Ο Τσιτσιπάς επιστρέφει στη Μελβούρνη: Εδώ- το 2019- ήταν το ταξίδι (vids)
Mε αφορμή την επιστροφή του Στέφανου Τσιτσιπά στη Μελβούρνη το fosonline.gr θυμάται την καταπληκτική πορεία του στο Australian Open 2019.
O Στέφανος Τσιτσιπάς ξεκινάει αύριο (9/2, 12.00) τους αγώνες του στο Αustralian Open 2021 αντιμετωπίζοντας τον Γάλλο Ζιλ Σιμόν.
Με την ευκαιρία της επιστροφής του στην (ταλαιπωρημένη λόγω κορονοϊού) Μελβούρνη, όντας πλέον ο 6ος καλύτερος τενίστας στον κόσμο, το fosonline.gr θυμάται την καταπληκτική πορεία του στο Australian Open 2019 που τον ανέδειξε.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο που κυκλοφόρησε μαζί με το ΦΩΣ και ήταν αφιερωμένο στον Έλληνα Θεό του τένις...
Η Μελβούρνη ψηφίστηκε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ως η καλύτερη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς. Σε αυτή την πόλη των 4.5 εκατομμυρίων- ανάμεσα στους οποίους οι 300.000 είναι Έλληνες- ο Στέφανος Τσιτσιπάς έζησε τις καλύτερες στιγμές της 20χρονης ζωής του.
Η πορεία του- ανέλπιστη για το πλατύ κοινό- αλλά προβλέψιμη από τους ειδικούς- μέχρι τα ημιτελικά του Όπεν Αυστραλίας, του πρώτου από τα τέσσερα τουρνουά του Γκραν Σλαμ που διεξάγονται κάθε χρόνο, έδωσε στον Στέφανο μια θέση στο πάνθεον του ελληνικού αθλητισμού και μια κάρτα εισόδου στο κλαμπ των εκλεκτών του παγκοσμίου τένις.
Ήταν ένα ταξίδι μαγικό, που το καταγράψαμε και σας το παρουσιάζουμε, βήμα προς βήμα…
Ο Τσιτσιπάς έφτασε στη Μελβούρνη που ψηνόταν από τη ζέστη του καλοκαιριού, με τον τίτλο του καλύτερου νέου παίκτη του 2018 και τη θέση Νο 15 στην παγκόσμια κατάταξη. Στην κλήρωση του κυρίως ταμπλό τοποθετήθηκε στο κάτω μισό, στην ίδια πλευρά με τους Ραφαέλ Ναδάλ (Νο 2) και Ρότζερ Φέντερερ (Νο 3).
Ως Νο 14, θα προφυλασσόταν από τις κακοτοπιές στους πρώτους γύρους αλλά γνώριζε εξ αρχής ότι για να φτάσει ψηλά θα έπρεπε να περάσει πάνω από τον Ελβετό, που θα τον περίμενε, αν όλα εξελίσσονταν ομαλά, στα προημιτελικά.
Ο Τσιτσιπάς έρχεται, ο Μάρεϊ φεύγει
Πράγματι ο πρώτος του αντίπαλος στο κορτ Νο 3, τα ξημερώματα Δευτέρας 14 Ιανουαρίου (για την Ελλάδα) ήταν ένας νεαρός Ιταλός, ο Ματέο Μπερεντίνι, Νο 53 στην παγκόσμια κατάταξη, εμπόδιο χαμηλό για τις επιδόσεις του Στέφανου, που ωστόσο αποδείχθηκε σκληρό καρύδι μέσα στο κορτ και χρειάστηκε ο Στέφανος να ιδρώσει για να το ξεπεράσει μετά από τρίωρο αγώνα με 3-1 σετ (6-7, 6-4, 6-3, 7-6).
Η νίκη του πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από τα μίντια καθώς εκείνη τη μέρα όλα τα φώτα είχαν πέσει πάνω στον αποκλεισμό του Άντι Μάρεϊ από τον Μπαουτίστα Αγκούτ και την αποκάλυψη που έκανε ο Βρετανός ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση.
