Ολυμπιακοί Αγώνες: Λάμψη στο Παρίσι στην τελετή έναρξης! (vids)

Φαντασμαγορική, ιδιαίτερη και διαφορετική η λαμπερή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, η οποία δεν έγινε σε στάδιο, αλλά στο κέντρο της πόλης. 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Λάμψη στο Παρίσι στην τελετή έναρξης! (vids)

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν στο Παρίσι. Στη γαλλική πρωτεύουσα γίναμε θεατές μιας φαντασμαγορικής, ιδιαίτερης, διαφορετικής και μοντέρνας τελετής έναρξης. Η αλήθεια είναι πως σε αρκετούς ξένισε η ιδέα των Γάλλων, αλλά αναμφίβολα άφησαν το στίγμα τους, καθώς για πρώτη φορά στα χρονικά, η έναρξη δεν έγινε σε στάδιο, αλλά στο κέντρο της πόλης. Στο σχετικό σποτ πρωταγωνίστησε ο σπουδαίος Ζινεντίν Ζιντάν.

Στην τελετή 7.000 αθλητές παρήλασαν, επιβαίνοντας σε συνολικά 85 σκάφη. Εντυπωσιακά δρώμενα και παραστάσεις πάνω σε πλωτά μέσα και μνημεία πλαισίωσαν τη λαμπρή τελετή. H Eλλάδα παρέλασε πρώτη, γνωρίζοντας την αποθέωση.

Τα πλοιάρια ακολούθησαν μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων κατά μήκος του Σηκουάνα. Η ελληνική ομάδα παρήλασε πρώτη. Πίσω από το σκάφος που μετέφερε την ελληνική αποστολή, ακολούθησε η ομάδα των προσφύγων, που στο Παρίσι αριθμεί 37 μέλη. Οι υπόλοιπες αποστολές ακολούθησαν με αλφαβητική σειρά.

Αναχωρώντας από τη γέφυρα Αούστερλιτς, η παρέλαση πέρασε από τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων και κατέληξε στον Πύργο του Αϊφελ, αφού πέρασε κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Πον ντεζ Αρ και Πον νεφ, και αλλά, πολλά ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα μέταλ συγκρότημα συμμετείχε στην Τελετή Εναρξης. Πρόκειται για τη γαλλική μπάντα «Gοjira», βραβευμένη με δύο Grammy για τα άλμπουμ «Gramma» και «Fortitude».

Την πρωτοποριακή πλωτή τελετή έναρξης είχαν την τύχη να απολαύσουν 300.000 θεατές που, εφοδιασμένοι με τις κερκίδες κατά μήκους του Σηκουάνα και στη σκιά του πύργου του Αΐφελ.

Η τελετή έναρξης, σε σκηνοθεσία του Thomas Jolly, ελισσόταν μεταξύ προβολών εντυπωσιακών βίντεο και live περφόρμανς που έχουν στηθεί σε διάφορες γωνιές του Σηκουάνα, χορό burlesque και καν καν, αναφορές στην ιστορία και τις αξίες του Παρισιού.

Τις εντυπώσεις έκλεψε η Lady Gaga, η οποία τραγουδώντας στα γαλλικά, έδωσε μια περφόρμανς καμπαρέ. Φορώντας μαύρο κορμάκι και περιτριγυρισμένη από άνδρες χορευτές που την έντυναν κινησιολογικά με τα ροζ πούπουλα που κρατούσαν, η Gaga ερμήνευσε το “Mon truc en plumes”, το οποίο πρωτοείπε η Zizi Jeanmaire το 1962.