Επέστρεψαν τα «χρυσά» κορίτσια της εθνικής ομάδας beach handball
Στη Θεσσαλονίκη έφτασε το μεσημέρι η εθνική ομάδα γυναικών του μπιτς χάντμπολ, η οποία «έγραψε ιστορία» στο Καζάν, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Την αποστολή υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο πρόεδρος της ΟΧΕ, Κώστας Γκαντής, συγγενείς και φίλοι του αθλήματος.
Η ομοσπονδιακή προπονήτρια, Μαρία Καραντώνη, δήλωσε: «Ακόμη δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Είχαμε θέσει υψηλούς στόχους από την αρχή, θέλαμε να περάσουμε στα World Games. Γνωρίζαμε τις δυνατότητές μας. Μόλις ξεπεράσαμε και το μεγάλο εμπόδιο της Ρωσίας, μετά δεν φοβόμασταν τίποτα, πίστευα ότι ήμασταν ικανές να φτάσουμε στην κορυφή και το κάναμε. Του χρόνου έχουμε τρεις διοργανώσεις. Τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες της Πάτρας, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Πολωνίας και τα World Games στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ. Πιστεύω ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και θα κάνουμε την Ελλάδα για μία ακόμη φορά υπερήφανη».
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η πολύπειρη Βάσω Σκάρα, η οποία αναδείχθηκε καλύτερη specialist της διοργάνωσης, ανέφερε: «Έχω περάσει τριάντα χρόνια στη σάλα και έντεκα στην άμμο. Αυτή τη στιγμή την ονειρευόμουν και έγινε πραγματικότητα. Ζήσαμε μεγάλες στιγμές. Βέβαια δεν το χαρήκαμε 100% με όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στην Αθήνα. Αυτό το κύπελλο είναι αφιερωμένο στους Έλληνες και στην Ελλάδα μας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου σε αυτή την υπέροχη ομάδα, σε όλους αυτούς που ήταν δίπλα μας, στους χορηγούς μας, στην ομοσπονδία, στις οικογένειές μας, στους φίλους μας. Ευχαριστούμε πολύ για την αγάπη που δεχθήκαμε όλες αυτές τις μέρες».
Η Μάγδα Κεπεσίδου, που αναδείχθηκε καλύτερη τερματοφύλακας της διοργάνωσης, είπε: «Δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματα, δεν είχα ξαναζήσει κάτι τέτοιο και είναι η μεγαλύτερη στιγμή στην αθλητική μου καριέρα. Εύχομαι κάθε αθλητής να φτάσει σε αυτό το επίπεδο και να ζήσει τόσο έντονα όσο το ζήσαμε εμείς. Αφιερώσαμε αυτό το τρόπαιο σε όσους επλήγησαν στην Αττική. Στην αρχή δεν είχαμε αντιληφθεί το μέγεθος της τραγωδίας, δεν μπορούσαμε να δούμε ειδήσεις, αλλά σταδιακά με το διαδίκτυο είδαμε τι συνέβη και ήμασταν σοκαρισμένες. Πραγματικά παίζαμε για τους Έλληνες, παίζαμε για την Ελλάδα, για όλους αυτούς που έχασαν τις οικογένειές τους και βρήκαμε έτσι ένα επιπλέον κίνητρο. Αποκλείσαμε υπερδυνάμεις όπως η Ρωσία και ήταν τόσο έντονο το συναίσθημα. Ήταν απίστευτη πορεία...».