Το μαντάτο κλόνισε και τον Τσιτσιπά: «Είμαι πολύ λυπημένος που είδα τον Μάρεϊ να νιώθει έτσι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε. Λυπήθηκα και τον σέβομαι πολύ. Είναι πολύ καλός τύπος, θα έλεγα από τους καλύτερους στο tour. Θα μου λείψει» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου.
Αφού ξεκουράστηκε μια μέρα, μπήκε την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, πάλι στο κορτ Νο 3, για να αντιμετωπίσει τον Σέρβο Βίκτορ Τρόιτσκι, έναν παίκτη που πριν από 8 χρόνια είχε φτάσει στο Νο 12 της παγκόσμιας κατάταξης αλλά που τώρα, στα 32 του, είχε κατρακυλήσει στο Νο 185. Αυτό ήταν και ο λόγος που αναγκάστηκε να παίξει προκριματικά για να φτάσει ως εδώ.
Ο Τρόιτσκι και ο Όμηρος
Ο Σέρβος ήταν hot αφού ήδη είχε δώσει τέσσερα ματς στο τουρνουά. Όμως απέναντι στον Στέφανο άντεξε λιγότερο από τρεις ώρες, σε ένα ματς που η ατμόσφαιρά του είχε μετατραπεί σε ποδοσφαιρική, εξαιτίας της παρουσίας Ελλήνων και Σέρβων στην εξέδρα.
Κάθε πόντος πανηγυριζόταν σαν... γκολ και τα ποδοσφαιρικά συνθήματα προσαρμοσμένα για την περίσταση "είσαι στο μυαλό, κάτι μαγικό" και "είναι τρελός ο Στέφανος» διαδέχονταν το ένα το άλλο. Μέσα σε αυτή τη φασαρία ο Τσιτσιπάς έφτασε στη νίκη με 3-1 σετ (6-3-2-6, 6-2, 7-5) και προκρίθηκε στον 3ο γύρο!
Ήταν τότε που εγκαινίασε τις αναρτήσεις με τα αρχαία ρητά στο λογαριασμό του στα σόσιαλ μίντια. Για τη νίκη του επί του Τρόιτσκι επέλεξε τη γνωστή φράση από την Ιλιάδα του Όμηρου: Εἷς οἰωνὸς ἄριστος, ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης" που πάει να πει: Ένας είναι ο καλύτερος οιωνός, ν’ αγωνιζόμαστε για την πατρίδα...».
Ο Γεωργιανός και τα «γαλλικά»
Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου το Μάργκαρετ Κορτ Αρίνα ήταν έτοιμο για να υποδεχθεί τον αγώνα του 3ου γύρου ανάμεσα στον Στέφανο και τον Νικολόζ Μπασιλασβίλι. Ο Γεωργιανός ήταν ένας παίκτης που δεν απείχε πολύ από τον Τσιτσιπά στην παγκόσμια κατάταξη (Νο 22) και το ματς εξελίχθηκε σε ντέρμπι. Τα νεύρα τεντώθηκαν επικίνδυνα στο τρίτο σετ που θα έκρινε πολλά και κάποια στιγμή ο Στέφανος έχασε την ψυχραιμία του.
Στο σετ πόιντ, ενώ προηγείτο 5-3 στα γκέιμ, ο επόπτης γραμμής φώναξε άουτ στο σερβίς του ενώ ο διαιτητής έδωσε μέσα τη μπάλα. Ο πόντος επαναλήφθηκε. Ο Μπασιλασβίλι έσωσε το μπρέικ και αυτό έκανε τον Στέφανο να ξεσπάσει: "Αυτός ο μαλ...ς με έχει γαμ...! Γ... το σπίτι του" φώναξε στα ελληνικά…
Μπόρεσε όμως να ξαναβρεί την αυτοκυριαρχία του και να πάρει το σετ στο τάι μπρέικ. Πιο ήρεμος μετά κατέκτησε και το επόμενο και έφτασε στη νίκη με 3-1 σετ (6-3, 3-6, 7-6, 6-4) που του έδωσε την πρόκριση για τη φάση των «16».
Η έκρηξη του φυσικά έγινε θέμα συζήτησης στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα. «Η απόφαση του επόπτη ήρθε, αφού ο αντίπαλός μου επέστρεψε τη μπάλα. Το βρήκα πολύ άδικο αυτό από τον διαιτητή. Ήμουν πολύ πιεσμένος και ξέσπασα» απολογήθηκε και ζήτησε συγγνώμη για την πράξη του.
