Άγιος Φεβρουάριος: Το όνομά του, η άδεια του Μητροπάνου, ο Κοεμτζής και «Ο Χάρος βγήκε παγανιά»
Το 1971 κυκλοφόρησε ένας ιστορικός δίσκος, ο «Άγιος Φεβρουάριος» σε μουσική του Δήμου Μούτση, με τον Δημήτρη Μητροπάνο, με θέματα εμπνευσμένα από τη Σμύρνη και τη Μικρασιατική καταστροφή, σε στίχους Μάνου Ελευθερίου. Πως πήρε το όνομα του, η άδεια του Μητροπάνου και πως επέδρασε ο Κοεμτζής και το τραγούδι “Ο Χάρος βγήκε παγανιά”.
Ο Μάνος Ελευθερίου είπε για το όνομα του δίσκου “Είχα γράψει κάτι τραγούδια και μ’ άρεσε ο τίτλος «Τα μαρτύρια του Αγίου Στεφάνου», γιατί ο Άγιος Στέφανος πέρασε άγρια μαρτύρια και είχε άγριο τέλος. Συζητώντας λοιπόν για τίτλους με τον Μούτση του είπα «Τα μαρτύρια του Αγίου Στεφάνου». Εκείνος όμως ήθελε οπωσδήποτε να βάλει κάτι μέσα στον τίτλο που να έχει το γράμμα «Φ».
Είχε λόγο, ήταν για ένα πρόσωπο που το όνομά του άρχιζε από «Φ». Και λέει «Ο Άγιος Φεβρουάριος». Και του λέω «αυτό είναι, μην κουνήσεις!» Έπιασε λοιπόν και έκανε ο ίδιος το ρεφραίν «Ο Άγιος Φεβρουάριος κι εγώ». Αυτό είναι δικό του…”
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Σ΄ ευχαριστούμε Μάνο για τα Μαλαματένια Λόγια!
Προφανώς το πρόσωπο που το όνομα του άρχιζε από “Φ” ήταν ο έρωτας του Δήμου Μούτση εκείνη την εποχή...
Ο Δήμος Μούτσης κάλεσε τον Δημήτρη Μητροπάνο για «δοκιμαστικό», ο νεαρός όμως τότε τραγουδιστής υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία. Ο Μητροπάνος παρουσιάστηκε αρχικά στην Τρίπολη και στη συνέχεια στην Αλεξανδρούπολη, σε μονάδα χαρακτηρισμένων αριστερών, αφού το οικογενειακό του παρελθόν και η παρουσία του στους Λαμπράκηδες ήταν γνωστά στο χουντικό καθεστώς.
O Mητροπάνος είπε: "Για να πάρω άδεια να κατέβω στην Αθήνα έτρεξε πολύ ο Γιώργος ο Κατσαρός. Είχα τραγουδήσει ένα τραγούδι του, αλλά δεν είχαμε καμιά ιδιαίτερη σχέση. Κάποιος του το είπε κι έτρεξε. Έτρεξε πολύ ο Γιώργος - για όλους έτρεχε ο φουκαράς τότε μέσω του αδερφού του - και 20 Δεκεμβρίου πήρα μια άδεια 4 ημερών πάλι και κατέβηκα. Ούτε κατάλαβα πώς ηχογράφησα τα τραγούδια, ούτε τι ηχογράφησα καλά-καλά. Δεν άκουσα και ολοκληρωμένη τη δουλειά. Απλά τα είπα κι έφυγα.Πιο πολύ σκεφτόμουν το ότι θα ήμουν 4 μέρες εκτός στρατού παρά τον Άγιο Φεβρουάριο".
Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1972 και δεν ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 2.000 αντίτυπα. Η αποτυχία ήταν καθολική, μέχρι που συνέβη η υπόθεση Κοεμτζή και ο συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς, σε κείμενό του στην πρώτη σελίδα των ΝΕΩΝ, ανέφερε το “Ο Χάρος βγήκε παγανιά” ως τραγούδι προτρέπον εις εγκλήματα". Ο κόσμος αρχίζει να αναζητεί το συγκεκριμένο τραγούδι και οι πωλήσεις του Αγίου Φεβρουαρίου ανέβηκαν ραγδαία.