Δύο πιστολιές στη Μαγκουφάνα, ένας νεκρός, μια μπυραρία στο Μετς και η Βουγιουκλάκη
Η ιστορία της μπύρας FIX από τις πιστολιές στη Μαγκουφάνα, τα ζυθοποιεία σε Ηράκλειο, Κολωνάκι, Συγγρού, Ριτσώνα έως τη μπυραρία που βάφτισε το Μετς και το χαμόγελο της Αλίκης Βουγιουκλάκη.
Πριν από πολλά χρόνια, την 15η Ιουλίου, 1965, η ελληνική κυβέρνηση καταργεί το μονοπώλιο μπύρας στην Ελλάδα που είχε η FIX από το 1864. Μια μπύρα για πολλά χρόνια ταυτισμένη με την Ελλάδα. Στη μνήμη των παλαιότερων υπάρχει σίγουρα η εικόνα της Αλίκης Βουγιουκλάκη να πίνει τη συγκεκριμένη μπύρα. Πρόκειται για τη διαφήμιση του 1957. Πολλά χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε η είδηση σύμφωνα με την οποία όποιος έχει το τσίγκινο διαφημιστικό της μπύρας «Φιξ» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη είναι πιο πλούσιος κατά 7.000 χιλιάδες ευρώ. Τόσο στοιχίζει στη μαύρη αγορά και στους οίκους δημοπρασιών η σπανιότατη διαφήμιση.
Δέσπω Διαμαντίδου: Η Πειραιώτισσα που ερωτεύτηκε ο Παπαμιχαήλ, ο χωρισμός για τα μάτια της Αλίκης
Ολυμπιακός: Η προπόνηση του Τσικίνιο και η Λαμία
Ο πατέρας Φιξ νεκρός
Η ιστορία αρχίζει πολλά χρόνια πριν, το 1850. Όταν η Ελλάδα προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Ο Ιωάννης Φιξ ήρθε από το Μόναχο, για να βρει τον πατέρα του. Δύο πιστολιές στη Μαγκουφάνα (η περιοχή της Πεύκης σήμερα), από τις οποίες ο πατέρας Φιξ έπεσε νεκρός. Αυτός ήταν ο λόγος ο γιος να εγκατασταθεί στο Ηράκλειο Αττικής. Εκεί ξεκίνησε την παραγωγή της μπύρας, ορμώμενος από το γεγονός ότι αρκετοί Βαυαροί αξιωματικοί, είχαν εγκατασταθεί εκείνη την εποχή στην Ελλάδα. Ο Ιωάννης Φιξ, λοιπόν, φτιάχνει την πρώτη μπύρα στη χώρα μας. Της έδωσε το όνομα της οικογένειάς του, ΦΙΞ.
Λόγω της μεγάλης απήχησης της μπύρας, ο Ιωάννης Φιξ αποφάσισε να εγκαταστήσει το ζυθοποιείο του στο Κολωνάκι, που αποτελούσε κοντινό προάστιο. Η μπύρα ΦΙΞ κερδίζει τους Έλληνες, γίνεται μόδα και σταδιακά εξαπλώνεται σε όλη την Αθήνα.
Οι Κένεντι δεν θα ήθελαν να ξέρουμε για τη Ρόζμαρι
Η περίοδος 1870-1893
Ο Φιξ ανοίγει την πρώτη του μεγάλη μπυραρία στις πλαγιές του Αρδηττού. Από το όνομα της μπυραρίας «Μετς» – σε ανάμνηση της μάχης του τότε γαλλογερμανικού πολέμου, στη γαλλική πόλη Μετς – πήρε στη συνέχεια το όνομά της η περιοχή και το κρατάει μέχρι και σήμερα. Αυτό τουλάχιστον αμαφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας που σήμερα παράγει τη μπύρα.
Πίσω στον χρόνο, η πελατεία ολοένα και αυξάνεται και ο χώρος δεν επαρκεί. Ο Ιωάννης Φιξ αποφασίζει να μεταφέρει το σπίτι του και το μαγαζί του στην εξοχική τότε Λεωφ. Συγγρού. Η πελατεία του τον ακολουθεί, γιατί η μπύρα του είναι εξαιρετική. Παράλληλα, έχει παντρευτεί και έχει αποκτήσει δύο γιους, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων, ο Κάρολος αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην επιχείρηση. Η μικρή χειροκίνητη βιοτεχνία μεγαλώνει μέρα με την ημέρα και σε λίγα χρόνια εξελίσσεται σε ατμοκίνητο εργοστάσιο, εξοπλισμένο με τα τελειότερα για την εποχή μηχανήματα παρασκευής μπύρας.
Η μπύρα ΦΙΞ αποσπά το «Χρυσούν Βραβείο» στην έκθεση του Μιλάνου. Έκτοτε ακολουθούν διαδοχικές βραβεύσεις σε διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς.