«Ήταν η ένταση της στιγμής. Είπα μερικά πολύ άσχημα πράγματα. Μετανιώνω που τα είπα. Δε σκεφτόμουν τι έλεγα. Μακάρι να μπορούσα να το αλλάξω και να μην το έλεγα. Δεν ήταν η σωστή συμπεριφορά» είπε κερδίζοντας και τους δημοσιογράφους με τη στάση του.
Λίγες ώρες μετά τη νίκη του επί του Μπασιλασβίλι ο Στέφανος πόσταρε μια φράση από τη Ρητορική του Αριστοτέλη στο σόσιαλ μίντια: "Υπεροχής επιθυμεί η νεότης, η δε νίκη υπεροχή τις".. Η απόδοσή της είναι: «Γιατί οι νέοι θέλουν να υπερέχουν και η νίκη είναι μια περίπτωση υπεροχής».
Απέναντι στο ίνδαλμά του
Ήδη όλος ο κόσμος μιλούσε για την αναμέτρηση του 4ου γύρου ανάμεσα στον Στέφανο και τον Ρότζερ Φέντερερ, έναν αγώνα που χαρακτηρίστηκε «μάχη των γενεών» αφού από τη μια μεριά του φιλέ θα ήταν ο 20χρονος Τσιτσιπάς και από την άλλη ο 37χρονος κάτοχος του τίτλου στο αυστραλιανό όπεν.
Ο Φέντερερ μίλησε για αυτή μετά τη νίκη του με 3-0 σετ (6-2, 7-5, 6-2) επί του Τέιλορ Φριτζ. «Είμαι χαρούμενος για τον Στέφανο. Παίζει τόσο καλά και ανυπομονώ να παίξω μαζί του. Πιστεύω πως θα δούμε ένα πολύ αθλητικό και επιθετικό παιχνίδι", δήλωσε ο "βασιλιάς".
Οι δυο τους είχαν βρεθεί αντιμέτωποι δυο εβδομάδες πριν στο Χόπμαν Καπ και ο Φέντερερ είχε επικρατήσει με 7-6-7-6. Αλλά εκείνος ήταν πιο πολύ αγώνας επίδειξης ενώ τώρα επρόκειτο για αγώνα σε Γκραν Σλαμ και μάλιστα στο κατώφλι των προημιτελικών.
Στις δυο μέρες που μεσολάβησαν μέχρι τον αγώνα με τον Φέντερερ ο Στέφανος έγινε περιζήτητος από τα Μέσα ενημέρωσης.
Σε ένα διάλειμμα από την προετοιμασία του πήρε μέρος στα γυρίσματα της εκπομπής "Kids' Questions" του Eurosport, όπου κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις που του έκαναν παιδιά. Εκεί αποκάλυψε ότι ο καλύτερός του φίλος είναι ο Μάρκος Παγδατής και ο αγαπημένος του σούπερ ήρωας ο Deadpool.
Ο αγώνας με τον Φέντερερ (20/1) «τοποθετήθηκε» στο μεγαλύτερο γήπεδο του Μέλμπουρν Παρκ, την περίφημη Ροντ Λέιβερ Αρίνα. Ήταν Κυριακή πρωί και όλη η Ελλάδα καθηλώθηκε στους δέκτες της για να τον παρακολουθήσει. Οι Έλληνες της Μελβούρνης πήγαν με... πορεία στο γήπεδο και δεν σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα. Η πλειοψηφία του κοινού όμως ήταν με τον «βασιλιά».
Στην αρχή το παιχνίδι δεν κύλησε καλά για τον Στέφανο που έχασε το πρώτο σετ αλλά όχι και την πίστη του ότι μπορεί να κερδίσει το ίνδαλμά του. Με μεθοδικότητα και πείσμα το έφερε στα μέτρα του και ύστερα από τέσσερις σχεδόν ώρες κατάφερε να δώσει το συντριπτικό χτύπημα στον μεγάλο αντίπαλό του.
