Το 1940 το αμερικανικό περιοδικό «Life» έβαλε έναν τσολιά στο εξώφυλλό του
Στις 16 Δεκεμβρίου του 1940, σχεδόν δύο μήνες από την αρνητική απάντηση της Αθήνας στο τελεσίγραφο της Ρώμης, το περιοδικό LIFE αποτυπώνει τον ελληνικό άθλο στα βουνά της Ηπείρου με μια φωτογραφία μιας διάσημης Ελληνίδας ζωγράφου που ως τότε μένει μόνιμα στην Αμερική.
Ο Έλληνας εύζωνας στέκει πάνω σε έναν βράχο, με τα ερείπια ενός αρχαίου ναού πίσω του και κρατώντας μια τρομπέτα στο χέρι. Η φωτογραφία του συνοδεύεται απλώς από τις λέξεις «Έλληνας στρατιώτης». Η τιμή του τεύχους ήταν 10 σεντς.
Ξεφυλλίζοντας το περιοδικό, στην πρώτη σελίδα όπου αναγράφονται τα περιεχόμενα, μια σύντομη περιγραφή εξηγεί στο αμερικανικό κοινό την φωτογραφία του εξωφύλλου.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
«Ο φουστανελάς στρατιώτης στο εξώφυλλο είναι ένας Έλληνας Εύζωνας (που σημαίνει κυριολεκτικά πολύ καλά ζωσμένος). Τα πέντε ελληνικά τάγματα Ευζώνων που ειδικεύονται στη μάχη στα βουνά απέκτησαν μέσα σε έξι εβδομάδες φήμη που τους κατατάσσει μεταξύ των πιο επιδέξιων στρατευμάτων στο χιόνι. Πολεμώντας υπό αυτές τις συνθήκες οδήγησαν σε μια αναπάντεχη νίκη επί του ιταλικού στρατού τον οποίον απώθησαν από τα ελληνικά σύνορα στις αλβανικές ακτές. Αυτό, ενάντια σε κάθε κανόνα, αφού οι Έλληνες υποτίθεται πως θα ηττούντο σε χρόνο μηδέν. Την τελευταία φορά που πολέμησαν, το 1922, υπέστησαν δεινή ήττα από τους Τούρκους. Στη μάχη οι Εύζωνες φορούν χακί φουστανέλες», γράφει η επεξήγηση του εξωφύλλου.
Η ανδρεία των Ελλήνων στρατιωτών στο αλβανικό μέτωπο, οι οποίοι κατάφεραν να κατατροπώσουν τους Ιταλούς, που υπερτερούσαν αριθμητικά αλλά και σε εξοπλισμό, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη ούτε από τις ΗΠΑ, που παρουσίασαν τον Έλληνα τσολιά, ως σύμβολο της ελληνικής ανδρείας και γενναιότητας.