Ψυχώ: Τι έκανε ο Χίτσκοκ για να κρατήσει κρυφό το τέλος
Ο Χίτσκοκ μηχανεύτηκε ένα κόλπο για να κρατήσει όσο το δυνατόν κρυφό το τέλος της ταινίας "Ψυχώ".
Είναι γνωστό ότι η πρωτότυπη ιδέα του χιτσκοκικού θρίλερ "Ψυχώ" προϋπήρχε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Μπλοχ. Πέρα από την τεράστια επιτυχία , τα ριμέικ και τις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ, η ταινία αυτή κράτησε, καθώς φαίνεται, σε αγωνία τον δημιουργό της, καθώς το τέλος της δεν έπρεπε με κανένα τρόπο να γίνει γνωστό. Έλα όμως που το μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Μπλοχ είχε κυκλοφορήσει.
Για να αποφύγει την δημοσιοποίηση της πλοκής στο ευρύ κοινό, ο μαιτρ του σασπένς Άλφρεντ Χίτσκοκ σκαρφίστηκε μια ομολογουμένως πρωτότυπη ιδέα. Καταρχάς αγόρασε τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου έναντι 9.000 δολαρίων, διατηρώντας την ανωνυμία του. Κατά δεύτερον αγόρασε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα αντίτυπα που κυκλοφορούσαν έτσι ώστε να εκμηδενίσει την προοπτική ενός μυημένου κοινού αναγνωστών που θα πήγαιναν να δουν την ταινία του γνωρίζοντας το τέλος και προδίδοντάς το και σε άλλους. Το κόλπο αυτό τελικά έπιασε και το σασπένς διατηρήθηκε αμείωτο προσφέροντας στον Χίτσκοκ μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές του επιτυχίες.
Επειδή η παραγωγός εταιρία δεν πίστευε στην εμπορική τύχη αυτής της ταινίας και πρότεινε στον Άγγλο σκηνοθέτη να παραιτηθεί από την πάγια αμοιβή των 250000 δολαρίων, δεχόμενος ένα ποσοστό 60% επί των εισπράξεων που αναμένονταν πενιχρές. Τελικά όμως η "Ψυχώ" απέφερε στον Χίτσκοκ 15 εκατ. δολάρια, που σε σημερινή ισοτιμία υπολογίζεται σε 131 εκατ. περίπου.
Ήταν τέτοια η αγωνία του Χίτσκοκ να κρατήσει κρυφό το τέλος, ώστε την πρώτη μέρα των γυρισμάτων όλοι οι συντελεστές υποχρεώθηκαν να σηκώσουν το δεξί του χέρι και να δώσουν όρκο ότι δεν θα αφήσουν να διαρρεύσει η πλοκή. Όσο για το τέλος ο Χίτσκοκ δεν το ανακοίνωσε στους ηθοποιούς του παρά τη μέρα που θα γυριζόταν στο στούντιο.