Ο κόσμος κοιτούσε το ταμπλό που έγραφε Τσιτσιπάς-Φέντερερ 6-7(11), 7(3)-6, 7-5, 7-6(5) και έτριβε τα μάτια του. Κι όμως ήταν αλήθεια. Ο Στέφανος είχε υποχρεώσει τον Ελβετό στην πρώτη του ήττα στη Μελβούρνη από το 2016. Τον είχε "εκθρονίσει" από το Australian Open, έπειτα από δυο συνεχόμενους τίτλους. Τον είχε πετάξει έξω από το τουρνουά πρώτη φορά τόσο νωρίς μετά το 2003!
Την ώρα που ο βασιλιάς πακετάριζε τα πράγματά του ο Στέφανος έδινε τη συνέντευξη του νικητή στον Τζον Μακ Ένρο που έκανε χρέη ρεπόρτερ για το Eurosport. «Δεν μπορώ να περιγράψω αυτό που νιώθω, είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στη Γη. Από τα πρώτα λεπτά είχα αυτοπεποίθηση. Έχω μεγάλο θαυμασμό στον Ρότζερ. Είναι ένας θρύλος. Πραγματοποίησα ένα όνειρό μου γιατί παρακολουθούσα τους αγώνες του από όταν ήμουν έξι ετών» είπε.
Ο Μακ Ένρο που ούτε σαν παίκτης μάσαγε τα λόγια του, γύρισε προς το κοινό και ως άλλος προφήτης δήλωσε: «Κυρίες και κύριοι παρακολουθήσαμε την αλλαγή φρουράς"..
Την ίδια στιγμή οι Έλληνες ομογενείς είχαν στήσει τρελό πανηγύρι στην εξέδρα. Και οι άλλοι που έβλεπαν το ματς από τις γιγαντοοθόνες έστησαν τρελό πάρτι στο Μέλμπουρν Παρκ που θύμισε εκείνο της κατάκτησης του Euro2004 από την εθνική μας στα γήπεδα της Πορτογαλίας.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Φέντερερ παραδέχτηκε ότι ο Τσιτσιπάς ήταν ανώτερος και νίκησε δίκαια. «Έχασα από έναν καλύτερο παίκτη, που έπαιζε καλύτερα σήμερα. Έμεινε εκεί, έδωσε στον εαυτό τις ευκαιρίες κάποια στιγμή, έμεινε ήρεμος. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά για τους μικρότερους σε ηλικία τενίστες. Μπράβο του που το κατάφερε» είπε.
Η είδηση της νίκης του Τσιτσιπά επί του Φέντερερ προκάλεσε πάταγο και τα μεγαλύτερα Μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν αμέσως σε αυτή:
Eurosport: "Ο Φέντερερ εκτός Australian Open από τον εκπληκτικό Τσιτσιπά"
BBC: "Ο Τσιτσιπάς αποκλείει τον πρωταθλητή Φέντερερ στα τέσσερα σετ"
Guardian: "Ο Τσιτσιπάς σόκαρε τον Φέντερερ σε ένα θρίλερ στα τέσσερα σετ"
Equipe: "Ο Τσιτσιπάς απέκλεισε τον Master"
Gazzetta Dello Sport: "Ο Τσιτσιπάς απέκλεισε τον Φέντερερ"
AS: "Έγραψε ιστορία ο Τσιτσιπάς"
Μarca: "Ο Τσιτσιπάς κάνει το μπαμ και διαλύει τον Φέντερερ"
Την επομένη της ιστορικής πρόκρισης η μεγαλύτερη αθλητική εφημερίδα στον κόσμο, η γαλλική "Εquipe" του έκανε ολοσέλιδο αφιέρωμα. «Τσιτσιπάς, ο Έλληνας διάδοχος. Αυτοκρατορικός σε θράσος και πνευματική δύναμη, ο Στέφανος Τσιτσιπάς με αξιομνημόνευτη απόδοση, νίκησε το ίνδαλμά του, σε ηλικία μόλις 20 ετών. Είναι περισσότερο ένα κατόρθωμα του Τσιτσιπά, παρά μια ήττα του Φέντερερ" έγραψε η Εquipe.
