Η «εύθυμη χήρα» Μαριορή, ο φερετζές και ο αντιβασιλέας
Όλα τα ‘χε η Μαριορή ο φερετζές της έλειπε. Παροιμία της οποίας οι περισσότεροι από μας αγνοούμε την προέλευσή της και χρονολογείται από την βασιλεία του Όθωνα, περίοδο ανακατατάξεων στη νέα Ελληνική επικράτεια.
Πρόσωπα που κατάφεραν για κάποιο λόγο να μεσουρανήσουν σ' εκείνη την λιτή κοινωνική πραγματικότητα πέρασαν δικαίως στη σφαίρα του μύθου και πρωταγωνιστούν έκτοτε σε πολλές παροιμίες. Ένα από αυτά τα πρόσωπα υπήρξε ασφαλώς και η Μαριορή-Ζαφειρίτσα Κοντολέοντος. Για να κερδίσει όμως την αθανασία της σε μια από τις λαϊκές παροιμίες χρειάστηκε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του ευφυολόγου πολιτικού Ιωάννη Κωλέττη. Η ιστορία αυτή όπως μας παραδίδεται έχει ως εξής:
Στου Όθωνα τα χρόνια οι κοσμικότητες σπάνιζαν και ήταν πολύ τυχερός αυτός που είχε την ευκαιρία να βρεθεί σε κοσμικές συναθροίσεις. Σε μια από αυτές, στην δεξίωση του αντιβασιλιά Άρμανσμπεργκ, μαγνήτιζε την περιέργεια των καλεσμένων η «εύθυμη χήρα» της εποχής Μαριορή-Ζαφειρίτσα Κοντολέοντος που φορούσε ένα αραχνοΰφαντο βέλο. Στην ίδια δεξίωση έδωσε το παρών και ο Ιωάννης Κωλέττης, γνωστός για το πνεύμα του και την ετοιμόλογη σκέψη του.
Ολυμπιακός: Τι πρέπει να αλλάξει ο Ζέλσον
Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την εύθυμη χήρα και το βέλο της εκείνος απάντησε: « Έτσι δε θα φαίνεται όταν θα κοκκινίζει καμιά φορά». Ακολούθως δε συμπλήρωσε: «Μωρέ, όλα τα’ χει η Μαριορή ο φερετζές της λείπει!»
Η Μαριορή προφανώς απασχολούσε την αθηναϊκή κοινωνία με την ζωηρή συμπεριφορά της και ο Κωλέττης είδε σε αυτή την στιλιστική επιλογή μια δόση υποκρισίας που δεν ταίριαζε καθόλου στην κάθε άλλο παρά ασκητική χηρεία της κυρίας Κοντολέοντος.
Στα καθ' ημάς πάντως η παροιμία με τον φερεντζέ της Μαριορής δηλώνει αυτόν που ασχολείται με επουσιώδη πράγματα την στιγμή που υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά.