Δεν αποχωρίζονται το χλώριο...
Η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων κρατά στις πισίνες για ακόμη ένα χρόνο τέσσερα αστέρια της παγκόσμιας κολύμβησης. Η Πελεγκρίνι, ο Τσεχ, ο Λόχτι, ο Χέιντεν και ο Τίμερς.
Η σοφή απόφαση της ΔΟΕ ~έστω και με καθυστέρηση~ να μεταθέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο για το καλοκαίρι του 2021 θα κρατήσει ενεργούς αρκετούς αθλητές, που υπό άλλες συνθήκες τον ερχόμενο Αύγουστο θα έλεγαν αντίο, προς απογοήτευση δική μας.
Μιλάμε φυσικά για αστέρια που έχουν στο παλμαρέ τους μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Αθλητές που δεν θα μπορούσαν να πουν αντίο στη χρονιά της... παύλας και όχι όπως τους αρμόζει.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Το «ΦΩΣ» σάς παρουσιάζει σήμερα τέσσερα αστέρια της παγκόσμιας κολύμβησης που, ευτυχώς για εμάς, θα συνεχίσουν να... μετρούν πλακάκια για ακόμη ένα χρόνο και λογικά θα τα δούμε στο Τόκιο. Στη μακρινή Ιαπωνία, όπως όλα δείχνουν, θα πουν το «αντίο»...
Το αστέρι της Πελεγκρίνι ανέτειλε στην Αθήνα
Ξεκινάμε με την απόλυτη σταρ εδώ και μια 15ετία! Ο λόγος φυσικά για την Ιταλίδα Φεντερίκα Πελεγκρίνι, η οποία κλέβει την παράσταση εντός και εκτός πισίνας. Στην Αθήνα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, την έμαθε ο κόσμος και έκτοτε είναι στην κορυφή, αν και έχει ακούσει πολλά, ενώ η πρώτη εμφάνισή της σε μεγάλη διοργάνωση ήταν το 2003 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης, σε ηλικία 15 ετών!
Η Πελεγκρίνι κλείνει τα αυτιά της, δεν απαντά στους επικριτές της και προπονείται σκληρά, γιατί θέλει του χρόνου στο Τόκιο να πει αντίο με ψηλά το κεφάλι. «Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο θα αποχωρήσω. Δεν φοβάμαι να πω αντίο» είχε πει πριν από δύο χρόνια η πρώτη Ιταλίδα χρυσή Ολυμπιονίκης (2008, 200 μ. ελεύθερο) στην κολύμβηση, που ήταν δεύτερη τέσσερα χρόνια πριν στην πατρίδα μας. Είναι η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ με τον απίστευτο χρόνο 1.52.98 από το 2009 στα 200 μ. Ελεύθερο, σε ένα αγώνισμα όπου είναι η μοναδική στον κόσμο με οκτώ σερί κατακτήσεις μεταλλίων (2005, 2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017, 2019) σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, ενώ έχει ψηφιστεί από τους Ιταλούς ως η κορυφαία αθλήτρια της χώρας όλων των εποχών.
«Αυτή ντη στιγμή έχω αντικρουόμενα συναισθήματα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρέπει να συνεχίσω την κολύμβηση για ακόμα έναν χρόνο. Φαίνεται σαν να είναι αστείο, μοιάζει να είναι η μοίρα, γεγονός όμως είναι πως δεν μπορώ να σταματήσω να κολυμπώ. Είναι γεγονός ότι θα προτιμούσα να αγωνιστώ φέτος. Αλλά από τη στιγμή που τόσο πολλοί αθλητές δεν έχουν τη δυνατότητα να προπονηθούν με όλη αυτήν την κατάσταση που επικρατεί, θεωρώ σωστή την απόφαση οι Ολυμπιακοί να γίνουν του χρόνου. Θα προετοιμαστούμε όλοι όσο καλύτερα μπορούμε» είχε δηλώσει η Πελεγκρίνι, όταν η ΔΟΕ ανακοίνωσε τη μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η Ιταλίδα σούπερ σταρ, η οποία τον ερχόμενο Αύγουστο θα κλείσει τα 32 και του χρόνου στο Τόκιο θα είναι 33 ετών, έχει αρκετά τατουάζ. Δεσπόζει φυσικά το τριαντάφυλλο, που περιέχει τα τρία χρώματα της ιταλικής σημαίας, καθώς και το όνομα Αλμπέρτο, που αναφέρεται φυσικά στον προπονητή της Καστανιέτι που πέθανε πριν από έντεκα χρόνια. Το πρώτο τατουάζ (ένας κινέζικος δράκος στον αστράγαλο) για την Πελεγκρίνι... ήρθε το 2002, όταν σε ηλικία 14 ετών κέρδισε τον πρώτο τίτλο.
