Δαλιανίδης: «Γιατί δεν ήθελα να συνεργαστώ με τον Κώστα Βουτσά»

Η συνεργασία Δαλιανίδη-Βουτσά άργησε να έρθει

Δαλιανίδης: «Γιατί δεν ήθελα να συνεργαστώ με τον Κώστα Βουτσά»

Η συνεργασία Γιάννη Δαλιανίδη και Κώστα Βουτσά, που τόσα προσέφερε στον ελληνικό κινηματογράφο του '60 άργησε να έρθει κι όταν ήρθε δεν κράτησε πολύ καθώς ο Βουτσάς άφησε την Φίνος Φιλμ πριν ολοκληρώσει τον κύκλο των υποχρεώσεών του.

Ο μπαρουτοκαπνισμένος σκηνοθέτης μιλούσε για τον Βουτσά με τα καλύτερα λόγια. Έλεγε συγκεκριμένα πως έπαιζε την κωμωδία ακριβώς όπως θα το έκανε κι ο ίδιος αν ήταν ηθοποιός. Η φιλία Βουτσά-Δαλιανίδη χρονολογείται από την εποχή της Θεσσαλονίκης τότε που και οι δύο έβγαιναν στη σκηνή σαν πρωτόπειροι ηθοποιοί. Στη συνέχεια κατέβηκαν στην Αθήνα, ο μεν Δαλιανίδης γιγαντώθηκε μέσα από τις επιτυχίες που σκηνοθέτησε, ο δε Βουτσάς άρχισε να παίρνει τον δύσκολο ανήφορο της δόξας. Οι κοινοί φίλοι εξέφραζαν τα παράπονά τους στον Δαλιανίδη που δεν έδινε στον Κώστα έστω ένα ρολάκι. Ο Δαλιανίδης από την πλευρά του το ξέκοβε: «Ο Κώστας δεν είναι για ρολάκι. Είναι για μεγάλο ρόλο».

Οι περισσότεροι πίστευαν ότι επρόκειτο για πρόσχημα, όμως ο Δαλιανίδης το εννοούσε και όταν ήρθε η ώρα το απέδειξε περίτρανα. Οι ρόλοι που του ανέθεσε στον «Κατήφορο» στο «Κάτι να καίει» και στον «Νόμο 4000» οικοδόμησαν τον μύθο του.