Eurovision: Τα δύο κράτη που δεν έχουν πάρει μέρος και γιατί συμμετέχει το Ισραήλ
Δυο κράτη της Ευρώπης δεν έχουν πάρει ποτέ μέρος στη Eurovision, ενώ η συμμετοχή του Ισραήλ πέρα από ερωτηματικά έχει προκαλέσει και πολλές αντιδράσεις.
Αρέσει ή όχι, ο διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Το βέβαιο είναι ότι σε πολλές χώρες αποτελεί ένα αποδοτικό τηλεοπτικό προϊόν. Ο αριθμός των τηλεθεατών που τον παρακολουθούν κάθε χρόνο εκτιμάται σε 500 εκατομμύρια.
Eurovision 2021: Ποια χώρα θα νικήσει, τι θα κάνουν Ελλάδα και Κύπρος σύμφωνα με τις στοιχηματικές
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ο ετήσιος διαγωνισμός τραγουδιού διοργανώνεται ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (European Broadcasting Union, EBU). Διεξαγόταν ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1956 ως και το 2019. Αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους τηλεοπτικούς θεσμούς.
Όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν συμμετάσχει, έστω και μια φορά, στο διαγωνισμό με εξαίρεση το Λίχτενσταϊν και το Βατικανό.
Για πρώτη φορά στα χρονικά του διαγωνισμού και έπειτα από 65 χρόνια συνεχούς παρουσίας, ο 64ος διαγωνισμός ακυρώθηκε λόγω της επιδημίας COVID-19.
Η συμμετοχή του Ισραήλ
Αρκετοί αναρωτιούνται γιατί συμμετέχει ενώ δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα, το Ισραήλ. Αυτό συμβαίνει διότι είναι ενεργό μέλος της EBU, της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεπτικής Ένωσης, που είναι η διοργανώτρια. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός για συμμετοχή στα λεγόμενα Ενεργητικά Μέλη (Αctive members), σε αντίθεση με τα Συνεργαζόμενα Μέλη (Associate Members) της EBU. Ενεργητικά μέλη είναι αυτά που τα όρια τους εμπίπτουν στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό τηλεοπτικό χώρο.
Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Περιοχή ορίζεται από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών. Ο Ευρωπαϊκός τηλεοπτικός χώρος είναι η περιοχή που ορίζεται στα δυτικά από τα δυτικό όριο της περιοχής 1, στα ανατολικά από το μεσημβρινό 40° ανατολικά του Γκρίνουιτς, στα νότια από τον 30ο παράλληλο και στα βόρεια ως να περικλείσει το δυτικό μέρος της πρώην ΕΣΣΔ, το βόρειο μέρος της Σαουδικής Αραβίας, όλες οι χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο θάλασσα και συμπίπτουν με αυτά τα όρια. Επίσης το Ιράκ, η Ιορδανία και το μέρος της Τουρκίας που βρίσκονται εκτός των παραπάνω ορίων, επίσης περιλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό τηλεοπτικό χώρο. Ως δυτικό όριο της περιοχής 1 θεωρείται η νοητή γραμμή που φέρεται από τα δυτικά της Ισλανδίας κάθετα στο κέντρο του Ατλαντικού Ωκεανού.
Οι αντιδράσεις
Το 1978, κατά τη διάρκεια της ισραηλινής συμμετοχής, ο ιορδανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός JRTV ανέστειλε την εκπομπή. Προέβαλε ξαφνικά φωτογραφίες από λουλούδια. Όταν έγινε φανερό κατά τα τελευταία στάδια της σειράς ψηφοφορίας ότι το Ισραήλ επρόκειτο να κερδίσει τον διαγωνισμό, η JRTV τερμάτισε απότομα τη μετάδοση. Τα Μέσα Ενημέρωσης της Ιορδανίας αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι το Ισραήλ είχε κερδίσει και ανακοίνωσαν ότι ο νικητής ήταν το Βέλγιο (το οποίο είχε έρθει στη δεύτερη θέση).
Λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, πολλά αραβικά κράτη που είναι επιλέξιμα για συμμετοχή αρνούνται (Τυνησία, Μαρόκο, Λίβανος). Η Τυνησία ήταν έτοιμη να συμμετάσχει το 1977, αλλά αποφάσισε να μην το κάνει τελικά. Ο Λίβανος επρόκειτο να συμμετάσχει το 2005, όταν αποσύρθηκε (επιβλήθηκε πρόστιμο από την EBU), επειδή ο νόμος του Λιβάνου δεν επιτρέπει την αναγνώριση του Ισραήλ και, κατά συνέπεια, η λιβανέζικη τηλεόραση δεν θα μπορούσε να προβάλει κανένα ισραηλινό υλικό - κάτι που θα αποτελούσε παραβίαση των νόμων της EBU.