Ο 15χρονος που «τα έβαλε» με βομβιστή - Έσωσε χιλιάδες συμμαθητές του και έγινε εθνικός ήρωας
6 Ιανουαρίου 2014. Στο προαύλιο ενός σχολείου στην περιοχή Ιμπραχιμζάι της επαρχίας Χανγκού στο βορειοδυτικό Πακιστάν, βρίσκονταν συγκεντρωμένοι μερικοί αργοπορημένοι μαθητές. Ανάμεσά τους ήταν και ο 15χρονος, Αϊτζάζ Χασάν, παιδί τετραμελούς οικογένειας.
Κάποια στιγμή, οι μαθητές είδαν έναν άνδρα που φορούσε ένα γιλέκο με εκρηκτικά να πλησιάζει την πύλη του σχολείου. Τότε όλοι έτρεξαν προς το εσωτερικό του κτηρίου του σχολείου, όπου βρίσκονταν περίπου 2.000 άτομα.
Ολυμπιακός: Τι πρέπει να αλλάξει ο Ζέλσον
Παρά τις εκκλήσεις των συμμαθητών του, ο 15χρονος αποφάσισε να “τα βάλει” με τον βομβιστή αυτοκτονίας. “Θα τον σταματήσω. Έρχεται στο σχολείο για να σκοτώσει τους φίλους μου“, απάντησε ο Αϊτζάζ, σύμφωνα με τον ξάδερφό του.
Το τίμημα της επιλογής του ήταν η ίδια του η ζωή. Αφού κυνήγησε τον βομβιστή αυτοκτονίας και συνεπλάκη μαζί του, πυροδοτήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δυο. Το αγόρι έγινε ήρωας και όλοι όσοι βρίσκονταν στο σχολείο παρέμειναν σώοι και αβλαβείς.
Η Lashkar-e-Jhangvi, μια τζιχαντιστική παραστρατιωτική ομάδα σουνιτικής καταγωγής, ανέλαβε την ευθύνη για το παρ’ ολίγον τρομοκρατικό χτύπημα.
“Ο γιος μου έκανε τη μητέρα του να κλάψει, αλλά έσωσε εκατοντάδες μητέρες από το να κλάψουν για τα παιδιά τους“, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατέρας του Αϊτζάζ Χασάν, Μουτζαχίντ Αλί, συμπληρώνοντας ότι η υπερηφάνεια του ήταν μεγαλύτερη από τη λύπη του.
Εκατοντάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία του ηρωικού 15χρονου, για να τον τμήσουν. Όπως ανέφερε ένας κάτοικος της περιοχής, ο Χασάν ασκούσε ανοικτά συχνά κριτική εναντίον των ένοπλων ομάδων:
“Ο Αϊτζάζ Χασάν συνήθιζε να λέει όλα ότι μια μέρα θα συλλάβει κάποιον βομβιστή αυτοκτονίας και οι συμμαθητές του γελούσαν. Όμως αυτό το αγόρι απέδειξε αυτό που έλεγε και λυπάμαι που μας άφησε τόσο νωρίς“.
Η μεταθανάτια αναγνώριση του Χασάν
Η είδηση του θανάτου του Αϊτζάζ Χασάν συγκλόνισε τόσο την πακιστανική όσο και τη διεθνή κοινή γνώμη. Στο Twitter, οι χρήστες εξύμνησαν τον 15χρονο για την αυτοθυσία του, με τα hashtags #AitzazBraveheart και #onemillionaitzaz να γίνονται viral.
Ο έφηβος χαιρετίστηκε ως shaheed, δηλαδή μάρτυρας και εθνικός ήρωας.
Η Πακιστανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι εξέφρασε επίσης το θαυμασμό της για τον συμπατριώτη της:
“Θυσιάζοντας τη ζωή του, ο Αϊτζάζ προστάτευσε εκατοντάδες αθώους νέους μαθητές από το να σκοτωθούν. Ήταν γενναίος και θαρραλέος. Εύχομαι η θυσία του να φέρει ειρήνη στο λαό μου και στη χώρα μου. Η γενναιότητά του δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ“.
Η Σέρι Ρέχμαν, γερουσιάστρια και πρώην πρέσβειρα του Πακιστάν στις ΗΠΑ, έγραψε στο Twitter: “Ο shaheed της Χανγκού, Αϊτζάζ Χασάν είναι το καμάρι του Πακιστάν. Δώστε του τουλάχιστον ένα μετάλλιο. Άλλος ένας νεαρός με απίστευτο θάρρος“.
Το εγχώριο μηνιαίο περιοδικό Herald ανακήρυξε τον Αϊτζάζ Χασάν “πρόσωπο της χρονιάς” και το σχολείο που φοίτησε πήρε το όνομά του. Έξι ημέρες μετά το θάνατό του, η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε το άνοιγμα ενός καταπιστευματικού ταμείου προς ανακούφιση της οικογένειάς του.
Το Μάρτιο του 2014, του απονεμήθηκε μετά θάνατον το Sitara-e-Shujaat, ένα από τα σημαντικότερα βραβεία γενναιότητας της πακιστανικής κυβέρνησης και η 6η Ιανουαρίου εορτάζεται κάθε χρόνο προς τιμήν του.
Η ιστορία του 15χρονου Πακιστανού, χάρη στον οποίο αποφεύχθηκε ένα μακελειό που θα κόστιζε τη ζωή σε πολύ περισσότερους ανθρώπους, ενέπνευσε τη δημιουργία της ταινίας Salute, η οποία κυκλοφόρησε το 2016.