Γλασκώβη 2019: Οι αριθμοί δείχνουν το μέγεθος της επιτυχίας
Δεκαεπτά αθλητές, τέσσερα μετάλλια, εννέα τελικοί, οχτώ πέμπτες θέσεις. Είναι φορές που οι αριθμοί είναι από μόνοι τους ικανοί να δείξουν το μέγεθος της επιτυχίας ένας αποτελέσματος. Και για την εθνική ομάδα που συμμετείχε στο 35ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γλασκώβης, οι αριθμοί δείχνουν τη δυναμική, την ικανότητα, αλλά και την προοπτική.
Η χώρα μας κατέλαβε την 5η θέση στον πίνακα των μεταλλίων, ωστόσο αυτό που είχε μεγαλύτερη σημασία για την πιο επιτυχημένη ενδεχομένως ελληνική παρουσία στην ιστορία της διοργάνωσης, ήταν η ικανότητα που έδειξαν τα μέλη της ομάδας στο να αποδώσουν τα μέγιστα στον αγώνα στόχο της σεζόν.
Ο Μίλτος Τεντόγλου βελτίωσε το πανελλήνιο ρεκόρ σε δύο κατηγορίες, ενώ πέτυχε και ατομικό ρεκόρ, η Βούλα Παπαχρήστου σημείωσε ατομικό ρεκόρ δεκαετίας - το προηγούμενο το είχε σημείωσε στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2009 , ενώ η Ελένη Πόλακ παρότι δεν πέρασε στον τελικό έχει κάθε λόγο να θεωρεί επιτυχημένη την παρουσία της στη διοργάνωση, αφού ισοφάρισε το ρεκόρ της.
Τα φετινά τους ρεκόρ βελτίωσαν οι Δουβαλίδης και Ζήκος και αυτό τους έδωσε την 5η θέση στα αγωνίσματα τους, όπως και ο Νικόλας Σκαρβέλης στη σφαιροβολία, όπου σε έναν δυνατό τελικό έκανε το καλύτερο δυνατό. Άκρως επιτυχημένη η παρουσία και του 20χρονου, Εμμανουήλ Καραλής, που τέταρτος στο επί κοντώ.
Η Ελληνική ομάδα κατέκτησε τέσσερα μετάλλια με τους μοναδικούς Τεντόγλου, Παπαχρήστου, Κυριακοπούλου και Μπανώτη, αθλητές και αθλήτριες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγωνισμάτων τους, εκεί όπου βρίσκεται και η Κατερίνα Στεφανίδη, που αυτή τη φορά μπορεί να μην κατέκτησε μετάλλιο, ωστόσο παραμένει υψηλή αξία της στην αγορά του παγκόσμιου στίβου, αλλά και ο Κώστας Φιλιππίδης, που αγωνίστηκε με πρόβλημα στο γόνατο και δεν μπόρεσε να κάνει αυτό που συνήθως μπορεί, να διεκδικήσει το βάθρο των νικητών. Κοντά στο ρεκόρ της έτρεξε και η Ειρήνη Βασιλείου, σε ένα αγώνισμα, όπου το επίπεδο ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Ακόμη, όμως, κι εκείνοι και εκείνες που δεν κατάφεραν αυτή τη φορά να πάνε όσο καλά θα ήθελαν, αγωνίστηκαν με πάθος και είναι σίγουρο πως την
Η επιτυχία της ελληνικής ομάδας βασίζεται σε πολλούς παραμέτρους. Σίγουρα στη δουλειά όπου έκαναν αθλητές και αθλήτριες με τους προπονητές τους, στους μήνες που προηγήθηκαν. Στον κοινό προγραμματισμό που είχαν με την ομοσπονδία και τη συνεργασία με τον εθνικό προπονητή Γιάννη Κουτσιώτα. Στηρίζεται ωστόσο και στην ομαδικότητα, στο καλό κλίμα, στον αλληλοσεβασμό, που έδειξαν οι αθλητές μεταξύ τους κατά την παραμονή τους στη Γλασκώβη. Μια ομάδα με αρκετούς αθλητές αστέρια, που ωστόσο έχει ισορροπίες και κοινούς υψηλούς στόχους.
Οι θέσεις των αθλητών μας
Τελικοί
Ανδρες
1ος 8,38 μ./8,01 μ. Μίλτος Τεντόγλου
2ος 2,26 μ./2.25 μ. Κώστας Μπανιώτης (Ολυμπιάδα Κομ.) Υψος
4ος 5,65 μ./5,70 μ.Εμμανουήλ Καραλής επί κοντώ
5ος 6.67/6.64/6.66 Κώστας Ζήκος (ΓΕΑ Τρικάλων) 60 μ.
5ος 7.65/7.66/7.69 Κώστας Δουβαλίδης 60 μ. εμπ.
8ος 20,13 μ./20,34 μ.Νικόλας Σκαρβέλης Σφαιροβολία
-/5,60 μ.Κώστας Φιλιππίδης επί κοντώ
Προκριματικοί
22ος 3.50.42 Ανδρέας Δημητράκης 1.500 μ.
26ος 6.80 Παναγιώτης Τριβυζάς 60 μ.
37ος 6.91 Μάκης Στεργιούλης 60 μ.
Γυναίκες
Τελικοί
2η 14,50μ./14,28 μ.Βούλα Παπαχρήστου
3η 4,65 μ. Νικόλ Κυριακοπούλου επί κοντώ
4η 4,65 μ. Κατερίνα Στεφανίδη επί κοντώ
Προκριματικοί
12η 4,50 μ. Ελένη Πόλακ επί κοντώ
23η 1,85 μ. Τατιάνα Γκούσιν Υψος
26η 53.66 Ειρήνη Βασιλείου 400 μ.
- Ραφαέλα Σπανουδάκη 60 μ.