Ράλλυ Αιγαίου: Πενήντα εννέα χρόνια αγωνιστικής ιστιοπλοΐας και προσφοράς στα νησιά του Αιγαίου

Πενήντα εννέα χρόνια χαράζει ρότες στη θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους αψηφώντας τους ύφαλους και τους σκόπελους. Πενήντα εννέα χρόνια «συστήνει» και προβάλλει το αγαπημένο Πέλαγος των ποιητών, των φιλοσόφων και των καλλιτεχνών. 

Ράλλυ Αιγαίου: Πενήντα εννέα χρόνια αγωνιστικής ιστιοπλοΐας και προσφοράς στα νησιά του Αιγαίου

Πενήντα εννέα χρόνια ενισχύει τις τοπικές οικονομίες των νησιών μας και μεταλαμπαδεύει τη ναυτοσύνη. Είναι το Ράλλυ Αιγαίου, ο παλαιότερος αγώνας ανοικτής θαλάσσης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης. Η ιστορική διοργάνωση εφέτος θα ανοίξει πανιά στις 11 Ιουνίου με προορισμό το «νησί της μαστίχας», την πανέμορφη Χίο.

Το 1964, μία παρέα οραματιστών ιστιοπλόων άνοιξαν πανιά από το Φάληρο για τη Σύρο. Η διαδρομή ήταν μόλις 80 ναυτικά μίλια και ήταν η διαδρομή που άνοιξε το… θαλάσσιο μονοπάτι για αυτή τη διεθνή διοργάνωση που από το 1964 μέχρι σήμερα έχει καλύψει 24.000 μίλια, μία απόσταση μεγαλύτερη από την περίμετρο της γης (21.000 ν.μ.).

Ράλλυ Αιγαίου: Πενήντα εννέα χρόνια αγωνιστικής ιστιοπλοΐας και προσφοράς στα νησιά του Αιγαίου-1

Με το πέρασμα των χρόνων -και με αποκορύφωμα τις δεκαετίες ’80 και ’90- ο στόλος γιγαντώθηκε και στους αγώνες συμμετείχαν δεκάδες ιστιοφόρα. Από τα πληρώματα του Ράλλυ Αιγαίου έχουν περάσει ο τέως Βασιλιάς των Ελλήνων και ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Κωνσταντίνος, πολιτικοί, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, διανοούμενοι, οι περισσότεροι από τους ολυμπιονίκες του αθλήματος αλλά και εκατοντάδες «εραστές των ιστίων». Σε αυτά τα 59 χρόνια ρότας στο Αιγαίο έχουν πάρει μέρος στη διοργάνωση περισσότεροι από 18.000 ιστιοπλόοι (συνολικά).

Στο Ράλλυ Αιγαίου συμμετέχουν σκάφη, με μεγάλη ποικιλία μήκους και ιστιοφορίας, τα οποία κατατάσσονται σε σκάφη που σχεδιάστηκαν κυρίως για αγώνες ή σκάφη για θαλασσοπορία. Από τη στιγμή που τα συμμετέχοντα ιστιοφόρα είναι ανόμοια για να αναδειχθούν οι νικητές υπάρχει ένα σύστημα ισοζυγισμού, το οποίο αποτελεί συνάρτηση του βαθμού ικανότητος του κάθε σκάφους. Σε κάθε αγώνα αφετηρία αποτελεί ο Σαρωνικός Κόλπος και υπάρχουν νησιά ως ενδιάμεσοι σταθμοί. Διεξάγονται τρεις ή τέσσερις ιστιοδρομίες και το συνολικό μήκος κυμαίνεται από 200 έως 400 ναυτικά μίλια, αναλόγως με τις θέσεις των νησιών που έχουν επιλεγεί.

