Σκοποβολή: Προτάσεις για Αθλητές ΑΜΕΑ και λύσεις για την προβολή και ανάπτυξη του αθλήματος
ΗΕνωτική Κίνηση για την Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΣΚΟΕ) – Τμήμα ΑΜΕΑ καταθέτει προτάσεις για το μέλλον των αγωνισμάτων, την προβολή – ανάπτυξη του αθλήματος για την άμεση αντιμετώπιση των προκλήσεων στα επόμενα χρόνια.
Ενδιαφέρουσες και ουσιώδεις προτάσεις έκανε η Ενωτική Κίνηση για την Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΣΚΟΕ) – Τμήμα ΑΜΕΑ – Μέλος της International Paralympic Committee (IPC) για το μέλλον των αγωνισμάτων, την προβολή – ανάπτυξη του αθλήματος για την άμεση αντιμετώπιση των προκλήσεων στα επόμενα χρόνια.
Η Σκοποβολή από αθλητές με αναπηρία εμφανίζεται για πρώτη φορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες το 1976 στο Μόντρεαλ του Καναδά με την συμμετοχή 10 χωρών ενώ σήμερα συμμετέχουν πάνω από 76 χώρες. Το άθλημα ακολουθεί τους κανόνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκοποβολής (ISSF) εφαρμόζοντας τους τεχνικούς κανόνες και κανονισμούς που αφορούν τους αρτιμελείς αθλητές λαμβάνοντας υπόψη την σωματική ιδιαιτερότητα των αθλητών με αναπηρία
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Το άθλημα διέπεται από την IPC και συντονίζεται από την World Shooting Para Sport Τεχνική επιτροπή και ομάδα διαχείρισης. https://www.paralympic.org/shooting
Συνεργασία για την ανάπτυξη του αθλήματος
Το 2010 η IPC και η ISSF υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη του αθλήματος της σκοποβολής. Η συμφωνία καλύπτει διάφορους τομείς, όπως διαχείριση και προώθηση αγώνων και εκδηλώσεων, ανταλλαγή γνώσεων και εκπαίδευση κριτών και τεχνικών υπαλλήλων. Για να διασφαλιστεί ότι ο αγώνας είναι δίκαιος και ισότιμος, όλα τα Παραολυμπιακά αθλήματα όπως και η σκοποβολή διαθέτουν ένα σύστημα το οποίο διασφαλίζει ότι η νίκη καθορίζεται από την ικανότητα, τη φυσική κατάσταση, τη δύναμη, την αντοχή, την τακτική ικανότητα και την ψυχική εστίαση, τους ίδιους παράγοντες που αντιπροσωπεύουν την επιτυχία στον αγώνα και για αρτιμελείς αθλητές. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται ταξινόμηση (classification) και σκοπός της είναι να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των σωματικών ή αισθητηριακών προβλημάτων στην αγωνιστική δραστηριότητα. Το να έχεις αναπηρία δεν είναι αρκετό. Στην σκοποβολή έχουμε τρεις κατηγορίες SH1, SH2 για κινητικές αναπηρίες και SH3 για αθλητές με περιορισμένη όραση
Οι σκοπευτές αγωνίζονται από απόσταση 10μ, 25μ και 50μ με τυφέκιο ή πιστόλι αεροβόλων και πυροβόλων όπλων σε κατηγορίες ανδρών, γυναικών και μικτών αγώνων. Από τα 13 αγωνίσματα τρία είναι ανδρών, τρία γυναικών και τα υπόλοιπα μεικτά.
Πρόσφατα η παγκόσμια ομοσπονδία IPC ενέκρινε την διεξαγωγή αγώνων πήλινου στόχου και αγώνων αθλητών με προβλήματα όρασης (VI).
Συμμετοχές σε ΠαραΟλυμπιακούς
Το άθλημα της σκοποβολής στο χώρο των ατόμων με αναπηρία καλλιεργείται στη χώρα μας επίσημα με την ίδρυση της ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία (ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ) το 2002 . Μέχρι σήμερα αθλητές της σκοποβολής έχουν συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών αγώνων Πανευρωπαϊκών, Παγκόσμιων πρωταθλημάτων και έχουν συμμετάσχει σε όλες τις Παραολυμπιάδες που ακολούθηση (Αθήνας 2004, Πεκίνου 2008, Λονδίνου 2012, Ρίο ντε Τζανέιρο 2016), έχοντας εξασφαλίσει και μια συμμετοχή μέχρι σήμερα για την Παραολυμπιάδα του Τόκυο.