Πειραϊκή: Το Θεμιστόκλειο τείχος που έθαψε η χούντα, ο Καζαντζίδης και η ανάπλαση
Παραγωγή τεχνητού ψύχους
Ο Κάρολος Φιξ πληροφορείται ότι στην Ευρώπη αρχίζει η παραγωγή τεχνητού ψύχους. Χωρίς καθυστέρηση, συγκεντρώνει τις οικονομίες του και εφοδιάζει το μικρό του εργοστάσιο με ψυκτικά μηχανήματα. Έτσι, έφερε στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, τον τεχνητό πάγο.
Βενάρδος: Ο ληστής με τις γλαδιόλες που λάτρευαν οι γυναίκες και απέδρασε ως παίκτης του Ολυμπιακού
To βυνοποιείο
Ο Κάρολος Φιξ πεθαίνει to 1922, αφήνοντας το εργοστάσιo στους δύο γιους του, Γιάννη και Αντώνη, που από μικρούς τους είχε μαζί του στη δουλειά. Τα δύο αδέλφια εργάστηκαν φιλότιμα, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο την επιχείρηση. Δημιούργησαν βυνοποιείο, ώστε η μπύρα να παρασκευάζεται από ελληνικό κριθάρι, και διαμόρφωσαν τεράστιους ψυκτικούς χώρους για τη διατήρηση του πλεονάσματος της γεωργικής παραγωγής. Η ΦΙΞ γίνεται συνώνυμο της μπύρας στην Ελλάδα και πρωταγωνιστεί παντού, σε κάθε σπίτι, σε κάθε παρέα, σε διαφημίσεις, ακόμη και στον κινηματογράφο…
Η «κυριαρχία» της ΦΙΞ συνεχίζεται και αναθέτεται στον Τάκη Ζενέτο, το τότε «τρομερό παιδί της αρχιτεκτονικής», η ανακαίνιση και επέκταση του εργοστασίου στη Λεωφ. Συγγρού.
Το ολοκαίνουριο ζυθοποιείο στη Λεωφ. Συγγρού ήταν έτοιμο, με αποτέλεσμα ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο, τόσο σε μηχανήματα όσο και σε design. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούσε ο κάτω όροφος, που καλυπτόταν περιμετρικά με τζάμι, ώστε ο κόσμος περνώντας απ’ έξω να μπορεί να δει τον τρόπο παρασκευής της μπύρας!
Τα χρόνια πέρασαν… Η εμπλοκή του ονόματος Φιξ με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις της εποχής και ο έντονος ανταγωνισμός από τις νέες μπίρες που κυκλοφορούσαν στην αγορά, οδηγούν στο οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου και κατ’ επέκταση της παραγωγής της ιστορικότερης ελληνικής μπύρας. Η αγαπημένη μπύρα των Ελλήνων χάνεται, παίρνοντας μαζί της χιλιάδες στιγμές, σκέψεις και αναμνήσεις…
Ριζούπολη: Ποιος ήταν ο τσαγκάρης που της έδωσε το όνομα - Η Βίλα Ακριβή και ο Βενιζέλος
Η επόμενη μέρα
Η εταιρεία Δ. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ Α.Ε. εξαγοράζει από την Εθνική Τράπεζα τα εμπορικά σήματα της μπύρας ΦΙΞ, την οποία παρήγαγε φασόν και κυκλοφόρησε στην αγορά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Το 2009, τρεις Έλληνες επιχειρηματίες, ο Γιάννης Χήτος και οι Ηλίας & Γιώργος Γκρέκης, εξαγοράζουν την εταιρεία ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ. Η νέα σελίδα της ιστορίας της ξεκινά…
Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι: Η ζωγράφος που εκδικήθηκε για τον βιασμό της με έναν βιβλικό πίνακα
Μετά την ολοκλήρωση μιας πολύ μεγάλης επένδυσης, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου ζυθοποιείου στην περιοχή της Ριτσώνας, στην Εύβοια, η ιστορική FIX Hellas, είναι και πάλι διαθέσιμη στην ελληνική αγορά και τους καταναλωτές. Η πρώτη της φιάλη εμφιαλώθηκε τον Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου η μεγάλη «άΦΙΞη» ήταν πλέον γεγονός! Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ο ενθουσιασμός του κοινού ήταν μεγάλος, ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Αυτό είχε ως συνέπεια, η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ να μπορεί να ανταποκριθεί μόνο στο 20% της συνολικής ζήτησης. Έπρεπε, λοιπόν, να βρεθεί άμεσα λύση…
Το 2012, ολοκληρώνεται και η δεύτερη μεγάλη επένδυση επέκτασης του εργοστασίου, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας, ώστε η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ να μπορέσει να ανταποκριθεί στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.
Έχοντας καλύψει στο ακέραιο τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, η FIX Hellas βγαίνει και εκτός ελληνικών συνόρων, «ξεδιψώντας» το ενδιαφέρον των αγορών του εξωτερικού, που ήταν πολύ έντονο από τους πρώτους κιόλας μήνες κυκλοφορίας της.
Το 2015, οι εταιρείες Ολυμπιακή Ζυθοποιία και Μύθος Ζυθοποιία συγχωνεύονται, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ισχυρού και αξιόπιστου σχήματος στην εγχώρια αγορά μπύρας, της νέας Ολυμπιακής Ζυθοποιίας…