Τώρα, τώρα που όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα επάνω ήταν η κατάλληλη στιγμή για να «συστήσει» σε όλον τον κόσμο τον Σωκράτη. Έτσι παρέθεσε μία από τις πιο γνωστές φράσεις του φιλόσοφου στο Instagram: "Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει". Που μεταφράζεται ως εξής: "Η μόρφωση, όπως ακριβώς μία εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά".
Μέσα σε λίγες ώρες το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Στέφανου κατακλύστηκε από συγχαρητήρια μηνύματα ενώ ο τοίχος του στα σόσιαλ μίντια γέμισε από ευχές. Μέχρι και οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο τον αποθέωσαν με ένα ποστάρισμα στην ιστοσελίδα τους στο facebook όπου έγραψαν: "Ο νέος αστέρας του Παγκόσμιου τένις νίκησε τον "Βασιλιά" του αθλήματος! Συγχαρητήρια Στέφανε Τσιτσιπά».
Ο ίδιος αποκάλυψε: «Δέχθηκα τόσα πολλά μηνύματα από Έλληνες σελέμπριτις που ούτε καν ήξερα ότι παρακολουθούσαν τένις. Εκείνο το βράδυ ήταν σε τέτοια υπερένταση που δυσκολεύτηκε να κοιμηθεί. Ο αγώνας με τον Φέντερερ και όσα ακολούθησαν στριφογύριζαν συνεχώς στο μυαλό του.
Ο
Ισπανός και ο Ιούλιος Καίσαρας
Το πάρτι όμως έπρεπε κάποια στιγμή να τελειώσει γιατί το τουρνουά συνεχιζόταν και ο Στέφανος είχε μπροστά του άλλη μια μεγάλη πρόκληση: Την πρόκριση στα ημιτελικά. Για να την πάρει έπρεπε τώρα να αποκλείσει τον Ισπανό, Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ, έναν παίκτη που δεν είχε τις περγαμηνές του Φέντερερ αλλά ήταν σκληρός και τη δεδομένη στιγμή αήττητος (9/9) μέσα στο 2019.
Ο αγώνας ορίστηκε για την Τρίτη (22/1) στις 3:30 το πρωί ώρα Ελλάδος, στην Ροντ Λέιβερ Αρίνα. Γερό ξενύχτι, δηλαδή για όσους ήθελαν να τον δουν στην τηλεόραση. Αλλά άξιζε τον κόπο. Λίγο πριν να φέξει στα μέρη μας, στην άλλη άκρη της Γης ο Στέφανος είχε τελειώσει τη δουλειά και με 7-5, 4-6, 6-4, 7(2)-6 είχε προκριθεί στα ημιτελικά του Όπεν Αυστραλίας!
Την ώρα που οι Έλληνες ομογενείς έψαλαν τον εθνικό ύμνο στην εξέδρα οι στατιστικολόγοι ξαναβγάζανε τα κιτάπια τους. Βρήκαν ότι ο Στέφανος ήταν ο νεότερος παίκτης που αγωνιζόταν σε ημιτελικό στο Australian Open από το 2003, όταν το είχε κάνει ο Αμερικανός, Άντι Ρόντικ. Κι ακόμη ότι έγινε ο νεότερος τενίστας, μετά τον Τζόκοβιτς (US Open το 2007), που προκρινόταν σε ημιτελική φάση Grand Slam (σε ηλικία 20 ετών και 168 ημερών).
Και τα κομπιουτεράκια πήραν φωτιά για να υπολογίσουν σε ποια θέση της παγκόσμιας κατάταξης τον είχε φέρει η νέα νίκη: Νο 12, αναφώνησαν ως σύγχρονοι Αρχιμήδηδες.
Ο Μπαουτίστα Αγκούτ εκφράστηκε με εγκωμιαστικά λόγια για τον Στέφανο Τσιτσιπά στη συνέντευξη Τύπου: «Είναι ολοκληρωμένος παίκτης. Παίζει πολύ καλό τένις. Σερβίρει καλά, έχει καλά χτυπήματα, ξέρει το παιχνίδι και το πώς να αγωνιστεί. Έχει πολύ χρόνο μπροστά του για να βελτιωθεί και να πάρει εμπειρίες από τελικούς σε τέτοια τουρνουά. Αλλά για μένα τα φαβορί είναι ο Ναδάλ και ο Τζόκοβιτς» δήλωσε ο Ισπανός.
