Πώς ο Καντάφι βρέθηκε στο Χαϊδάρι, ν’ ακούει τσάμικα και να παίζει μπάλα στον Άη Γιώργη
Οι μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι έζησε και έπαιξε μπάλα στο Χαϊδάρι, μιλούσε καλά Ελληνικά και έπινε καφέ στο Δάσος Χαϊδαρίου. Τι έλεγε το ΓΕΣ πριν από δέκα χρόνια.
Είναι μια ιστορία που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στο Χαϊδάρι χωρίς πλέον κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ισχύει ή ότι δεν ισχύει. Σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιότερων, ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Αμπού Μινιάρ αλ-Καντάφι, ο στρατιωτικός, πραξικοπηματίας και ηγέτης της Τζαμαχιρίας της Λιβύης, υπήρξε κάτοικος Χαϊδαρίου τη δεκαετία του ’60.
«Ήταν ένα μικρό καράβι»: Η απίστευτη ιστορία κανιβαλισμού πίσω από το παιδικό τραγούδι
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Στο blog «επι-δεξιος (ψάλτης)», υπήρχε αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα πριν από περίπου δέκα χρόνια όταν ο Καντάφι βρέθηκε νεκρός. Αναφερόταν ότι «ως σπουδαστής της Σχολής Ευελπίδων, σπούδασε στρατιωτικές τεχνικές στο ΚΕΒΟΠ, και κατοικούσε κατά την διάρκεια των σπουδών του στο Χαϊδάρι. Σε σπίτι δίπλα στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, κοντά στην πύλη του Στρατοπέδου. Σπιτονοικοκύρης του ήταν ο Πέτρος Γαούτσης, μεταφορέας στο επάγγελμα. Οι τότε γείτονες του δηλώνουν ότι ο Καντάφι μετείχε και στην κοινωνική ζωή της πόλης, στον ελεύθερο χρόνο του…». Το κείμενο έφερε την υπογραφή George Petropoulos.
Στα σχόλια αναγνωστών γίνονται αναφορές σε περισσότερες λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα, ότι «μετείχε και σε μία ποδοσφαιρική ομάδα της γειτονιάς, με συμπαίκτες σημερινούς επώνυμους Χαϊδαριώτες. Ένας από αυτούς πέθανε βέβαια, και είχε πολύ στενή σχέση με τον Καντάφι, ο Κούβελας Θανάσης με την γνωστή ταβέρνα του Δάσους. Ήταν ακριβώς συνομήλικοι και συμπαίκτες στην ομάδα…».
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι «μιλούσε καλά Ελληνικά και είχε αρκετούς φίλους Χαϊδαριώτες ενώ συχνά πήγαιναν στην παλιά καφετέρια ASCOT που ήταν στο Δάσος Χαϊδαρίου στη γωνία της Λ. Αθηνών με τη σημερινή Ηρώων Πολυτεχνείου (πρώην Βασιλέως Παύλου)».
Στην τοπική εφημερίδα «Χαϊδάρι σήμερα», υπήρξε αναφορά ότι «στην παλιά ταβέρνα του Βαζάκα, στην οδό Κερασούντος, όπως λένε οι συνδαιτυμόνες του, άκουγε με πάθος λαϊκή ελληνική μουσική. Αγαπούσε και τη δημοτική μουσική και, κυρίως, τα τσάμικα».
Δεν έχει βρεθεί καταχωρημένο πουθενά
Η αλήθεια είναι ότι κάνοντας μια βόλτα στο Χαϊδάρι είναι πιθανό να βρεις κάποιον γέροντα που να υποστηρίζει ότι όλα αυτά είναι αλήθεια και ότι τον είχε και ο ίδιος δει με τα μάτια του. Μόνο που το όνομα του Καντάφι δεν έχει βρεθεί καταχωρημένο πουθενά. Δεν υπάρχει στα αρχεία της Σχολής Ευελπίδων. Επίσης σε κανένα από τα βιογραφικά του Καντάφι που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεν αναφέρεται ότι σπούδασε στην Ελλάδα. Αντίθετα επιβεβαιώνεται η αποφοίτησή του από την Ακαδημία της Βεγγάζης το 1966. Το 2011, όταν αρκετά δημοσιεύματα αναπαρήγαγαν τη συγκεκριμένη φήμη, υπήρξε διευκρίνιση του ΓΕΣ σύμφωνα με την οποία «ερευνήθηκαν τα αρχεία της σχολής Ευελπίδων, αλλά το όνομα Καντάφι δεν βρέθηκε πουθενά». Μάλιστα τότε το ΓΕΣ καλούσε τους δημοσιογράφους να ψάξουν οι ίδιοι τα αρχεία για να πειστούν…