Η Λένα Μούρνου τόνισε: «Είναι απερίγραπτο αυτό που ζούμε. Ήταν μία μοναδική εμπειρία. Εύχομαι κάθε αθλητής να το ζήσει έστω και μία φορά στη ζωή του. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Η προετοιμασία και όσα περάσαμε ήταν αρκετά επίπονα. Σιγά σιγά βάζαμε κάποιους στόχους, να μπούμε στην οκτάδα, στην τετράδα και τελικά καταφέραμε να πάμε τελικό. Εκεί τα δώσαμε όλα για όλα. Παίζαμε για την Ελλάδα, για την ελληνική ψυχή και πάνω απ' όλα για αυτά που συνέβησαν στην Αττική. Ήταν στο μυαλό μας όλη την εβδομάδα, από την πρώτη στιγμή που μάθαμε τι έγινε, σκεφτόμασταν και συζητούσαμε για την τραγωδία. Πεισμώσαμε περισσότερο και θελήσαμε να αφιερώσουμε αυτή τη νίκη στους συνανθρώπους μας που πονάνε αυτή τη στιγμή, που έχασαν τις οικογένειές τους. Τώρα όλα αυτά που ζούμε είναι ωραία, είναι πανηγύρι, αλλά στην Αττική κάποιοι πονάνε και πρέπει να σεβόμαστε κάποια πράγματα. Θέλω να ευχαριστήσω τις συμπαίκτριές μου, τις προπονήτριές μου, που είναι απίστευτες. Διάβαζαν και ανέλυαν κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, έβρισκαν λύσεις μέσα σε δευτερόλεπτα με ομάδες γιγάντιες. Ευχαριστώ και όσους στάθηκαν δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια».
Ο πρόεδρος της ΟΧΕ, Κώστας Γκαντής, παραδέχθηκε ότι... «δεν ξέρω αν η Μαρία Καραντώνη το είχε ονειρευτεί, πάντως εγώ δεν το φανταζόμουν. Περίμενα να κάνουμε μια καλή εμφάνιση με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών, στην πρώτη συμμετοχή μας σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στην ουσία ήταν η δεύτερη συμμετοχή σε Παγκόσμιο για το άθλημα, μετά το 2005 και την 6η θέση των ανδρών στην Τυνησία. Τα κορίτσια και οι προπονήτριές τους πέτυχαν τα εξής: χωρίς γήπεδο, χωρίς προπονητήριο, χωρίς την επαρκή βοήθεια στην προετοιμασία λόγω των οικονομικών μας, αλλά και επειδή το beach handball μπαίνει εμβόλιμα στη σάλα από το Μάιο και μετά, πέτυχαν αυτό που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς. Αναδείχθηκαν παγκόσμιες πρωταθλήτριες και είμαστε εδώ για να τις τιμήσουμε, να τις συγχαρούμε και να ευχηθούμε τα καλύτερα για το μέλλον. Έχουμε ήδη ζητήσει από την Διεθνή Ομοσπονδία να συμπεριληφθεί η Εθνική μας ομάδα στο τουρνουά επίδειξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020. Εύχομαι στην πρώτη επίσημη συμμετοχή του αθλήματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 2024 στο Παρίσι, να έχουμε συμμετοχή και γιατί όχι κι ένα μετάλλιο. Πολλά συγχαρητήρια μέσα από την καρδιά μου. Αυτή η επιτυχία αντικατοπτρίζει την άνοδο του ελληνικού χάντμπολ, πιστεύω ότι ανήκει σε όλες τις εκφάνσεις του αθλήματος».
Από την πλευρά του ο Κώστας Βιολιτζής, πρόεδρος της επιτροπής μπιτς χάντμπολ της ΟΧΕ, ανέφερε: «Σίγουρα αυτό το χρυσό μετάλλιο βάζει ακόμη καλύτερες βάσεις για να μπορέσει το μπιτς χάντμπολ να σταθεροποιηθεί στις συνειδήσεις των φιλάθλων και της Πολιτείας, έτσι ώστε να αποκτήσει τις ίδιες δυνατότητες που έχουν τα υπόλοιπα αθλήματα. Αυτό σημαίνει ότι το άθλημα χρειάζεται μόνιμο προπονητήριο, χειμώνα-καλοκαίρι. Οι Ελληνίδες αθλήτριες κατάφεραν να βγουν πρώτες στον κόσμο χωρίς να έχουν τις ίδιες συνθήκες με τις υπόλοιπες αθλήτριες των ομάδων που βρέθηκαν σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς σε όλες τις χώρες υπάρχουν μόνιμα προπονητήρια. Είναι πια καιρός να δούμε το μπιτς χάντμπολ σοβαρά και στην Ελλάδα».