«Παρίσι 2024»: Λιγότερο κρέας στο μενού

Περισσότερες από 500 προτάσεις περιλαμβάνει το μενού που διαμορφώνεται από τους έμπειρους σεφ στο Παρίσι εν' όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν το ερχόμενο καλοκαίρι στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Παρίσι 2024»: Λιγότερο κρέας στο μενού

Ωστόσο, ένας από τους στόχους που έχουν τεθεί, είναι η μείωση στην κατανάλωση κρέατος, μία πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια και η γαλλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο βελτίωσης της διατροφής των πολιτών.

«Είναι βέβαιο ότι όταν σκεφτόμαστε την παραδοσιακή κουζίνα, το μυαλό μας πάει περισσότερο στο μοσχαρίσιο κρέας ή σε μία πιπεράτη μπριζόλα, παρά στο ριζότο από κινόα», λέει γελώντας η Αμαντίν Σενιό, μία από τις τρεις σεφ που θα προωθήσουν την γαλλική γαστρονομία στους 15.000 αθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό.

Παράλληλα, ο Αλεξάντρ Ματσιά, θα προτιμούσε ένα πιάτο με φραγκόκοτες και καραβίδες, αλλά θα χρησιμοποιήσει μόνο λίγο ψαράκι για να συνοδεύσει τα πιάτα του με λαχανικά και όσπρια, ενώ ο Ακράμ Μπεναλάλ, έχει επιλέξει λαχανικά με μούσλι από κινόα.

«Είναι φανταστικό από την άποψη του πρασίνου», υποστηρίζει ο Λοράν Παστέρ, διευθυντής έργου του Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού Χωριού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επισημαίνοντας ότι στόχος των αρμοδίων, είναι να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα στα μενού με τοπικά προϊόντα και λιγότερη ζωική πρωτεΐνη.

Πράσινες φακές από το Ile-de-France με skyr (είδος γιαουρτιού) με κόλιανδρο και καλαμποκέλαιο, είναι η συνταγή «υπογραφή» της εταιρείας που έχει αναλάβει την διατροφή των αθλητών στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη.

«Το 33% της προσφοράς είναι σε φυτικές πρωτεΐνες. Υπάρχει μια πραγματική αλλαγή», εκτιμά ο Παστέρ, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι κάθε αθλητής θα βρει «αυτό που θέλει» ανάμεσα στις περισσότερες από 500 συνταγές που θα σερβίρονται κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Και αυτό, επειδή μια δίαιτα βασισμένη σε φυτικές πρωτεΐνες και όσπρια, που είναι καλή για τον πλανήτη, δεν είναι κατάλληλη για όλους τους αθλητές, όπως επισημαίνει η Ολυμπιονίκης και διατροφολόγος, Ελέν Ντεφράνς, μέλος της επιτροπής αθλητών για το «Παρίσι 2024»: «Αν η φυτική διατροφή είναι μεγάλη τάση και αυτές οι αντιοξειδωτικές τροφές προστατεύουν τον οργανισμό, δεν είναι κάτι που μπορούμε να επιβάλουμε σε όλους. Μερικοί άνθρωποι θα βρουν αμινοξέα στις φυτικές πρωτεΐνες, αλλά δεν προσαρμόζονται όλοι οι οργανισμοί. Οσο για τα όσπρια, είναι αρκετά πολύπλοκα τρόφιμα στην πέψη».

Τα πιάτα των σεφ θα «εμπλουτίσουν» έτσι τη συνολική προσφορά και μάλλον θα προορίζονται για γευσιγνωσία μετά τις δοκιμές.

«Με ενδιέφερε ό,τι έχει να κάνει με τις χιλιοθερμίδες και άλλα πράγματα, αλλά δεν είμαι εδώ για αυτό. Ένας αθλητής δεν θα έρθει να φάει στο σπίτι μου την παραμονή του αγώνα του. Είμαστε εδώ για να φέρουμε τη γαλλική τεχνογνωσία σ΄αυτήν την γιορτή», τόνισε ο Ματσιά, πρώην μπασκετμπολίστας υψηλού επιπέδου και σεφ με τρία αστέρια Michelin.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα χρησιμεύσουν ως «βιτρίνα» για να δείξουν ότι η γαλλική κουζίνα είναι σύγχρονη και θα μπορούσε να γίνει «κομβική στιγμή» για την αλλαγή των συνηθειών, πρόσθεσε ο Λοϊκ Μπιενασίς, ιστορικός στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ιστορίας και Επιστημών, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Ιστορικά, δεν υπάρχει σπουδαίο γεύμα γαλλικού τύπου χωρίς κρέας. Το να λέμε "ας φτιάξουμε υπέροχη γαλλική κουζίνα και εξαλείφουμε το κρέας" είναι αντιστροφή της οπτικής γωνίας», υπογραμμίζει.

Σε μια πρόσφατη έκθεση που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο κρέας, η καθημερινή εφημερίδα Libération επικαλέσθηκε στοιχεία από το Ινστιτούτο Οικονομικών Επιστημών για το Κλίμα, σύμφωνα με τα οποία οι Γάλλοι καταναλώνουν «περισσότερο από το διπλάσιο κρέας και ζωικά προϊόντα από τον παγκόσμιο μέσο όρο» και πρόσφερε συνταγές μπάρμπεκιου χωρίς κρέας.

Μια ιδέα που υλοποιήθηκε εφέτος το καλοκαίρι στο "Trianon Palace" στις Βερσαλίες, με σουβλάκια χωρίς κρέας καθώς και ένα μπιφτέκι από παντζάρι και κινόα.

Η πράσινη αλλαγή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, «δεν μας εκπλήσσει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βοηθός σεφ του παλατιού, Αμπντουραχμάν Σισέ, προσθέτοντας ότι Αμερικανοί και Ασιάτες τουρίστες, αλλά και Γάλλοι, ζητούν όλο και περισσότερο πιάτα για χορτοφάγους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