Ράλλυ Αιγαίου: Πενήντα εννέα χρόνια αγωνιστικής ιστιοπλοΐας και προσφοράς στα νησιά του Αιγαίου-2

Η διοργάνωση αρχικά ξεκίνησε ως ένα αυστηρά αγωνιστικό γεγονός. Με το πέρασμα των χρόνων και, χάρη στην εξαιρετική οργάνωση και τη μεγάλη συμμετοχή ελληνικών και ξένων σκαφών, το Ράλλυ Αιγαίου μετεξελίχθη σε μια ναυτική εκδήλωση, που προέβαλε τα νησιά του Αιγαίου και ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ναυτική μας παράδοση. Στα 59 χρόνια διεξαγωγής, ο στόλος έχει επισκεφτεί 120 φορές νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Σε κάθε νησί -σταθμό του αγώνα- διοργανώνονται για τους μετέχοντες επισκέψεις σε ιστορικής σημασίας μέρη και τοπικές εορτές με παραδοσιακά νησιώτικα, μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα αλλά και συναυλίες από ελληνικά ορχηστρικά συγκροτήματα όπως η Ορχήστρα των Χρωμάτων κλπ. Στο διάβα των ετών του ιστορικού θεσμού της ελληνικής ιστιοπλοΐας, το Ράλλυ Αιγαίου συνδέθηκε και με ιστορικά γεγονότα της διαδρομής του ελληνικού έθνους. Το 2020 το Ράλλυ Αιγαίου αφιερώθηκε στη Μάχη των Θερμοπυλών και στη Ναυμαχία της Σαλαμίνος επί τη επετείω των 2.500 ετών και το 2021 το Ράλλυ Αιγαίου ήταν αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και στο Ολοκαύτωμα των Ψαρών.

Ράλλυ Αιγαίου: Πενήντα εννέα χρόνια αγωνιστικής ιστιοπλοΐας και προσφοράς στα νησιά του Αιγαίου-3

Αυτή τη χρονιά, ο αγώνας των θρύλων και των ιστοριών θα συνδέσει την ιστορία του με τα 200 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου (1822-2022), ένα καταλυτικό γεγονός που επηρέασε την κοινή γνώμη του δυτικού κόσμου υπέρ της Ελληνικής Επαναστάσεως. Στις 11 Ιουνίου, τα ιστιοφόρα θα πάρουν εκκίνηση από το Σούνιο με προορισμό τη Βολισσό, μία απόσταση 150-138 ν.μ. Οι ιστιοπλόοι θα έχουν την ευκαιρία να πλεύσουν σε μία νυχτερινή διαδρομή, με τις ιδιαιτερότητες αλλά και την ομορφιά που κρύβει μία τέτοια πλεύση. Στο «νησί της μαστίχας» θα διεξαχθούν δύο τοπικές ιστιοδρομίες (48 και 35 ν.μ.) και η τελευταία κούρσα θα διεξαχθεί στις 17 Ιουνίου από τη Βολισσό στο Σούνιο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής στη Χίο θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνου στο μνημείο της Σφαγής της Χίου, στον Κάβο Μελανιό. Η απονομή επάθλων θα πραγματοποιηθεί στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου στις 20 Ιουνίου.

Τα τελευταία χρόνια ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης και το Ράλλυ Αιγαίου υποστηρίζουν τη δράση «Να σώσουμε τις θάλασσές μας», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ευαισθητοποιήσουν τους αγωνιζόμενους αλλά και τους κατοίκους των νησιών αλλά και να ενημερώσουν για τις συνέπειες που επιφέρει η μόλυνση του περιβάλλοντος στην αλλαγή του κλίματος και για την οικολογική καταστροφή. Έτσι, κάθε χρόνο, στα νησιά – σταθμούς διοργανώνονται καθαρισμοί ακτών και ενημερωτικές ομιλίες. Εφέτος, σε συνεργασία με τη HELMEPA, οι ιστιοπλόοι θα καθαρίσουν συμβολικά μία ακτή της Χίου στέλνοντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμα για καθαρές παραλίες και θάλασσες.