Οδηγίες για σωστό ποδαρικό – Τι θα συμβεί αν φτερνιστείς ή φορέσεις κόκκινα εσώρουχα
Βγάλε βόλτα τις βαλίτσες σου Πρωτοχρονιά, πρόσεξε τη λεπτομέρεια με τα εσώρουχα, σπάσε σωστά το ρόδι ή γίνε… Πετρούνιας για να πάει καλά η χρονιά. Πώς γίνεται το σωστό ποδαρικό.
Πρώτη μέρα του χρόνου και μάλλον αν έχετε δίπλα σας έναν προληπτικό ή αν είστε οι ίδιοι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί. Βέβαια αν πιστεύετε στις προλήψεις, λογικά δεν θα ξέρετε τι να πρωτοκάνετε ή τι να μην κάνετε. Μάλλον ότι και να κάνετε, θα θεωρήσετε, είτε ότι θα σας φέρει τύχη, είτε το αντίθετο, ατυχία. Λογική εξήγηση για όλα αυτά δεν θα βρείτε. Υπό κάποια έννοια μιλάμε απλά για την πίστη σας σε αντιεπιστημονικές δοξασίες για επιρροή κακών πνευμάτων στη ζωή σας.
Ο Περικλής και οι προλήψεις
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Αν νομίζετε ότι πρόκειται για… φρούτο των τελευταίων ετών, είστε γελασμένοι καθώς τέτοιες καταστάσεις βρίσκουμε ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα. Γελούσε με αυτές ο Περικλής που δεν πίστευε στις προλήψεις. Ίσως διότι ο δάσκαλός του Αναξαγόρας δίδασκε, «νους ο διακοσμών τα πάντα», δηλαδή «το μυαλό διευθύνει τα πάντα».
Ας αφήσουμε εμείς το μυαλό στη άκρη και ας μην επιτρέψουμε σε μια λεπτομέρεια –το μυαλό δηλαδή- να μας χαλάσει μια ιστορία όπως επιτάσσει μια αμερικανική παροιμία. Οι προλήψεις και οι προληπτικοί υπήρχαν πάντα.
Τι θα συμβεί αν κάποιος φτερνιστεί
Τι να κάνουμε σήμερα λοιπόν για να πάει καλά η χρονιά; Σε κάποιες περιοχές πιστεύουν ότι αυτό θα συμβεί αν κάποιος φτερνιστεί. Τυχαία φυσικά και όχι… με πρόγραμμα.
Αλλού προσπαθούν να συναντήσουν μια πέρδικα γιατί θεωρείται ότι φέρνει καλοτυχία. Κάποιοι βγάζουν βόλτα τις βαλίτσες τους.
Σε κάποιες περιοχές της Ισπανίας και της Ιταλίας φορούν όλη μέρα κόκκινα εσώρουχα. Προσοχή, είναι απαραίτητη προϋπόθεση κάποιος να σας τα έχει χαρίσει. Διαφορετικά, όχι απλώς δεν θα φέρουν τύχη, αλλά θα σας δημιουργήσουν και προβλήματα.
Ο Δανοί προτιμούν πιο ακραίες ενέργειες. Μετά τη αλλαγή του χρόνου, ανεβαίνουν σε μια καρέκλα και πηδούν στο πάτωμα. Αν η… προσεδάφιση είναι ανάλογη αυτής του… Πετρούνια, τότε τα πράγματα θα πάνε καλά τη νέα χρονιά. Αλλιώς, θα είναι δύσκολα τα πράγματα.
Φυσικά, στην πατρίδα μας σπάμε ρόδι στο πάτωμα. Κάτι ανάλογο κάνουν οι Ελβετοί, οι οποίοι πετούν παγωτό στο πάτωμα. Ας ασχοληθούμε όμως με το… δικό μας σπάσιμο του ροδιού.
Οδηγίες για σωστό ποδαρικό
Το σπάσιμο του ροδιού και το ποδαρικό έχουν κι αυτά τους κανόνες τους. Την πρωτοχρονιά η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία. Κατά την επιστροφή ο νοικοκύρης έχει στην τσέπη του ένα ρόδι. Δεν πρέπει όμως να ανοίξει την πόρτα μόνος του. Πρέπει να χτυπήσει και να του ανοίξουν. Άρα κάποιος πρέπει να έχει μείνει στο σπίτι. Μόλις μπει, πάντα με το δεξιό πόδι, σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα. Προσοχή, πρέπει οι ρώγες να πεταχτούν παντού κι ας είναι έτοιμη να σας επιτεθεί η σπιτονοικοκυρά.
Αυτός που κάνει ποδαρικό, στη συνέχεια λέει: «με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι , τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά». Αυτό έλεγε όταν είχαμε λίρες. Άλλη ευχή που ταιριάζει σε κάθε εποχή είναι η ακόλουθη: «Όσο βαρύ είναι το ρόδι, τόσο βαρύ να είναι το πορτοφόλι μας, όσο γεμάτο καρπούς είναι το ρόδι, να είναι γεμάτο το σπίτι μας με καλά και όσο κόκκινο είναι το ρόδι, τόσο κόκκινη να είναι και η καρδιά μας».
Αν αναρωτιέστε γιατί σπάμε ρόδι, η εξήγηση μας έρχεται από πολύ παλιά. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι κόκκοι του ροδιού συμβόλιζαν την αφθονία και γονιμότητα.
Αυτά και πολλά άλλα γίνονται την πρωτοχρονιά με την ελπίδα να φέρουν καλή χρονιά…