Καρέζη-Βουγιουκλάκη: Ποια από τις δύο έχει γυρίσει τις περισσότερες ταινίες

Τα δυο μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου συναγωνίζονται σε ταινίες. Ποια από τις δύο υπερτερεί

Καρέζη-Βουγιουκλάκη: Ποια από τις δύο έχει γυρίσει τις περισσότερες ταινίες

Όταν σκεφτόμαστε τον ελληνικό κινηματογράφο, δύο ονόματα έρχονται πρώτα στο μυαλό μας: Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζένη Καρέζη. Είναι κάτι σαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός! Οι δυο αιώνιες αντίζηλες του σινεμά, οι πιο λαμπροί αστερισμοί της εποχής του '60 έχουν παρελάσει αρκετές φορές από τη μεγάλη οθόνη, με ταινίες που έσπασαν ταμεία.

Πέρα από το ποιοτικό στοιχείο της παρουσίας τους, για το οποίο αναμφίβολα ο καλύτερος κριτής είναι ο χρόνος, υπάρχει και το ποσοτικό στοιχείο. Οι συμμετοχές τους σε ταινίες είναι ένα μέγεθος το οποίο πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του.

Ε, λοιπόν στο επίπεδο των αριθμών κερδίζει η Αλίκη Βουγιουκλάκη με 41 ταινίες έναντι 33 της Τζένης Καρέζη. Η Αλίκη έκανε το ντεμπούτο της το 1954 με το Ποντικάκι, ενώ η Τζένη πρωταγωνίστησε στο θρυλικό «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» και μπορούμε να πούμε ότι μπήκε αμέσως στα βαθιά. Έκτοτε τόσο η μία όσο και η άλλη συνέχισαν άλλοτε με δραματικές ταινίες και άλλοτε με κωμωδίες να ψυχαγωγούν τον κόσμο. Αναδείχθηκαν σε είδωλα που δεν ξεπεράστηκαν από καμία άλλη ηθοποιό. Και η μεν Καρέζη τερμάτισε την καριέρα της στο πανί με την Λυσιστράτη το 1973, ενώ η Βουγιουκλάκη συνέχισε μέχρι το 1981 πρωταγωνιστώντας στην ταινία «Κατάσκοπος Νέλλη».

Το μεγαλύτερο σουξέ της Καρέζη ήταν η ταινία «Τζένη, Τζένη» που έκοψε 587.323 εισιτήρια ενώ η Βουγιουκλάκη θριάμβευσε με την αισθηματική κωμωδία «Η αρχόντισσα και ο αλήτης», κόβοντας 750.380 εισιτήρια.

Οι δύο πρωταγωνίστριες άφησαν εποχή και με τα κινηματογραφικά τους τραγούδια.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έχει στο ενεργητικό της τραγούδια όπως: Φως της Αυγής (στίχοι Βαγγέλη Γκούφα), Η Νύχτα (στίχοι Ν. Γκάτσου), Ο Λευτέρης (Σταύρου Ξαρχάκου - Ν. Γκάτσου), Κατερίνα, Ξανθομαλλού, Ήλιος Πάνω, Ήλιος Κάτω (Γιάννη Μαρκόπουλου - Λ. Παπαδόπουλου), Βαρκαρόλα (Στ. Ξαρχάκου - Β. Γούφα), Στον Ήλιο του Μεσημεριού, Αλητάκι Μπατιράκι και Η Αγάπη Θέλει Δύο μαζί με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Άναψε Μέσα μου Φωτιά (Ν. Μαμαγκάκη - Ντίνου Δημόπουλου), Μου Αρέσουνε τ’ αγόρια και Άσ'το το Χεράκι σου (Κώστα Καπνίση - Α. Σακελλάριου), Νανούρισμα (Μάνου Λοΐζου - Λ. Παπαδόπουλου), Πόσο σ' αγαπώ (Μ. Λοΐζου - Λ. Παπαδόπουλου), Χάλι Γκάλι, Το Φεγγαράκι, Το Τιμόνι (Γεράσιμου Λαβράνου - Α. Σακελλάριου), Σήκω Χόρεψε Συρτάκι, Η Κυριακή, Δημήτρη μου, Είναι το Στρώμα μου Μονό (Γιώργου Ζαμπέτα), Γείρε στην Πέτρα (Γιώργου Κατσαρού - Πυθαγόρα) μαζί με τον Δ. Παπαμιχαήλ, Γεννήθηκα στον Πειραιά (Γ. Κατσαρού - Πυθαγόρα), Ποιος, Ποιος, Ποιος (Γ. Κατσαρού - Πυθαγόρα), Υπάρχει Πάντα Ένα Τραγούδι (Κώστα Καπνίση - Νίκου Φώσκολου), Αλίμονο στα Νιάτα μου (Ν. Καλλίτση - Κ. Λιακάκου) μαζί με τον Δ. Παπαμιχαήλ, Όσα Δώσεις στην Αγάπη (Ν. Καλλίτση - Κ. Λιακάκου), Είπα κι Εγώ (Δ. Μούτση - Λ. Παπαδόπουλου), Άσπρο Περιστέρι σ' αγαπώ (Γιώργου Χατζηνάσιου) κ.ά.

Η Καρέζη αντίστοιχα ερμήνευσε με ιδιαίτερο τρόπο 15 υπέροχα τραγούδια, σε 8 ταινίες Ενδεικτικά αναφέρουμε: «Μην τον ρωτάς τον ουρανό», το «Μαργαρίτα η Μαργαρώ», το «Δεν έχει αρχή»...