Ο Ναδάλ έκλεισε το ραντεβού με τον Τσιτσιπά στα ημιτελικά καθαρίζοντας έναν άλλο τινέιτζερ, τον Αμερικανό Τιαφό (όπως είχε κάνει νωρίτερα με τον Αυστραλό Ντε Μινόρ), υποχρεώνοντας τον Ματς Βιλάντερ να σχολιάσει στο Eurosport ότι ο Ράφα είναι μανούλα για αυτά τα ματς: «Τρίβει τα χέρια του όταν αντιμετωπίζει νέα παιδιά (γέλια)» είπε.
Ο Τσιτσιπάς ωστόσο δεν ψάρωνε. Κι ας είχε χάσει καθαρά (στο Ρότζερς Καπ τον Αύγουστο από τον Ισπανό στον τελικό). Ίσα ίσα: «Πείσμωσα πολύ την τελευταία φορά που έχασα. Τότε ήταν που είπα στον εαυτό μου ότι την επόμενη φορά που θα έχω την ευκαιρία πρέπει να τα πάω καλύτερα».
Σχετικό ήταν και το καθιερωμένο μετά τις νίκες του φιλοσοφικό ποστάρισμα στο Ινσταγκραμ καθώς αυτή τη φορά χρησιμοποίησε μία γνωστή φράση του Ιούλιου Καίσαρα: "Φύσει γαρ άνθρωπος, ό βούλεται, τούτο και οίεται", που σημαίνει "από τη φύση του ο άνθρωπος, αυτό που θέλει, αυτό νομίζει».
Την ίδια μέρα στην εκπομπή του στο Eurosport με τίτλο "The Commissioner of Tennis" ο Τζον Μακ Ένρο έπαιζε στην κιθάρα και τραγουδούσε ένα στιχάκι που είχε σκαρώσει εμπνευσμένος από τη νίκη του Τσιτσιπά επί του Φέντερερ: "Ο Ρότζερ έχασε από ένα νέο παιδί στην πόλη, ο βασιλιάς έχασε το στέμμα του"…
Παράλληλα του αφιέρωσε μερικά εγκωμιαστικά σχόλια: "Στην ελληνική μυθολογία οι Θεοί δεν μπορούν να γκρεμιστούν από έναν άνθρωπο. Στην τενιστική μυθολογία ο Θεός μπορεί να γκρεμιστεί από έναν Έλληνα θνητό. Συνέβη στον τέταρτο γύρο του Australian Open και το παράξενο είναι πως ο Στέφανος Τσιτσιπάς λάτρευε τον Ελβετό Θεό για ολόκληρη τη ζωή του.
Στο μεταξύ η ελληνική κοινότητα βρισκόταν σε πυρετώδεις ετοιμασίες. Οι επιτυχίες του Στέφανου έδωσαν την έμπνευση σε ένα ιδιοκτήτη εστιατορίου στη Μελβούρνη να δημιουργήσει το «Tsitsipas Souvlaki», γεμίζοντας την πίτα με αρνί, ντομάτα, τζατζίκι, φρέσκο ρόδι, βασιλικό, μέντα, τριμμένη φέτα, πατάτες και λίγο τσίλι.
Στα κέρατα του ταύρου
Η μεγάλη μάχη του Στέφανου Τσιτσιπά με τον Ράφα Ναδάλ για τα ημιτελικά ορίστηκε για την Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου, στις 10:30 ώρα Ελλάδας. Στην πλάτη του Στέφανου βάραιναν οι δυο ήττες από τον Ναδάλ, τον Απρίλιο στον τελικό του Open της Βαρκελώνης με 6-2, 6-1 και τον Αύγουστο στον τελικό του Τορόντο με 6-2, 7-6.
Τον αγώνα θα παρακολουθούσαν εκατομμύρια τηλεθεατές. Όχι όμως και η γιαγιά του Στέφανου Τσιτσιπά, Σταυρούλα, που αποκάλυψε με δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα "Espresso" ότι δεν μπορεί να τον απολαύσει όσο θα ήθελε καθώς έχει χάσει την όρασή της εδώ και πέντε χρόνια ελέω προβλήματος υγείας. «Δεν μπορώ να δω στην τηλεόραση τι έχει καταφέρει. Μόνο τη φωνή του ακούω και δακρύζω από υπερηφάνεια» είπε.
Τη μέρα του αγώνα Ναδάλ-Τσιτσιπά ένας μίνι καύσωνας σάρωνε την Αυστραλία και το θερμόμετρο σκαρφάλωνε στους 37 βαθμούς. Οι διοργανωτές ήταν έτοιμοι να κλείσουν την οροφή του Rod Laver Arena. Ο Τσιτσιπάς πήγε από νωρίς στις εγκαταστάσεις. Είδε τον πρώτο ημιτελικό των γυναικών ανάμεσα στην Ναόμι Οσάκα και την Καρολίνα Πλίσκοβα και συζήτησε με τον πατέρα του και το τιμ του σε χαλαρή ατμόσφαιρα...
Στην Ελλάδα οι τηλεοπτικοί δέκτες ήταν ανοιχτοί από το πρωί. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο ήταν τον Σεπτέμβριο του 2006 όταν η Εθνική μπάσκετ έπαιζε με τις ΗΠΑ στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας στην Σαϊτάμα.
Λίγο πριν βγει στο κορτ ο Στέφανος δέχθηκε το φιλί της μητέρας του Γιούλια Σαλνίκοβα. Στο θεωρείο ήταν συγκεντρωμένη όλη η οικογένεια. Γονείς και αδέρφια. Το ματς άρχισε αλλά ξέφυγε πολύ γρήγορα από τα χέρια του Στέφανου. Ο Ναδάλ έπαιξε απίστευτα και κατέκτησε τη νίκη μέσα σε 1 ώρα και 45 λεπτά με 6-2, 6-4, 6-0.
Ο Ισπανός δεν χάρισε ούτε μια μπάλα στον Στέφανο αλλά του χάρισε πολλά καλά λόγια στη συνέντευξη που έδωσε μετά τον αγώνα: «Έχει τα πάντα για να τα καταφέρει, καλά χτυπήματα από την base line, είναι αρκετά επιθετικός. Μπορεί να γίνει ένας πρωταθλητής πολλών γκραντ σλαμ».
Ο Στέφανος παρουσιάστηκε εμφανώς απογοητευμένος στη συνέντευξη Τύπου: «Πήρα μόνο έξι γκέιμ, είπε. Δεν ξέρω. Αισθάνομαι πολύ περίεργα. Αισθάνομαι ευχαριστημένος με την πορεία μου στο τουρνουά, αλλά την ίδια στιγμή απογοητευμένος… Δεν μου έδωσε απολύτως τίποτα. Δεν με άφησε να βρω ρυθμό. Έχει έναν διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού από τους άλλους παίκτες. Έχει ένα ταλέντο που δεν έχει κανένας άλλος. Δεν έχω δει κανένα άλλον να το κάνει αυτό. Σε πληγώνει να παίζεις μαζί του».
Και συνέχισε: «Πνευματικά δεν ήμουν μέσα στο παιχνίδι. Ένιωθα κάπως κενός στο μυαλό, κάτι που είναι περίεργο γιατί ποτέ δεν νιώθω έτσι. Ήθελα τόσο πολύ να ξυπνήσω. Ένιωθα ότι ο χρόνος αντίδρασής μου ήταν αργός. Ένιωθα ότι τίποτα δεν ήταν όπως συνήθως. Ένιωθα σαν να ήμουν 2.10μ. και να μην μπορώ να κουνηθώ»
Ο Τσιτσιπάς έφυγε από τη Μελβούρνη με κέρδη 575.734 ευρώ, έχοντας καπαρώσει την 12η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, έχοντας εκτοξεύσει στους 107.000 τους subscribers στο κανάλι του στο youtube, έχοντας κατακτήσει όλον τον κόσμο. Για όλους αυτούς έδωσε μια τελευταία παράσταση. Στο βίντεο που έφτιαξε με τα χεράκια του είπε ευχαριστώ σε όλους όσοι τον στήριξαν σε 16 γλώσσες, δίνοντας τους ραντεβού στο Όπεν Αυστραλίας 2020.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