει αρνητικά τη συνεργασία τους. Κάπου-κάπου η Ρένα έκανε καμιά εξαίρεση και παρουσιαζόταν διαβασμένη και τότε... χαράς Ευαγγέλια για τον Δαλιανίδη. Είναι χαρακτηριστικές οι σχετικές δηλώσεις της Καραγιάννη:

«Όταν είχα γύρισμα με τη Ρένα ήταν η καλύτερή μου. Δεν κουραζόμουν να διαβάζω από την προηγουμένη. Η Ρένα μάθαινε τα λόγια της στην πρόβα κι όλοι εμείς οι νεότεροι, ο Βουτσάς, εγώ , η Χλόη βρίσκαμε την ευκαιρία να τα μαθαίνουμε μαζί της. Όταν είχαμε γύρισμα με τη Ρένα είχαμε πανηγύρι. Την προηγουμένη ξεσαλώναμε, βγαίναμε, ξενυχτούσαμε, διασκεδάζαμε, με τη σιγουριά πως την επομένη στην πρόβα, λίγο πριν από το γύρισμα, μέχρι η Ρένα να μάθει τα λόγια της, θα τα μαθαίναμε κι εμείς. Έλα όμως που μια φορά μία και μοναδική, η Ρένα ήρθε στο γύρισμα διαβασμένη. Ήξερε τα λόγια της απέξω χωρίς να κομπιάζει πουθενά! Ήταν στο Κάτι να καίει, στη σκηνή που ο Παπαχρήστος μας προτείνει να πάμε να πουλήσουμε ρούχα. Όταν ξεκινήσαμε την πρόβα βλέποντας πως η Ρένα ήταν διαβασμένη , κοιταχτήκαμε με τον Βουτσά και σκάσαμε στα γέλια. Ο Δαλιανίδης μας κατσάδιασε άσχημα!»