Τσέλσι-Τότεναμ: Όταν ο Αμπράμοβιτς έστελνε στο Άουσβιτς τους αντισημίτες οπαδούς
Ο τρόπος που "τιμώρησε" ο Ρομάν Αμπράμοβιτς τους ακροδεξιούς οπαδούς της Τσέλσι, που φώναζαν αντισημητικά συνθήματα στο ματς με την "εβραϊκή" Τότεναμ. Με εκδρομή στο Άουσβιτς
Εδώ και δύο εβδομάδες η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στους Ρώσους ολιγάρχες, λόγω Βλαντιμίρ Πούτιν, με το όνομα του Ρομάν Αμπράμοβιτς να αναφέρεται σε καθημερινή βάση στη Βουλή. Ο Αμπράμοβιτς πάντως ήταν αντίθετος στους ακροδεξιούς οπαδούς της Τσέλσι, που φώναζαν αντισημιτικά συνθήματα, στα ματς με την "εβραϊκή" Τότεναμ και τους τιμωρούσε με πρωτότυπο τρόπο.
Η σύνδεση της ομάδας με την εβραϊκή κοινότητα του Λονδίνου ξεκίνησε από τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν το παλιό γήπεδο της Τότεναμ, το «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», ήταν χτισμένο στην περιοχή του Στάμφορντ Χιλ, περιοχή που αποτελεί μέχρι σήμερα τον πυρήνα των Χασιδιστών Εβραίων της πόλης. Έτσι, οι «Σπερς» δεν άργησαν να χαρακτηριστούν ως «εβραϊκό» κλαμπ.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ένας από τους γνωστότερους και πιο σκληροπυρηνικούς συνδέσμους της μάλιστα πήρε το όνομα «Yid Army», δηλαδή ο «Στρατός των Γιντ» -μία άκρως υποτιμητική προσφώνηση για τους Εβραίους που προέρχεται από τη γλώσσα Γίντις.
Κατόπιν ισχυρών πιέσεων από το εβραϊκό λόμπι του λονδρέζικου Σίτι, διώκονται κάθε φορά που την ξεστομίζουν στο γήπεδο για λογούς αντισημιτισμού. Οι οργανωμένοι οπαδοί της Τότεναμ υποστηρίζουν ότι δεν χρησιμοποιούν τη λέξη «Γιντ» υποτιμητικά για τους Εβραίους, αλλά με υπερηφάνεια, ενώ ταυτόχρονα έχουν κάνει και το Αστέρι του Δαβίδ σύμβολό τους.
Οι ακροδεξιοί οπαδοί της Τσέλσι φώναζαν αντισηματικά συνθήματα στα ματς με τον Τότεναμ, της λονδρέζικης ομάδας, που θεωρείται η ομάδα των Εβραίων. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αποφάσισε να στέλνει τους οπαδούς των "Μπλε" με ακροδεξιές πεποιθήσεις στο Άουσβιτς!
Στο παρελθόν η Τσέλσι τιμωρούσε με τριετή αποκλεισμό τους ρατσιστές φιλάθλους της, ο Αμπράμοβιτς όμως έδωσε μία δεύτερη λύση, της επιμορφωτικής εκδρομής στο Άουσβιτς. Πρόθεση πλέον του αγγλικού κλαμπ, είναι να μην τιμωρεί τους ρατσιστές, αλλά να τους στέλνει στον τόπο μαρτυρίου για χιλιάδες ανθρώπους, προς γνώση και συμμόρφωση.
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς ήταν ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας. Τα ερείπια του στρατοπέδου βρίσκονται περίπου 60 χλμ. δυτικά της Κρακοβίας, κοντά στην κωμόπολη Όσβιετσιμ. Από το 1979 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Άουσβιτς Ι, το αρχικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και το διοικητικό κέντρο ολόκληρου του συγκροτήματος. Εδώ δολοφονήθηκαν περίπου 70.000 άνθρωποι, κυρίως Πολωνοί διανοούμενοι και σοβιετικοί αιχμάλωτοι.
Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου, στρατόπεδο εξόντωσης, όπου δολοφονήθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, Σίντι και Ρομά.
Στην πύλη του στρατοπέδου Ι παραμένει αναρτημένη η επιγραφή "ARBEIT MACHT FREI", δηλαδή "Η εργασία απελευθερώνει".