Η αποτίμηση της ελληνικής παρουσίας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πινγκ πονγκ
Το 54o Παγκόσμιο πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης φτάνει αύριο στο τέλος του και η ελληνική αποστολή, που ολοκλήρωσε την Παρασκευή τους αγώνες της, κάνει τον απολογισμό της πριν αναχωρήσει από το Χάλμσταντ.
Και τα δύο αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα μετείχαν στη 2η κατηγορία της διοργάνωσης, αγωνίστηκαν δηλαδή για τις θέσεις 25-48. Η εθνική ανδρών, που ξαναβρέθηκε στη Second Division έπειτα από 14 χρόνια, έμεινε στις θέσεις 33-36.
Πέτυχε την αρχική επιδίωξη της πρόκρισης στην πρώτη 12άδα της κατηγορίας, δεν πέτυχε τον δύσκολο στόχο της εισόδου στην πρώτη δυάδα της κατηγορίας και την άνοδο. Η εθνική γυναικών τερμάτισε στις θέσεις 41-44. Ήθελε πολύ την πρόκριση στο ταμπλό των θέσεων 25-36, τη διεκδίκησε γερά με καλές εμφανίσεις, όμως υστέρησε σε τριπλή ισοβαθμία και τελικά πήγε στο ταμπλό της δεύτερης 12άδας της κατηγορίας.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Οι ομοσπονδιακοί προπονητές Κώστας Βατσακλής και Κωνσταντίνος Κωστόπουλος ομολογούν ότι το αποτέλεσμα προκάλεσε στεναχώρια, στέκονται σε θετικά και αρνητικά συμπεράσματα κι εκτιμούν τι μπορεί να έπαιξε ρόλο κι έμειναν ανεκπλήρωτοι οι στόχοι στη σουηδική πόλη.
ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ: «ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΝΤΡΟΠΙΑΣΜΕΝΟΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ»
«Αρχικά θέλαμε να μπούμε στην πρώτη τριάδα του γκρουπ. Αποδείχτηκε δύσκολο, διότι το καταφέραμε χάρη και σε δύο ανατροπές, ενώ αργότερα είδατε ότι δύο ομάδες του γκρουπ, η Ιταλία και η Ουγγαρία έφτασαν στα προημιτελικά της κατηγορίας και προχώρησε η δεύτερη. Είναι ομάδες, που έχουν 3 και 4 παίκτες πολύ καλού επιπέδου. Εμείς συναντήσαμε στο νοκ άουτ ματς τη Δανία, που επίσης αποδείχτηκε ισχυρή, άσχετα αν αποκλείστηκε μετά στον προημιτελικό γύρο από την Ουκρανία. Σαφώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα όταν στο κοντινό παρελθόν έχουμε πάρει 6η θέση, 9η ή 15η στον κόσμο, αλλά δεν φεύγουμε ντροπιασμένοι. Είχαμε τέσσερις νίκες και δύο ήττες, τα παιδιά θα πάρουν βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη και αποχωρούμε με ψηλά το κεφάλι», ανέφερε αρχικά ο προπονητής της εθνικής ανδρών Κώστας Βατσακλής και συνέχισε:
«Δεν αναζητούμε δικαιολογίες, αλλά πρέπει ν’ αναφερθούμε σε κάποιες λεπτομέρειες με σημασία. Λεπτομέρειες, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά όταν παίζεις σε υψηλό επίπεδο, σε μία πολύ δύσκολη κατηγορία και θες να πετύχεις το κάτι παραπάνω. Ο Γκιώνης, που είναι ο πρώτος μας παίκτης, δεν βοηθήθηκε καθόλου από τον συνδυασμό τραπεζιού, μπάλας και αίθουσας. Για να το καταλάβουν και οι μη μυημένοι με το άθλημα, δεν γίνεται να είναι σε κάθε γυμναστήριο ίδια τα χτυπήματα και οι αναπηδήσεις της μπάλας, ενώ έχουμε αναφερθεί κι άλλες φορές στο πρόβλημα με τα διαφορετικά πλαστικά μπαλάκια. Στο Χάλμσταντ εμείς είχαμε δύο αγωνιστικούς χώρους, παίζαμε πότε στον έναν και πότε στον άλλο κι αυτά τα κορτ σε συνδυασμό και με το μπαλάκι δεν επέτρεψαν στον Παναγιώτη να βγάλει την πραγματική ποιότητα των αμυντικών του χτυπημάτων.
Έτσι δεν έβγαλε το πραγματικό του πρόσωπο, ενώ πριν από λίγο καιρό είχε την πρωτιά στο όπεν της Κροατίας. Αυτή η αγωνιστική συνθήκη δεν βοήθησε ούτε τον Παπαγεωργίου, ο οποίος βασίζεται για παράδειγμα, στο σερβίς του και δεν μπορούσε να δουλέψει με τα φάλτσα, όπως ξέρει. Έδειξε και λιγάκι κουρασμένος και δεν εμφανίστηκε στα καλύτερά του. Ο Σγουρόπουλος παρουσίασε πάλι το πλούσιο ταλέντο του, αλλά είναι νεαρός και ακόμα «χτίζεται». Σημείωσε δύσκολες νίκες και πάλεψε με παιχταράδες, τους οποίους μέχρι πριν από λίγα χρόνια έβλεπε στα βίντεο. Την προσπάθειά του έκανε και ο Ρηνιώτης, που έδωσε τα λιγότερα ματς».
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΙΚΡΑΜΕΝΑ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ»
Η εθνική γυναικών δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός δύσκολου στόχου κι έφτασε κοντά στην πρόκριση στις θέσεις 25-36. Τελικά την έχασε στην ισοβαθμία κι αυτό είναι που πείραξε περισσότερο την ομάδα. «Τα κορίτσια έκαναν μεγάλη προσπάθεια και είναι πικραμένα από την κατάληξή της. Από την άλλη όμως, βλέπουν τί πέτυχαν με τις εμφανίσεις και τα αποτελέσματά τους. Η Τουρκία, την οποία νίκησαν, έφτασε στις θέσεις ανόδου.
Η Ιταλία, που επίσης ήταν στον όμιλό μας, πήγε στα ημιτελικά της πρώτης 12άδας της κατηγορίας μαζί με την Τουρκία. Γενικά και οι τρεις πρώτες ομάδες του ομίλου μας έφτασαν στην πρώτη 8άδα της κατηγορίας κι αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Όπως επίσης ότι και οι τρεις επόμενες ομάδες του γκρουπ μαζί με μας μπήκαν στην 8άδα της δεύτερης 12άδας της Second Division. Αυτό αποδεικνύει ότι η συνολική παρουσία μας στο γκρουπ με τις τρεις νίκες και τις δύο ήττες χαρακτηρίζεται πολύ καλή και είναι κρίμα που δεν συνοδεύτηκε από πλασάρισμα στην τριάδα», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και πρόσθεσε αναφορικά με κρίσιμες στιγμές της πορείας στο γκρουπ:
«Σε αυτό το Παγκόσμιο πρωτάθλημα αρχίσαμε από την 6η θέση του γκρουπ και με βάση τη βαθμολογία τερματίσαμε στη 2η. Τελικά μείναμε 4οι στην ισοβαθμία και φάνηκε ότι θα έπρεπε να είμαστε πολύ καλοί σε όλα τα παιχνίδια. Αποδείχτηκε κρίσιμος ο αγώνας με τη Σλοβενία και θα ‘πρεπε να παρουσιαστούμε πιο δυνατοί εκεί. Είχαμε και το απρόοπτο πρόβλημα με την υποχρεωτική απουσία της Ζαβιτσάνου, που επηρέασε και ψυχολογικά και στο στήσιμο της τριάδας. Αν είχαμε νικήσει τη Σλοβενία δεν θα φτάναμε να διεκδικούμε την πρόκριση με την Ιταλία, ενώ θα μπορούσαμε να βγούμε και πρώτοι. Δυστυχώς η ήττα από τη Σλοβενία έπαιξε ρόλο, όπως έγινε και στο προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην αρχή της σεζόν πάλι σε γκρουπ».
Τέλος, ο τεχνικός υπεύθυνος της εθνικής γυναικών υπογράμμισε ότι «ο συνδυασμός με μπαλάκι, τραπέζι και αίθουσα αποδείχτηκε σχεδόν καταστροφικός και για την Τόλιου, που επίσης παίζει άμυνα, διότι σταματούσε η μπάλα και δεν έπιανε φάλτσο», ενώ εγκωμίασε την Κωνσταντίνα Παρίδη για το ντεμπούτο της στην κορυφαία διοργάνωση: «Η Κωνσταντίνα ήταν εξαιρετική. Και στην αγωνιστική παρουσία της και στην προσπάθεια που έκανε, με εξαίρεση ίσως το αγώνα με την Γκάλιτς, όπου δεν βρήκε ρυθμό. Στα υπόλοιπα ματς ήταν ανταγωνιστική και τα πήγε πολύ καλά για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση».