Μέλανας ζωμός: Αλήθεια και Μύθος
Γνωστή και αδιαμφισβήτητη η πολεμική ικανότητα των Σπαρτιατών δημιούργησε παράπλευρους μύθους που πρέπει να ξαναδούμε.
Η σωματοδομή των Αρχαίων Σπαρτιατών εντυπωσιάζει σήμερα τους επιστήμονες. Οστά πολεμιστών που βρέθηκαν κοντά στον Κεραμεικό, από τα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου, εξετάστηκαν ενδελεχώς σε εργαστήρια στην Μπολόνια και τα αποτελέσματα αναιρούν πολλές παρανοήσεις του παρελθόντος.
Όσον αφορά το ύψος των πολεμιστών, η ιστολογική μελέτη απέδειξε ότι επρόκειτο για ψηλά κορμιά γύρω στο 1,85 με ιδιαίτερα σφριγηλό μυϊκό σύστημα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για να ανταπεξέλθουν οι άντρες στην περίφημη Σπαρτιατική αγωγή έπρεπε να καταναλώνουν περίπου 7.500 θερμίδες ημερησίως, όπως αντίστοιχα κάνουν σήμερα πρωταθλητές του αθλητισμού προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες και στην μεγάλη καταπόνηση. Ένας μέσος άντρας σήμερα, ακόμα κι αν αθλείται, καταναλώνει περίπου 2.500 θερμίδες.
Ολυμπιακός: Ο γίγαντας Μιλουτίνοφ και ο παράγοντας Βιλντόζα
Οι υψηλές αυτές διατροφικές απαιτήσεις αλλάζουν άρδην τον διατροφικό χάρτη της αρχαίας Σπάρτης. Είναι γνωστό ότι οι Σπαρτιάτες ήταν μυστικοπαθείς και δεν αποκάλυπταν σε κανένα τους κώδικες της εκπαίδευσης και της καθημερινής τους ζωής. Με την μυστικοπάθειά τους αυτή παραπλάνησαν πολλούς ιστορικούς που κατέγραψαν μόνο όσα οι ίδιοι οι Λάκωνες ήθελαν να ξέρει ο κόσμος για αυτούς.
Ο ιστοριοδίφης Γιώργος Ηλιόπουλος αναφέρεται εκτενώς στην Δωρική κουζίνα στο βιβλίο του "Γαστρονομικόν" με θέμα τη διατροφή στην Αρχαιότητα. Καταρρίπτοντας το μύθο του μέλανος ζωμού, υποστηρίζει ότι πρόκειται απλώς για μια κρεμώδη σάλτσα με βάση το αίμα του ζώου και το γίδινο τυρί, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως γευστικό συμπλήρωμα στην κρεοφαγία. Σημειωτέο ότι οι στρατιώτες κατανάλωναν κρέας από κυνήγι αλλά και από οικόσιτα ζώα. Στα πρωτεϊνούχα γεύματά τους λοιπόν ο μέλανας ζωμός ήταν απλά το ντρέσιγνκ όπως θα λέγαμε σήμερα και τίποτε περισσότερο.