«Είναι ένα βραβείο για τη σκληρή δουλειά που έχω κάνει» είχε πει τότε στους γονείς της, καθώς αντιδρούσαν στο τατουάζ. Πέρα από τα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, μετρά 6 τίτλους σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα 25άρας, 15 σε ευρωπαϊκά 50άρας και άλλα 15 σε ευρωπαϊκά 25άρας πισίνας, ενώ είναι εκείνη που σταμάτησε την Αμερικανίδα Κέιτι Λεντέκι, το 2017 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, όταν την κέρδισε στο 200άρι ελεύθερο, σε μια κούρσα που θα μείνει στην ιστορία, εκτός κι αν η Ιταλίδα έχει κάτι καλύτερο για το φινάλε...
Ο Μαγυάρος είναι λεβεντιά
Σπουδαίος κολυμβητής, εξαιρετικός μαχητής, αλλά και άτυχος γιατί... έπεσε πάνω στα «τέρατα» Μάικλ Φελπς και Ράιαν Λόχτι. Ο λόγος φυσικά για τον Ούγγρο Λάζλο Τσεχ, ο οποίος τα... έβαλε με τους Αμερικανούς και δυστυχώς για εκείνον τις περισσότερες φορές ηττήθηκε, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ήταν στο βάθρο, αφού μετρά έξι Ολυμπιακά μετάλλια (κανένα χρυσό) και 13 (δύο χρυσά) σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα 50άρας. Εκεί δηλαδή όπου είχε να αντιμετωπίσει τους Αμερικανούς.
Στην Ευρώπη για χρόνια δεν είχε αντίπαλο στην πεταλούδα και στη μικτή και είναι χαρακτηριστικό πως μετρά 48 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, εκ των οποίων τα 33 είναι χρυσά! Συνολικά στο βιογραφικό του έχει 38 χρυσά μετάλλια, 19 αργυρά και 18 χάλκινα. Ο Τσεχ, όπως και η Πελεγκρίνι, το 2004 στην Αθήνα ανέβηκε στο βάθρο (χάλκινος) και έκτοτε δεν... ξανακατέβηκε, αλλά τα χρόνια περνούν και τον Δεκέμβριο θα γίνει 35! Βέβαια δεν το βάζει κάτω και προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν του χρόνου. «Θα προσπαθήσω να συνεχίσω και θα δω αν αυτό θα έχει επιτυχία.
Προς το παρόν δεν θέλω να θέσω κάποιον στόχο, ας ξεπεράσουμε πρώτα την επιδημία και όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα τότε θα μιλήσουμε περαιτέρω για αυτό. Ελπίζω το ότι συνεχίζω τις προπονήσεις να μην είναι πολύ επικίνδυνο. Προσπαθώ να έρχομαι σε επαφή με όσο το δυνατό λιγότερους ανθρώπους.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο ιός δεν επιβιώνει στο νερό με το χλώριο, ελπίζω να είναι αλήθεια» είχε δηλώσει προ ημερών ο Λάζλο Τσεχ, συμπληρώνοντας: «Νόμιζα ότι το 2020 θα ήταν η τελευταία μου χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η πανδημία αποδείχθηκε ισχυρότερη. Πρέπει να συνεχίσω, να ξεκινήσω την προπόνηση και να αγωνιστώ το συντομότερο.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ο απώτερος στόχος, αλλά δεν ξέρω ποιοι αγώνες ακολουθούν και πώς θα είναι η ζωή ύστερα από όλο αυτό. Θα προσπαθήσω να αντέξω για ακόμη ένα έτος. Νομίζω ότι μπορώ να το κάνω. Ας τελειώσουμε πρώτα με τον ιό. Θέλω απλώς να κάνω το καλύτερο δυνατό. Εάν παραμείνω με το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα σημαίνει κάτι; Η ζωή συνεχίζεται».
Είναι «τρελός» ο Αμερικανός
Ο Ράιαν Λόχτι σίγουρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους «γκαφαδόρους» του παγκόσμιου αθλητισμού, αλλά από τη στιγμή που συνεχίζει και ο Μάικλ Φελπς έχει σταματήσει είναι ο πιο πετυχημένος εν ενεργεία κολυμβητής των Ολυμπιακών Αγώνων! Έχει μια ντουζίνα Ολυμπιακά μετάλλια (6 χρυσά, 3 ασημένια και 3 χάλκινα), τον Αύγουστο γίνεται 36 ετών και θέλει του χρόνου, όταν πια θα έχει κλείσει τα 37, να βρεθεί στο Τόκιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Αυτοί θα ήταν οι πιο σημαντικοί Ολυμπιακοί Αγώνες για μένα. Όμως αυτή η κατάσταση είναι μεγαλύτερη από εμένα, είναι μεγαλύτερη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι το να παραμείνουμε υγιείς. Βλέπω την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων σαν άλλο ένα μικρό εμπόδιο στον δρόμο μου και έπρεπε να ξεπεράσω πολλά εμπόδια τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πρέπει να δω τα θετικά αυτής της κατάστασης. Θα έχω ακόμα έναν χρόνο προπόνησης, άλλον ένα χρόνο να γίνω καλύτερος» τόνισε ο Αμερικανός σούπερ σταρ, ο οποίος για να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει να περάσει από τον... σκόπελο των τράιαλ στις ΗΠΑ, που θα διεξαχθούν του χρόνου.
