Φτηνά τσιγάρα: Η Σίντι Κρόφορντ και οι 3 αθλητικές εφημερίδες
Κωμωδία ιδεών τα "Φτηνά Τσιγάρα" έβαλαν τον ελληνικό κινηματογράφο στη νέα χιλιετία με ένα φιλόδοξο εγχείρημα...
Στην χώρα του υπαρκτού σουρεαλισμού στη σύγχρονη Ελλάδα, οι πάλαι ποτέ συζητήσεις του καφενείου έχουν εξελιχθεί σε βαθυστόχαστες αναλύσεις σε μοδάτα καφέ με μυστήριους κι ανεξερεύνητους τύπους και ανατρεπτικά σχόλια. Μια άσκηση ιδεών με αρκετή δόση ειρωνείας και στη μέση ο Τσάκωνας, που ενσαρκώνει το πρότυπο του λαϊκού παρλαπίπα.
Παρελαύνουν τα σύμβολα του σεξ, οι φαντασιώσεις του άντρα, η ποδοσφαιρομανία και η αθλητική ενημέρωση, καφές, τσιγάρο, ποτό, φιλόσοφοι της μπάρας, του καναπέ, τα νυχτερινά μας αδιέξοδα. Εν ολίγοις μια ανακεφαλαίωση της διδακτέας ύλης για τα μεταπολιτευτικά χρόνια της χώρας. Έχουμε μπει άλλωστε σε μια εποχή που η δράση είναι αμελητέα. Παραμένουμε καθηλωμένοι στις οθόνες -τηλεόρασης ή υπολογιστή δεν έχει καμία σημασία- και αναμασάμε το ένδοξο, πρόσφατο παρελθόν μας. Είμαστε μια γενιά ανάμεσα σε δύο αιώνες και σε δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τον θαυμαστό νέο κόσμο. Ευτυχώς μας έχει μείνει μια δόση χιούμορ και αυτοσαρκασμού. Αυτά τα δύο στοιχεία δανείστηκε ο Ρένος Αποστολίδης κι έστησε ένα κινηματογραφικό κόσμο με τη δική του ιδιαίτερη ματιά.
Ο παλιός καλός ελληνικός κινηματογράφος βρήκε άξιους συνεχιστές. Ας επαναλάβουμε όλοι μαζί την ατάκα του Κώστα Τσάκωνα: "Διαβάζω τρεις αθλητικές εφημερίδες την ημέρα. Υπάρχει πρόβλημα;".