Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών: Πρωτιά στο γκρουπ ο Σγουρόπουλος, ιδανική πρεμιέρα ο Αγγελάκης

Πολύ παραγωγική για την ελληνική αποστολή η πρώτη μέρα του απλού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης ατομικών αγωνισμάτων στο Λιντς της Αυστρίας. Ήδη ένα απτό αποτέλεσμα είναι ότι με εξαιρετική εμφάνιση και δύο νίκες ο Γιάννης Σγουρόπουλος εξασφάλισε την κορυφή στον όμιλό του.

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών: Πρωτιά στο γκρουπ ο Σγουρόπουλος, ιδανική πρεμιέρα ο Αγγελάκης

Πολύ παραγωγική για την ελληνική αποστολή η πρώτη μέρα του απλού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα επιτραπέζιας αντισφαίρισης ατομικών αγωνισμάτων στο Λιντς της Αυστρίας. Ήδη ένα απτό αποτέλεσμα είναι ότι με εξαιρετική εμφάνιση και δύο νίκες ο Γιάννης Σγουρόπουλος εξασφάλισε την κορυφή στον όμιλό του.

Μεγάλη νίκη για να βαδίσει στα ίδια ακριβώς βήματα πέτυχε ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης απέναντι σε πρωταθλητή Ευρώπης του διπλού Under 21 και αύριο 16/10 η πρωτιά στο γκρουπ δείχνει να εξαρτάται βασικά από τα δικά του χέρια. Δυνατός και ο Γιώργος Σταματούρος λύγισε στην παράταση του 5ου σετ από άλλον πρωταθλητή Ευρώπης του διπλού Νέων ανδρών, αλλά ελπίζει στη 2η θέση. Οι δύο πρώτοι αθλητές από το κάθε γκρουπ πάνε σε έναν προκριματικό γύρο για τις προκρίσεις στο κυρίως ταμπλό και δεν ισχύει απευθείας πρόκριση των νικητών, όπως γράφτηκε χτες εκ παραδρομής. Στο απλό γυναικών ήταν άψογες στο ξεκίνημα η Κατερίνα Τόλιου και η Ελισάβετ Τέρπου. Με σταθερά καλή απόδοση πήραν το δίποντο και μπορούν να περάσουν κι απευθείας στο ταμπλό αν την Τετάρτη φτάσουν στην πρωτιά στα γκρουπ τους. Η Μαλαματένια Παπαδημητρίου, που επίσης τελειώνει αύριο τον όμιλο, έχασε στην πρεμιέρα της, αλλά δεν έχει χάσει και τις πιθανότητες για είσοδο στα νοκ άουτ. Υπάρχει και για τις 2ες των ομίλων μία ακόμα ευκαιρία πρόκρισης με preliminary νοκ άουτ ματς.

Στο απλό ανδρών ο Σγουρόπουλος (νούμερο 55 στα seeding του πρωταθλήματος) ήταν επικεφαλής στο 23ο γκρουπ κι επιβεβαίωσε τον ρόλο του. Αρχικά επιβλήθηκε του Ματίας Πορ Σάντχολτ από την Ισλανδία (Νο 113) με 3-0 σετ (11-6, 11-7, 11-3). Το μεσημέρι είχε υψηλό εμπόδιο μπροστά του και συγκεκριμένα τον Κροάτη Λέον Μπένκο (Νο 73), ο οποίος το καλοκαίρι πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο απλό εφήβων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο τετράκις πρωταθλητής Ευρώπης των νεαρών κατηγοριών έχασε το 1ο σετ και βρέθηκε πίσω με 8-6 και στο 2ο σετ. Με ξέσπασμα όμως, κατέκτησε πέντε πόντους στη σειρά για να ισοφαρίσει σε 1-1 και μετά σταθεροποίησε την απόδοσή του και έφτασε στην καθοριστική νίκη (9-11, 11-8, 11-5, 11-6). Με 4 βαθμούς σιγούρεψε την πρωτιά, ό,τι κι αν γίνει στην 3η αγωνιστική αύριο κι αυτό του δίνει το θεωρητικό αβαντάζ ότι στον μοναδικό προκριματικό θα κληρωθεί με αθλητή που θα έχει πάρει τη 2η θέση ομίλου.

Ο Αγγελάκης (Νο 84) είχε ένα ματς σήμερα κι έκανε μεγάλο διασκελισμό για την πρωτιά στο 16ο γκρουπ του απλού. Στην πρώτη μέρα συμμετοχής του σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατομικών ο 1ος Βαλκανιονίκης του απλού ανδρών σημείωσε σπουδαία νίκη με 3-2 σετ κόντρα στον Ούγγρο επικεφαλής Σάμπα Άντρας (Νο 48) και αύριο θέλει να ολοκληρώσει το αρχικό στάδιο με μία ακόμα νίκη και την κορυφή. Με έξοχη απόδοση ο Αγγελάκης κατέκτησε με διαφορά τα δύο πρώτα σετ (11-5, 11-3). Στη φυσιολογική άνοδο του Μαγυάρου δέχτηκε την ισοφάριση (7-11, 10-12), αλλά ανταποκρίθηκε θαυμάσια και στο ψυχοφθόρο 5ο σετ για να φτάσει στην τελική επικράτηση με 11-9. Ο Άντρας αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2022 στο διπλό Νέων ανδρών. Ο Έλληνας αμυντικός δίνει αύριο το δεύτερο παιχνίδι του στο γκρουπ με αντίπαλο τον Σέρβο Πέρο Τέπιτς.

