Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου 2019: Τα μεγάλα ονόματα, οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία
Διαβάστε αναλυτικά για τις ιδιομορφίες του φετινού Παγκόσμιου πρωταθλήματος λόγω των καιρικών φαινομένων στο Κατάρ όπως επίσης και για τα μεγάλα ονόματα που ξεχωρίζουν στη διοργάνωση.
Οι ιδιομορφίες του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος είναι αρκετές κυρίως λόγω των καιρικών φαινομένων στο Κατάρ, που οδήγησαν την IAAF στη διεξαγωγή της διοργάνωσης στα τέλη Σεπτεμβρίου.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Να γιατί η Στεφανίδη ξεκινά τελευταία και γιατί την ευνοούν οι συνθήκες στη Ντόχα (vid)
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Οι υψηλές θερμοκρασίες και κυρίως τα υψηλά επίπεδα υγρασίας απασχολούν εδώ και καιρό διοργανωτές και συμμετέχοντες και αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα. Το στάδιο Χαλιφά των 40.000 θέσεων διαθέτει σύστημα κλιματισμού, το οποίο θα διατηρεί τη θερμοκρασία εντός σταδίου κάτω από τους 25 βαθμούς, την ώρα που εκτός σταδίου το θερμόμετρο θα ξεπερνά σταθερά τους 35 βαθμούς. Ο μαραθώνιος και το βάδην θα γίνουν τα μεσάνυχτα, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες οι αθλητές και αθλήτριες να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ για τον ίδιο λόγο το πρόγραμμα των αγώνων περιλαμβάνει μόνο απογευματινή ενότητα.
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2019: Έναρξη με πέντε ελληνικές παρουσίες (pics)
Την ίδια ώρα το αγωνιστικό κομμάτι αναμένεται να είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό με 19 άνδρες νικητές του Λονδίνου και 18 νικήτριες να δίνουν ραντεβού στη Ντόχα με στόχο να υπερασπιστούν τον τίτλο τους.
Η αλήθεια είναι πως σε πολλά από τα αγωνίσματα αναμένεται να αλλάξει το πρόσωπο του νικητή, αφού στη διετία που ακολούθησε της διοργάνωσης του Λονδίνου νέοι πρωταγωνιστές ήρθαν στο προσκήνιο.
Η επόμενη γενιά στα σπριντ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση με τους Αμερικανούς Νόα Λάιλς και Μίχαλ Νόρμαν να έχουν τον πρώτο ρόλο, ενώ στις γυναίκες η Ντίνα Άσερ Σμιθ (Μ. Βρετανία) δείχνει να έχει το προβάδισμα. Τα ηνία στα αγωνίσματα τους θα επιδιώξουν να πάρουν οι επίσης νεαροί Μιγκέλ Ετσεβαρία (Κούβα) στο μήκος, η Μαλάικα Μιχάμπο (Γερμανία) στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών και ο Σουηδός πρωταθλητής Ευρώπης στη δισκοβολία Ντάνιελ Σταλ. Στο επί κοντώ των Ανδρών ο νικητής του Λονδίνου Σαμ Κέντρικς έχει τον πρώτο λόγο, ωστόσο ο 20χρονος Αρμαντ Ντουπλάντις είναι έτοιμος να κάνει την μεγάλη υπέρβαση.
Ο πρωταγωνιστής τα τελευταία χρόνια στα χαμηλά εμπόδια, Κάρστεν Βάρχολμ (Νορβηγία) δε θέλει απλά να υπερασπιστεί τον τίτλο του, αλλά να κυνηγήσει το παγκόσμιο ρεκόρ. Στο ίδιο αγώνισμα ο Αμπντεραμάν Σαμπά θέλει να γίνει τοπικός ήρωας και να κάνει την έκπληξη συνεχίζοντας τις εξαιρετικές εμφανίσεις στη σεζόν.
Από τα πρόσωπα που κεντρίζουν στη φετινή διοργάνωση είναι αυτό της Άλισον Φίλιξ (ΗΠΑ). Η άλλοτε σπουδαία κυρία των σπριντ, η μοναδική στην ιστορία του παγκοσμίου πρωταθλήματος με 16 μετάλλια, τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον αθλητή ή αθλήτρια στη διοργάνωση είναι δηλωμένη στην ομάδα 4Χ400 μ. με στόχο να κατακτήσει ένα ακόμη μετάλλιο. Ο Ισπανός Γέσους Γκαρσία θα γίνει φέτος ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής που μετέχει σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο νικητής στη διοργάνωση του 1993 είναι 49 ετών και διατηρεί το ρεκόρ με τις περισσότερες συμμετοχές, αφού αισίως έφτασε στην 13η.
Από τα πρόσωπα που απουσιάζουν από τη διοργάνωση και θα...λείψουν σίγουρα είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής στα 400 μ. κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Γουέντι Νακ Νιεκερκ (Ν. Αφρική), που συνεχίζει να ταλαιπωρείται με προβλήματα τραυματισμών. Εκτός διοργάνωσης είναι και η Κάστερ Σεμένια (Ν. Αφρική) ύστερα από την απόφαση της IAAF να μην της επιτρέψει να αγωνίζεται στο αγώνισμα των 800 μ., αν δεν ακολουθήσει ειδική αγωγή
Η επιτυχημένη διοργάνωση του 2009 στο Βερολίνο παραμένει μέχρι σήμερα εκείνη με τις περισσότερες συμμετοχές (1.895 Άνδρες και Γυναίκες), ωστόσο στη διοργάνωση του Πεκίνο ανήκει το ρεκόρ συμμετοχής περισσοτέρων χωρών (205). Ένα άτυπο ρεκόρ διατηρεί και η διοργάνωση του 1997 στην Αθήνα, που μαζί με αυτή του Λονδίνου το 2017 είναι οι διοργανώσεις στις οποίες 26 χώρες κατέκτησαν τουλάχιστον ένα χρυσό μετάλλιο, ο μεγαλύτερος ποτέ αριθμός χωρών που εκπροσωπήθηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.
Η Ντόχα διοργανώνει για δεύτερη φορά μεγάλη διοργάνωση στίβου, αφού το 2010 είχε φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού, ενώ σταθερά φιλοξενεί ένα από τα Diamond League της IAAF.