Νίκος Κραουνάκης: «Η ισονομία, η ισοπολιτεία και η δημοκρατία δεν εφαρμόζονται σωστά στον αθλητισμό»

Ξέσπασε ο επί σειρά ετών τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ, Νίκος Κραουνάκης, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «η ισονομία, η ισοπολιτεία και η δημοκρατία που προβλέπει το Σύνταγμά μας δεν εφαρμόζεται σωστά στον αθλητισμό και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να υπάρχουν αθλητές διαφόρων ταχυτήτων και αθλητές ενός κατώτερου Θεού».

Νίκος Κραουνάκης: «Η ισονομία, η ισοπολιτεία και η δημοκρατία δεν εφαρμόζονται σωστά στον αθλητισμό»

Ο Νίκος Κραουνάκης διατηρεί επί σειρά ετών την θέση του τεχνικού συμβούλου της κολυμβητικής Ομοσπονδίας σε θέματα που έχουν σχέση με την κλασική κολύμβηση. Μιλά μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ΚΟΕ για τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βιώνουν όσοι υπηρετούν το άθλημα.

Ο Νίκος Κραουνάκης εκτιμά ότι οι άνθρωποι που υπηρετούν τον χώρο αντιμετωπίζονται με εσφαλμένα μέτρα από την ελληνική Πολιτεία.

«Ξεκινώντας θα ήθελα να εκφράσω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων αυτής της πανδημίας και επίσης να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας για τον τεράστιο αγώνα που δίνουν καθημερινά με την πανδημία μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Στα δικά μας τώρα, νομίζω ότι η ισονομία, η ισοπολιτεία και η δημοκρατία που προβλέπει το Σύνταγμά μας δεν εφαρμόζεται σωστά στον αθλητισμό και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να υπάρχουν αθλητές διαφόρων ταχυτήτων και αθλητές ενός κατώτερου Θεού. Βεβαίως πιστεύω ακράδαντα ότι προέχει η υγεία. Δεν το συζητώ.

Δεν γίνεται όμως να μπορούν να προπονούνται αθλητές σε ανοιχτά στάδια και να μην προπονούνται αθλητές σε ανοιχτά κολυμβητήρια, με τα αυστηρότερα πρωτόκολλα που θα ισχύουν. Δεν έχει εξηγηθεί από κανέναν επιστήμονα ή αξιωματούχο ότι υπάρχουν στοιχεία, έρευνες, μελέτες, συμπεράσματα, ότι η κολύμβηση είναι πιο επικίνδυνη από τα άλλα αθλήματα που λειτουργούν. Το αντίθετο μάλιστα θα έλεγα».

Ο τεχνικός σύμβουλος υποστηρίζει ότι από τους 18.000 εν ενεργεία αθλητές αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο νερό και υπηρετούν το άθλημα μόλις 16.

«Αυτή τη στιγμή η κλασική κολύμβηση έχει 18.000 ενεργούς αθλητές και προπονητές και μόνο η προολυμπιακή ομάδα, ήτοι 26 κολυμβητές και κολυμβήτριες σε όλη την Ελλάδα, από τους οποίους περίπου 10 λείπουν στο εξωτερικό, βρίσκονται στο νερό.

Δηλαδή προπονούνται 16 κολυμβητές και κολυμβήτριες. Κολύμβηση δεν θα υπάρχει αν δεν λειτουργήσει το κύτταρο και το οξυγόνο της που είναι τα σωματεία μας και οι αθλητές τους».

Ο Νίκος Κραουνάκης υποστηρίζει ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την καταστροφή και καλεί τους ιθύνοντες να πάρουν άμεσα μέτρα για την σωτηρία του αθλήματος.

«Σήμερα νομίζω ότι είμαστε ένα βήμα πριν την ολική καταστροφή, αν αυτό δεν έχει γίνει ήδη. Πρέπει αύριο κιόλας να δοθεί λύση με την λειτουργία των κολυμβητηρίων, όχι ενάντια στο υγειονομικό συμφέρον, αλλά σύμφωνα πάντα με τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα. Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα διαχειριστούμε και να τα τηρήσουμε αυστηρά, διοργανώνοντας το προηγούμενο καλοκαίρι πανελλήνιο πρωτάθλημα με 1200 κολυμβητές και κολυμβήτριες, χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς κανένα κρούσμα. Είμαστε η μόνη Ομοσπονδία που το κατόρθωσε, πήραμε τα συγχαρητήρια όλων των υπευθύνων που ήρθαν και το παρακολούθησαν και τελικά η επιβράβευση ήταν η κολύμβηση να μείνει έξω από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται για τις προπονήσεις των αθλητών».

Ο Νίκος Κραουνάκης απευθύνεται τέλος στους αθλητές, τους συναδέλφους του προπονητές, τους παράγοντες και τους γονείς και τους καλεί να μην λυγίσουν και να παραμείνουν ζωντανοί, ευελπιστώντας σε μία καλύτερη επόμενη ημέρα.

«Απευθυνόμενος στους αθλητές μας, στους συναδέλφους προπονητές, στους παράγοντες και στους γονείς, θέλω να τους παρακαλέσω όλες αυτές οι πρωτόγνωρες καταστάσεις να μην μας λυγίσουν και να είναι σίγουροι ότι όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα μας και στο τέλος θα φέρουμε πάλι την κολύμβηση εκεί που της αξίζει και δικαιούται. Έχουμε μάθει να βάζουμε στόχους και να τους πετυχαίνουμε. Έτσι θα γίνει και τώρα και θα κερδίσουμε και αυτόν τον αγώνα».