Στο 14ο γκρουπ ο Σταματούρος (No 110) τέθηκε αρχικά αντιμέτωπος με τον επικεφαλής Άντριεν Ρασενφόσε, που ήταν επίσης πρωταθλητής Ευρώπης του διπλού Under 21, μια χρονιά πριν τον Άντρας, το 2021. Ο Πειραιώτης άσος έβγαλε από την αρχή απαιτήσεις και πήρε προβάδισμα. Υστέρησε κάπως στα επόμενα σετ και βρέθηκε πίσω με 2-1, αλλά έγινε ξανά πολύ αποδοτικός και τελικά λύγισε στα πέντε σετ και στις λεπτομέρειες (11-5, 6-11, 3-11, 11-7, 11-13). Ο Βέλγος είναι νούμερο 46 στα seeding και θα πάρει σίγουρα την 1η θέση, καθώς έκαμψε με 3-1 σετ αργότερα και τον Αλεξάντερ Βάλουκ. Με τον Σλοβάκο δίνει ο Σταματούρος την Τετάρτη το καθοριστικό ματς για τη 2η θέση.

Στο απλό γυναικών η ελληνική τριάδα είχε από ένα ματς στην εναρκτήρια μέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Χρονικά πρώτες αγωνίστηκαν το μεσημέρι η Ελισάβετ Τέρπου (νούμερο 76 στη διοργάνωση) και η Κατερίνα Τόλιου (Νο 72) και σηματοδότησαν την πολύ θετική αρχή.

Η Τέρπου έκανε πρεμιέρα στο 7ο γκρουπ κόντρα στη Μίριαμ Καρνοβάλε από την Ιταλία (Νο 85). Στο κρίσιμο 3ο σετ επικράτησε στην παράταση και με ακόμα πιο δυνατή ψυχολογία μετά έφτασε στο τελικό 3-1 σετ (11-3, 7-11, 12-10, 11-7). Αύριο στην καθοριστική 3η αγωνιστική αντιμετωπίζει την επικεφαλής Ρακέλ Μορέ. Με την αθλήτρια από την Ελβετία (Νο 39) είχε δώσει μεγάλη αναμέτρηση το 2023 στο WTT Feeder της Τσεχίας και είχε χάσει στις λεπτομέρειες με 3-2 σετ. Η Μορέ το απόγευμα επικράτησε της Καρνοβάλε με 3-0 σετ, συνεπώς στη χειρότερη περίπτωση η σημερινή πρωταθλήτρια Ελλάδας του διπλού μικτού θα είναι 2η στο γκρουπ και θα πάει στο preliminary round.

Η Τόλιου δικαίωσε με σταθερή άμυνα τις προβλέψεις στην 1η αγωνιστική του 9ου γκρουπ. Νίκησε τη Σέρβα Ρέκα Μπέζεγκ (Νο 89) με 3-1 σετ κι έκανε βήμα για να φτάσει σε μία ακόμα πρόκριση στο ταμπλό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (11-7 11-7, 4-11, 11-7). Μεγαλύτερος θα είναι αύριο ο βαθμός δυσκολίας απέναντι στην επικεφαλής Λέα Ράκοβατς (No 41).

Με εξαίρεση τα τελευταία χρόνια η «χρυσή» Βαλκανιονίκης του απλού γυναικών έχει σημαντική ιστορία αναμετρήσεων σε διεθνείς διοργανώσεις με την Κροάτισσα και εμφανίζει 3 νίκες και 2 ήττες. Στη 2η αγωνιστική του ομίλου νίκησε 3-1 τη Μπέζεγκ και η Ράκοβατς, όπερ σημαίνει ότι η Σέρβα κατατάσσεται 3η και βγαίνει εκτός διεκδίκησης πρόκρισης στο ταμπλό.

Αργότερα το μεσημέρι έδωσε το πρώτο της παιχνίδι η Μαλαματένια Παπαδημητρίου (Νο 70) για το 10ο γκρουπ. Αναμετρήθηκε με την Έμα Κλεμέντ από τη Δανία (Νο 92), προηγήθηκε στο σκορ, αλλά τελικά ηττήθηκε με 3-1 σετ σε κλειστό ματς (12-10, 6-11, 8-11, 8-11).

Την Τετάρτη αναμετριέται με την επικεφαλής Σέρβα κι επίσης αριστερόχειρα Σαμπίνα Σουργiάν (Νο 42). Η 20χρονη πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού Νέων γυναικών θα χρειαστεί μία μικρή υπέρβαση για τη νίκη, αλλά σαφώς θα κοιτάξει να παίξει ελεύθερα και να πάρει όσα περισσότερα μπορεί.

Το πρόγραμμα στους επόμενους αγώνες των διεθνών μας στα γκρουπ, την Τετάρτη 16/10 σε ώρες Ελλάδας (μία ώρα μπροστά από την Αυστρία):

Τέρπου – Μορέ (Ελβετία) στις 11:30 τραπέζι 7

Τόλιου – Ράκοβατς (Κροατία) στις 11:30 τραπέζι 9

Παπαδημητρίου – Σουργιάν (Σερβία) στις 11:30 τραπέζι 10

Σταματούρος – Βάλουκ (Σλοβακία) στις 13:50 τραπέζι 4

Αγγελάκης – Τέπιτς (Σερβία) στις 13:50 τραπέζι 6