«Μια Ελληνίδα στο χαρέμι»: Πού γυρίστηκαν τελικά οι σκηνές στην έρημο

Ταινία αναφοράς το μιούζικαλ «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» αφήνει ερωτηματικά για τις επίμαχες σκηνές στην έρημο

«Μια Ελληνίδα στο χαρέμι»:  Πού γυρίστηκαν τελικά οι σκηνές στην έρημο

Οι σκηνές στην έρημο αποτελούν την καρδιά της ταινίας «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» που προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις αρχές του '70 και έσπασε τα ταμεία.

Η αρχική φημολογία τοποθετούσε αυτές τις σκηνές στη Λήμνο, στην περιοχή Αμμοθίνες, στη λεγόμενη «Σαχάρα» της Λήμνου, στις πλαγιές του χωριού Κατάλακκο, όπου ο βοριάς συνθέτει ανάλογα με τις ορέξεις του διαφορετικό κάθε φορά σκηνικό με την πλούσια άμμο.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης επιχείρησε σε κάποια συνέντευξη να βάλει τα πράγματα στη θέση τους ξεκαθαρίζοντας ότι οι σκηνές αυτές γυρίστηκαν στη «μακρινή» Λούτσα Αττικής, κάτι που μοιάζει πειστικό αν σκεφτεί κανείς ότι σε όλη την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου τα συνεργεία σπάνια έβγαιναν εκτός Αττικής, αξιοποιώντας την μαγική ψευδαίσθηση που δημιουργεί η τέχνη του κινηματογράφου με τα πλάνα της.

Στην ιστοσελίδα της Φίνος Φιλμ, ο σκηνοθέτης αναφέρει επί λέξει: «Το 1971 γυρίζω το Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι με την Ρένα Βλαχοπούλου. Ήμουν έτοιμος να φύγω για Αίγυπτο για να βρω την έρημο και τις οάσεις που χρειαζόμουν. Μου είχαν μιλήσει για μια τοποθεσία με άμμο και στην Κύπρο, που έμοιαζε με ερημο. Ένα μεσημέρι που ο δρόμος μου με έφερε στην Λούτσα, βλέπω μπουλντόζες και λόγους άμμου στην προσπάθεια του Δήμου να διαμορφώσει την παραλία. Πήγα εκεί και έκανα όλες τις σκηνές της ερήμου. Για όαση χρησιμοποίησα ένα κτήμα της Ελευσίνας γεμάτο φοινικόδεντρα».

Η σκηνή της πτήσης φαίνεται πως είναι η μόνη πραγματική σκηνή καθώς το αεροπλάνο που ανήκε στον Αλέξανδρο Ωνάση έφτασε μέχρι την Αίγυπτο με τους πρωταγωνιστές της ταινίας. Η Μαρία Ιωαννίδου αναφέρει σχετικά:

«Το πλάνο ήταν αληθινό. Ο πιλότος ήταν ξαπλωμένος στο… πάτωμα και ο οπερατέρ τραβούσε τον Χρόνη που υποτίθεται ότι το πιλοτάριζε. Ομως ο Εξαρχάκος είχε φοβηθεί πάρα πολύ, σχεδόν είχε βάλει τα κλάματα, γιατί ήταν επικίνδυνη σκηνή. Αναγκαστήκαμε να προσγειωθούμε δύο φορές για να συνέλθει!»

Η ηθοποιός αναφέρει επίσης ότι η σκηνή που πίνει νερό από μια βρόμικη γούρνα έγινε χωρίς τη θέλησή της αφού η Βλαχοπούλου της έβαλε με τη βία το κεφάλι στο νερό για να ολοκληρωθεί επιτέλους το γύρισμα.

Τα εσωτερικά γυρίσματα έγιναν στα καινούργια τότε στούντιο της Φίνος στα Σπάτα. Η ταινία Μια Ελληνίδα στο χαρέμι κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες σιτς 4 Ιανουαρίου 1971. ] Κόβοντας 455.385 εισιτήρια, κατατάχθηκε στην 5η θέση ανάμεσα σε 87 ταινίες της ίδιας σεζόν.