Υπάρχει χρόνος, αλλά δεν ξέρουμε εάν ο πατέρας Λόχτι θα καταφέρει να πάρει εισιτήριο για το Τόκιο και να γράψει ιστορία του χρόνου το καλοκαίρι. Το βέβαιο είναι πως δεν τα παρατάει, παρά τη μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων για έναν χρόνο. Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως ο Λόχτι τα δύο πρώτα Ολυμπιακά μετάλλια (χρυσό και ασημένιο) τα πανηγύρισε στην Αθήνα το 2004. Κι αυτός πάει για την πέμπτη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου θα διεκδικήσει ακόμη ένα μετάλλιο, κάτι που πέτυχε και στις τέσσερις προηγούμενες παρουσίες του (Αθήνα 2004, Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012, Ρίο 2016).
Επέστρεψε για λίγους μήνες και έμεινε!
Ιδιαίτερη περίπτωση ο πολύπειρος Καναδός Μπρεντ Χέιντεν. Ο 36χρονος σπρίντερ τον Οκτώβριο θα κλείσει τα 37 και ετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου λογικά θα συμμετάσχει, δύο μήνες πριν γίνει 38! Ο Χέιντεν, ο κορυφαίος σπρίντερ στον Καναδά, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο το 2012 και την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στα 100 μ. ελεύθερο ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, καθώς όπως είχε πει τότε αντιμετώπιζε προβλήματα τραυματισμού. Μάλιστα παντρεύτηκε με την τραγουδίστρια Ναντίνα Ζαρίφε (καταγωγή από τον Λίβανο), έμειναν στο Βανκούβερ, όπου στάθηκε στο πλευρό της συζύγου του, ενώ ο ίδιος μετείχε και στο ριάλιτι «Canada’s Smartest Person» το 2014, αλλά δεν κέρδισε.
Μάλιστα, αποφάσισε με τη γυναίκα του να μετακομίσουν στον Λίβανο και άφησαν το σπίτι στο Βανκούβερ, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να επιστρέψει στη δράση! Μάλιστα, όπως δήλωσε πρόσφατα, «επέστρεψα για λίγους μήνες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, αλλά όπως φαίνεται θα μείνω για ακόμη έναν χρόνο στο ίδιο σπίτι με την πεθερά μου και τη γυναίκα μου, λόγω της μετάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων». Ο 36χρονος Μπρεντ Χέιντεν το φθινόπωρο του 2019 επέστρεψε ύστερα από επτά χρόνια και λίγους μήνες μετά, συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, στα 50 μ. ελεύθερο με 21.97 έπιασε το υψηλό όριο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες (22.01).
Βέβαια δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη τη συμμετοχή του, καθώς η πρόκριση για τους Καναδούς κρίνεται στα τράιαλ, όπου και θα πρέπει να καταλάβει μία εκ των δύο πρώτων θέσεων στο αγώνισμα, όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ. Τα τράιαλ, που ήταν προγραμματισμένα για τον Απρίλιο, φυσικά και μετατέθηκαν για του χρόνου και ο Χέιντεν που επέστρεψε για λίγους μήνες, προκειμένου να προλάβει τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, θα παραμείνει στο νερό για ακόμη έναν χρόνο.
Ο Βέλγος που δεν άντεξε
Σε αντίθεση με την Πελεγκρίνι και τους Τσεχ, Λόχτι, Χέιντεν, υπάρχει ένας κολυμβητής που αποφάσισε να σταματήσει την καριέρα του φέτος και να μη δοκιμάσει να πάει μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο λόγος για τον 32χρονο Βέλγο Πίτερ Τίμερς, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια στο Ρίο είχε κάνει αίσθηση κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στα 100 μ. ελεύθερο. Ο Τίμερς, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από αρκετά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, έκανε γνωστό πως θα σταματήσει και δεν θα τον δούμε του χρόνου στο Τόκιο.
Ο Τίμερς είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη τριών ετών, αλλά τα τελευταία χρόνια λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε και τον κράτησαν εκτός, αποφάσισε να πει αντίο. Είναι χαρακτηριστικό πως ταλαιπωρήθηκε από μηνιγγίτιδα που τον κράτησε μακριά από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2018. Ο Τίμερς, εκτός από το μετάλλιο στο Ρίο πριν από τέσσερα χρόνια στους Ολυμπιακούς Αγώνες στα 100 μ. ελεύθερο, έχει τρία μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, όλα στη σκυταλοδρομία, και έξι μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα 25άρας πισίνας.