Πόσα είναι τα... Πατήσια; Από πού πήραν το όνομά τους (vid)
Δεν είναι πολλά τα Πατήσια όπως νόμιζε η τηλεοπτική Ντάλια Χατζηαλεξάνδρου (Σμαράγδα Καρύδη) στην κωμική τηλεοπτική σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη, «Στο Παρά 5», είναι όμως αρκετές οι εκδοχές για το όνομά τους.
Η τηλεοπτική Ντάλια Χατζηαλεξάνδρου (Σμαράγδα Καρύδη) ρωτά αν τα Πατήσια είναι πολλά στην κωμική τηλεοπτική σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη, «Στο Παρά 5», η οποία προβλήθηκε από το Mega Channel τις τηλεοπτικές σεζόν 2005-2006 και 2006-2007.
Η Αλεξάνδρα, που πέθανε στη γέννα και έδωσαν το όνομά της στη Λεωφόρο, το Μαιευτήριο και την Πλατεία
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Τα Πατήσια δεν είναι πολλά, είναι όμως αρκετές οι εκδοχές όσον αφορά το όνομά τους. Υπάρχουν πέντε, ίσως και περισσότερες εκδοχές για τη συγκεκριμένη περιοχή της Αθήνας. Μια περιοχή που πλέον υπάγεται απευθείας στον Δήμο Αθηναίων. Παλαιότερα ήταν εξοχική περιοχή εκτός των ορίων της πρωτεύουσας και τόπος μικρών εκδρομών για τους Αθηναίους του 19ου αιώνα.
Οι πέντε εκδοχές
Υπάρχουν πέντε -επικρατέστερες- εκδοχές για την προέλευση του ονόματος Πατήσια.
Κατά τον Κώστα Μπίρη, αρχιτέκτονα, πολεοδόμο και λαογράφο του προηγούμενου αιώνα, το όνομα προέρχεται από τον επιρρηματικό τύπο Βατήσι του ονόματος του αρχαίου ελληνικού δήμου Βατής.
Κατά τον Δημήτριο Καμπούρογλου, ή Καμπούρογλους (14 Οκτωβρίου 1852 - 21 Φεβρουαρίου 1942), ιστοριοδίφη, λογοτέχνη, ακαδημαϊκό, δικηγόρο, ποιητή και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, το όνομα οφείλεται σε έναν Τούρκο αξιωματούχο της Οθωμανικής εποχής ονόματι Πατίς-Αγά.
Σύμφωνα με τη λαϊκή εκδοχή, αν κάποιος ρωτούσε στο κέντρο πώς θα πάει στην περιοχή, του έδειχναν που είναι και του έλεγαν «πάτε ίσια», απ’ όπου και το όνομα.
Υπάρχει επίσης η εκδοχή ότι το όνομα προέκυψε από τα «πατήχεια» κτήματα, δηλαδή τα κτήματα της οικογένειας Πατήχη.
Η πέμπτη εκδοχή έχει να κάνει με το γεγονός ότι η περιοχή ονομαζόταν παλιά και παραδείσια, από το παράδεισος. Την υποστήριζε ο Θεμιστοκλής Νικολαΐδης Φιλαδελφεύς (1838-1920), απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνιδρυτής του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», ιδρυτικό μέλος της «Εταιρείας των Φίλων του Λαού» και της «Αρχαιολογικής Εταιρείας», έφορος του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών και γενικός γραμματέας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.