Η κατάσταση στην παρούσα φάση βρίσκει την ελληνική σκοποβολή ΑMEA να καλλιεργείται από πέντε μόνο συλλόγους στην ελληνική επικράτεια που ανήκουν στην ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ και πολύ λίγους αθλητές σε σχέση με την δυναμική που θα μπορούσε να αναπτύξει το άθλημα. Η συνεργασία με την Σκοπευτική Ομοσπονδία είναι σχεδόν μηδενική και οι αθλητές με αναπηρία συναντούν εμπόδια παντού, θεσμικά, προσβασιμότητας και κακής νοοτροπίας.
Προτάσεις...
Με σκοπό την ανατροπή αυτού του κλίματος προτείνονται τα παρακάτω που προϋποθέτουν την αγαστή συνεργασία των δύο ομοσπονδιών για την ευρύτερη ανάπτυξη του αθλήματος και την ισότιμη ένταξη των αθλητών ΑΜΕΑ στην Σκοπευτική οικογένεια.
- Δυνατότητα εγγραφής αθλητών ΑΜΕΑ που ταξινομούνται στο άθλημα της σκοποβολής σε όλους τους σκοπευτικούς συλλόγους της χώρας με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους αρτιμελείς αθλητές.
- Εξασφάλιση κατάλληλης πρόσβασης σε χώρους και εγκαταστάσεις σε κλειστά και ανοικτά σκοπευτήρια σε όλη τη χώρα ώστε να έχει την δυνατότητα απρόσκοπτα ο αθλητής ΑΜΕΑ να χρησιμοποιήσει όλους τους χώρους. Η προσβασιμότητα θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο για την αδειοδότηση λειτουργίας των σκοπευτηρίων.
- Η Ομοσπονδία ΑΜΕΑ οργανώνει μία φορά τον χρόνο το πανελλήνιο πρωτάθλημα με αποτέλεσμα να μην είναι επαρκής η αγωνιστική δραστηριότητα των σκοπευτών ΑΜΕΑ. Ως εκ τούτου προτείνεται η ένταξη των αθλητών ΑΜΕΑ στο αγωνιστικό πρόγραμμα της σκοπευτικής ομοσπονδίας με ξεχωριστή κατάταξη ανάλογα με την κατηγορία που ανήκουν οι σκοπευτές ώστε να μην υπάρχει αγωνιστική απραξία.
- Ένταξη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της σχολής προπονητών των αντικειμένων που αφορούν την σκοποβολή ΑΜΕΑ και εξειδίκευση προπονητών και κριτών στους κανονισμούς που τους διέπουν .
- Δυνατότητα συμμετοχής των αθλητών ΑΜΕΑ στις σχολές προπονητών με κοινά κριτήρια που ισχύουν μέχρι σήμερα
- Οικονομικά κίνητρα από την σκοπευτική ομοσπονδία προς τους σκοπευτικούς συλλόγους που εντάσσουν στην δύναμη τους σκοπευτές με αναπηρία όπως εξασφάλιση του εξοπλισμού, συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες κάλυψη εξόδων προετοιμασίας κλπ
- Προώθηση και προβολή των αγώνων σκοποβολής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την προσέλκυση νέων αθλητών ΑΜΕΑ ώστε μέσω του αθλητισμού να επιτευχθεί η κοινωνική ένταξη όσων ατόμων επιλέγουν για την δραστηριοποίηση τους το άθλημα της σκοποβολής.
Για την επίτευξη των παραπάνω απαιτείται ένα μνημόνιο συνεργασίας με την από κοινού συναίνεση των ομοσπονδιών της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ με την εποπτεία και την έγκριση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τον από κοινού καθορισμό των μεταξύ τους σχέσεων και αρμοδιοτήτων.
Η επομένη ημέρα στην Ελληνική Σκοποβολή δεν έχει ανάγκη από ΗΡΩΕΣ αθλητές ΑΜΕΑ που πρέπει να σπαταλούν όλη την ενέργεια τους για να υπερβαίνουν τα εμπόδια μέχρι να φτάσουν στην θυρίδα με το όπλο τους, αλλά σύγχρονα σκοπευτήρια και διοικήσεις με σύγχρονες αντιλήψεις που έχουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους τον ΑΘΛΗΤΗ.
(Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ για την ΣΚΟΕ Κακοσαίος Ευάγγελος - Παραολυμπιακός Αθλητής Σκοποβολής).