Δαλιανίδης: «Αγαπημένη μου ηθοποιός γιατί ήξερε να τσαλακώνεται»

Ο έμπειρος σκηνοθέτης μιλά για μια ηθοποιό με προσόντα και αυτοσαρκαστική διάθεση

Δαλιανίδης: «Αγαπημένη μου ηθοποιός γιατί ήξερε να τσαλακώνεται»

Πολλά τα πάθη των ηθοποιών αλλά και οι σκηνοθέτες δεν πάνε πίσω. Στα γυρίσματα της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου δεν ήταν λίγα τα επεισόδια ανάμεσα στους συντελεστές κάθε ταινίας. Οι καλλιτεχνικές ιδιοτροπίες έδιναν κι έπαιρναν, οι βεντετισμοί, τα καβγαδάκια κρατούσαν ψηλά το δείκτη του ενδιαφέροντος.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης είχε να λέει για όλους. Την Μαρία Ιωαννίδου, ωστόσο, την ξεχώριζε. Όχι μόνο γιατί ήταν μια πολύ ωραία κοπέλα με υπέροχο σώμα, ούτε γιατί δούλευε σκληρά στα γυρίσματα και διέθετε άριστη χορευτική ικανότητα.

Ο σκηνοθέτης των μεγάλων επιτυχιών συνήθιζε να απολογείται για τους μπουφόνικους ρόλους που επιφύλασσε πάντοτε σε αυτό το «χαριτωμένο πλάσμα».

«Αυτή η πανέμορφη κοπέλα είχε την ικανότητα και, προπαντός τη διάθεση, να τσακαλώνεται, κάνοντας τη χαζούλα και φτάνοντας στις πιο ακραίες στιγμές του γκροτέσκου». Αν σκεφτεί κανείς τις δυσκολίες που έθεταν συνεχώς οι πρωταγωνίστριες στον Δαλιανίδη, τις αντιρρήσεις τους και τα νάζια, όταν αισθάνονταν πως κινδυνεύει η εικόνα που είχαν πλασάρει στον κόσμο, αντιλαμβάνεται την αξία των λόγων του σκηνοθέτη.

Η Μαρία Ιωαννίδου γεννήθηκε το 1940. Πρωταγωνίστησε σε αρκετές ταινίες του κινηματογράφου, κυρίως μουσικές κωμωδίες. Σε πρώτο γάμο παντρεύτηκε τον Βαγγέλη Σειληνό, ενώ δεύτερος σύζυγός της υπήρξε ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός με τον οποίο ήταν παντρεμένη μέχρι τον θάνατο του το 1999.