Το πορτρέτο της «Φόνισσας»

Το πορτρέτο της σατανικής Ντομένικα που κατηγορήθηκε ότι δολοφόνησε το σύζυγό της Πολ Γκιγιόμ

Το πορτρέτο της «Φόνισσας»

Ο Αντρέ Ντεραίν, ο μεγάλος αυτός πειραματιστής του 20ου αιώνα, υπήρξε μέλος του μικρού γαλαξία καλλιτεχνών που επιζητούσαν τη φυσική σχέση με το μοντέλο και ήταν στην ουσία ζωγράφοι του ατελιέ. Ο Ντεραίν απαθανάτισε ανθρώπους του στενού περιβάλλοντός του κατορθώνοντας να απεικονίσει όχι μόνο τα εξωτερικά χαρακτηριστικά αλλά και τον βαθύτερο ψυχισμό τους.

Το πορτρέτο της κυρία Πολ Γκιγιόμ, της διαβόητης Ντομένικα είναι χαρακτηριστική περίπτωση απεικόνισης της ψυχής του μοντέλου. Η κυρία Πολ Γκιγιόμ, σύζυγος του οραματιστή εμπόρου τέχνης, προσφέρθηκε να ποζάρει στον Αντρέ Ντεραίν, ο οποίος με τη σειρά του φιλοτέχνησε ένα πορτρέτο αποκαλυπτικό. Τηρώντας τις ακαδημαϊκές συντεταγμένες ο Ντεραίν απεικόνισε την κυρία Γκιγιόμ με ρούχο ντραπέ από μεταξωτό ύφασμα και ένα πλατύγυρο καπέλο που περιβάλλει το υπέροχο πρόσωπό της με μια άλω μυστηρίου.

undefined

Ο Πολ Γκιγιόμ και ο Μοντιλιάνι στη Νίκαια το 1917

Η Ντομένικα ποζάρει κοιτώντας τον ζωγράφο υπό γωνία αλλά στην πραγματικότητα προσφέρει το βλέμμα της στον θεατή του πίνακα. Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι οι δύο μικρές λευκές βούλες στις κόρες των ματιών της που από τη μια υπαινίσσονται το φως από την άλλη το εγκλωβίζουν μέσα τους.

Domenica Guillaume ici reprsente par le peintre Andr Derain en 1928

Πρέπει να θυμίσουμε ότι μετά τον πρώιμο θάνατο του Πολ Γκιγιόμ παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα Τζιν Γουόλτερ και έζησε μια αμφιλεγόμενη ζωή με ίντριγκες, δολοπλοκίες και εραστές. Η σατανική Ντομένικα κατηγορήθηκε για το θάνατο του Γκιγιόμ και υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι τον οδήγησε στο θάνατο, αμελώντας το καθήκον της να αποτανθεί σε γιατρό τη στιγμή που ο σύζυγός της υπέφερε από μοιραία κρίση περιτονίτιδας. Είναι πολύ πιθανόν να απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες ανταλλάσσοντας την αθωότητά της με μια συμφωνία να δωρίσει στο Γαλλικό κράτος την συλλογή της. Την τύχη του Γκιγιόμ είχε μάλλον και ο δεύτερος σύζυγος, ο Γουόλτερ, που έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα, μάλλον όμως γιατί η ραδιούργα σύζυγος καθυστέρησε αδικαιολόγητα να ζητήσει βοήθεια. Ένα είνσι σίγουρο: Το πορτρέτο της από τον Αντρέ Ντεραίν προοικονόμησε με θαυμαστό τρόπο την σκοτεινή διαδρομή της.