Ποιος ήταν ο «Προμηθέας» που ακούγεται στη «Θάλασσα του Πειραιά»
"Σπούδασα μηχανικός στον Προμηθέα" ακούγεται στο τραγούδι του Γιώργου Μητσάκη στη "Θάλασσα του Πειραιά" . Ποιος ήταν ο Προμηθέας...
Στον Πειραιά τη μεταπολεμική περίοδο υπήρχαν η Σχολή Μηχανικών Προμηθέας, ο Αρχιμήδης και ο Πειραϊκός Σύνδεσμος. Ο Προμηθέας ιδρύθηκε το 1900 και κάθε χρόνο από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι και 6ης Οκτωβρίου γίνονταν οι εγγραφές των σπουδαστών. Δεκτοί για την πρώτη τάξη των Σχολών αυτών ήταν οι έχοντες απολυτήριο έκτης δημοτικού. Η διάρκεια των σπουδών καθορίζονταν στα τέσσερα χρόνια. Όσοι είχαν απολυτήριο μεγαλύτερο της έκτης εγγράφονταν φυσικά στις μεγαλύτερες τάξεις. Η Σχολή του Προμηθέα ήταν η αρχαιότερη όλων και είχε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών. Διέθετε και δικό της Μηχανουργείο καθώς και εργαστήρια ηλεκτροτεχνίας.
Ολυμπιακός: «Η θάλασσα του Πειραιά...» (vid)
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ένα από τα πρωταρχικά μελήματα υπήρξε η ίδρυση νυχτερινής τεχνικής σχολής η οποία απέκτησε μεγάλη φήμη και "τροφοδότησε" με τεχνίτες, μηχανικούς και ηλεκτρολόγους τις βιομηχανικές / βιοτεχνικές μονάδες της πόλης αλλά και τον κλάδο της εμπορικής ναυτιλίας.
Γιάννης Πάριος: «Μεγάλη ομάδα ο Ολυμπιακός, μου έφερε και γούρι»
Ο χρόνος εκπαίδευσης στο μηχανουργείο της Σχολής αναγνωρίζονταν ως υπηρεσία εργοστασίου για το Εμπορικό Ναυτικό και ως χρόνος στο διπλάσιο για εργασία στην βιομηχανία. Οι μαθητές που αρίστευαν λάμβαναν υποτροφία από τους εφοπλιστές ή από το Ευγενίδειο Ίδρυμα ή από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, ενώ οι άποροι μαθητές απαλλάσσονταν των μηνιαίων διδάκτρων ολικά ή μερικά. Η Σχολή του Προμηθέα ήταν νυχτερινή, είχε δηλαδή μαθήματα από τις οχτώ ως τις δέκα το βράδυ.Τα παιδιά του Προμηθέα αν και εργάζονταν τις ίδιες ώρες με τους μόνιμους του μηχανουργείου, αμείβονταν το ένα τρίτο. Και αν όλοι οι υπόλοιποι είχαν έναν μόνο εργοδότη να τους δίνει οδηγίες, τα παιδιά του Προμηθέα είχαν τόσους εργοδότες όσοι ήταν και οι υπάλληλοι του μηχανουργείου. Τριγωνομετρία, επιπεδομετρία, ηλεκτροτεχνία, ατμομηχανική και ατμολέβητες και η γραμματική του Καρανικόλα, ήταν μερικά από το μαθήματα της σχολής.
Μαρινάκης: Η θάλασσα του Πειραιά και «η συνέχεια στο όνειρο» (vid)
Μετά έπρεπε ο απόφοιτος να μπαρκάρει ως δόκιμος μηχανικός, να κάτσει έναν ακόμα χρόνο μέσα στο πλοίο, για να του δώσει ο νόμος το δικαίωμα να λάβει το πτυχίο του Τρίτου, αφού περνούσε επιτυχώς πρώτα τις εξετάσεις.
Ο Προμηθέας κατά καιρούς βρισκόταν σε διαφορετική τοποθεσία αλλά κυρίως αυτή για την οποία ήταν γνωστός βρισκόταν επί της Οδού Πειραιώς και Δωδεκανήσου. Χαρακτηριστικά διαφήμιση της εποχής εκείνης ανέφερε ότι εξυπηρετεί και σπουδαστές Αθηνών γιατί απέχει 12 λεπτά από την Ομόνοια με το λεωφορείο. Γραφεία του Προμηθέα υπήρχαν και επί της οδού Κουντουριώτου 127.
Ο Προμηθέας αναφέρεται και στο περίφημο τραγούδι του Γιώργου Μητσάκη: Η θάλασσα του Πειραιά
Η θάλασσα του Πειραιά
από όλες είναι πιο γλυκιά,
απ’ του Τζελέπη την ακτή ως του Καραϊσκάκη
τα βράδια βόλτες έκανα σαν ήμουνα ναυτάκι.
Περαία μου, Περαία μου, με το Σαρωνικό σου
που έχεις για καμάρι σου τον Ολυμπιακό σου,
που έχεις για καμάρι σου τον Ολυμπιακό σου
Περαία μου, Περαία μου, με το Σαρωνικό σου.
Παιδί κι εγώ του Πειραιά στη θάλασσα και στη στεριά,
γεννήθηκα μεγάλωσα κοντά στην Τερψιθέα
και σπούδασα μηχανικός εγώ στον Προμηθέα.
Περαία μου, Περαία μου, με το Σαρωνικό σου
που έχεις για καμάρι σου τον Ολυμπιακό σου,
που έχεις για καμάρι σου τον Ολυμπιακό σου
Περαία μου, Περαία μου, με το Σαρωνικό σου.
Τραγούδησε ο γνωστός Παναθηναϊκός Γιάννης Πάριος, με τον Γιώργο Μητσάκη στην ταινία: Κουβερνάντα για όλους (1971). Ήταν το πρώτο τραγούδι του Πάριου.
Με πληροφορίες από το Pireorama