Άγκαθα Κρίστι: O Έλληνας γιατρός που την «έσωσε», έγινε ήρωας στο «Όριαν Εξπρές»
Ο υψηλός πυρετός της Άγκαθα Κρίστι στην Αθήνα του '30 ήταν ένα "μυστήριο" που έλυσε Έλληνας γιατρός και έγινε ήρωας σε μυθιστόρημά της.
Η διάσημη βρετανίδα συγγραφέας επισκέφθηκε την Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του '30 δύο φορές με διαφορά μερικών μηνών. Την πρώτη φορά στο πλευρό του αρραβωνιαστικού της αρχαιολόγου Μαξ Μαλόουαν κατέλυσε στη "Μεγάλη Βρετάνια", το πολυτελές ξενοδοχείο των Αθηνών κι ονειρευόταν να φτάσει ως τους Δελφούς αλλά η βαριά πνευμονία της κόρης της από τον πρώτο γάμο την αναγκάζει να επιστρέψει άρον-άρον στο σπίτι της.
Τη δεύτερη έκανε το μήνα του μέλιτος παντρεμένη με τον Μαλόουαν και έφτασε με πλοίο στην Πάτρα ξεκινώντας ένα απίστευτα κουραστικό τουρ στην Πελοπόννησο με μουλάρια. Στην αυτοβιογραφία της δηλώνει: "Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περιγραφή. Η Ολυμπία είναι τόσο όμορφη όσο την φανταζόμουν". Ωστόσο η διαδρομή δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο συνεχίζεται με αυτές τις συνθήκες και η περιώνυμη συγγραφέας παραδέχεται πως "η ταλαιπωρία λίγο έλειψε να διαλύσει τον έγγαμο βίο μας". Οι Μυκήνες, το Ναύπλιο και οι Δελφοί αποζημίωσαν τους επιφανείς ταξιδιώτες με τη μοναδική ομορφιά τους.
Στο Ναύπλιο, την πόλη που διατηρούσε ακόμα κάτι από την δόξα της πρώτης ελληνικής πρωτεύουσας, φιλοξενήθηκαν σε συνθήκες πρωτόγνωρης χλιδής για την γυμνή ελληνική επαρχία της εποχής. Στη βασιλική σουίτα του ξενοδοχείου ξάπλωσαν σε αναπαυτικό κρεβάτι με ουρανό και χρυσό μπροκάρ και πήραν πρωινό στο σκαλιστό πανέμορφο μπαλκόνι. Στους Δελφούς η συγγραφέας μπήκε στον πειρασμό να σκεφτεί την προοπτική να κτίσει κάπου ένα σπίτι για να ζήσει με τον αγαπημένο της Μαλόουαν.
Φτάνοντας από τους Δελφούς στην Αθήνα η Άγκαθα σήκωσε υψηλό πυρετό και όλοι θορυβήθηκαν. Το προσωπικό του ξενοδοχείου κάλεσε αμέσως έναν Έλληνα γιατρό το όνομα του οποίου δυστυχώς δεν αναφέρεται πουθενά. Ο γιατρός συνέφερε την άρρωστη κι εκείνη σε ένδειξη ευγνωμοσύνης τον συμπεριέλαβε στο "Όριαν Εξπρές" λίγα χρόνια αργότερα με το όνομα Κωνσταντίνου. Να ήταν αυτό το πραγματικό του όνομα. Πολύ πιθανόν...